fbpx

Vakbond wil contant geld in bus afschaffen

22 apr 2013 15:29

Betalen met contant geld in bussen moet worden afgeschaft. In bussen moet in plaats daarvan een elektronisch betalingssysteem komen. Daarvoor pleit vakbond FNV Bondgenoten zondag. De bond denkt dat door een einde te maken aan contant geld in bussen de veiligheid van chauffeurs en passagiers zal verbeteren.

Dit jaar zijn volgens de bond al zes buschauffeurs met geweld beroofd, vaak onder bedreiging van een pistool of mes. In Heemskerk kreeg een buschauffeur 29 maart verf in zijn gezicht gespoten, waarna de dader er vandoor ging met zijn geldlade.

Begin april kwam een einde aan een project met scherper toezicht in het openbaar vervoer. Vakbondsbestuurder Jan Heilig stelt dat de chauffeurs het meer dan zat zijn.

Heilig geeft aan met werkgevers te willen praten over het plan. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) is via een brief op de hoogte gesteld. "Om de veiligheid van onze buschauffeurs nog een beetje te kunnen garanderen zien wij als enige echte oplossing dat het geld geheel van de bus verdwijnt. We willen snel in overleg met werkgevers over de mogelijkheid van pinbetalingen in de bus."