fbpx

Tweede Kamer maakt geld vrij voor extra treinstellen Valleilijn

27 nov 2014 19:58

Er komt een kortetermijnoplossing voor het tekort aan capaciteit op de Valleilijn (Amersfoort-Barneveld-Ede-Wageningen). Een Kamermeerderheid stemde voor een amendement van de ChristenUnie, mede ondertekend door VVD en PvdA. Met het extra geld (7,5 miljoen euro) zullen waarschijnlijk drie treinstellen worden aangeschaft.

Carla Dik-Faber (ChristenUnie): "De Valleilijn dreigt aan zijn eigen succes ten onder te gaan. De ChristenUnie dringt al jaren aan op maatregelen. Door de groei van het aantal reizigers in vooral de spits blijven steeds vaker mensen op het perron achter. Dat knelpunt wordt nu opgelost. Voor mij is dit een eerste stap.”

De partij wilde eigenlijk een kwartierdienst op de Valleilijn, maar daarvoor is geld nodig voor meer infrastructuur. Mansveld vindt dat te duur. Om toch een oplossing te vinden voor de overvolle treinen, wil de Tweede Kamer extra geld voor drie nieuwe treinstellen. Hierover zijn nu gesprekken met de regio en de vervoerder. Indien hierover binnen enkele maanden overeenstemming wordt bereikt, kunnen de verlengde treinen binnen twee jaar de gewenste extra capaciteit opleveren.

Eerder deze maand kwam er al extra geld vrij voor het regionale spoor, bijvoorbeeld voor het verlengen van de treinen op de Vechtdallijn, elektrificatie van de spoorlijn Zwolle – Wierden en voor de inzet van extra ritten tussen Leeuwarden en Sneek. Geld voor de Valleilijn ontbrak toen.

PvdA Tweede Kamerlid Duco Hoogland is blij dat er nu ook geld komt voor de Valleilijn. "De Valleilijn is een van de drukste stukken spoor van Nederland. Ik ben dan ook blij dat we hebben kunnen regelen dat er nu extra treinstellen beschikbaar komen, zodat de reizigers een goede treinverbinding hebben en niet hoeven te staan.”