Bijna ongeluk op overweg Hooghalen. Vakbonden willen maatregelen

Er heeft zich woensdag bijna een ongeluk voltrokken op een onbewaakte overweg in Hooghalen. Dat stellen vakbonden in een persbericht. De vakbonden willen nu onmiddellijke actie van de staatssecretaris, ProRail en NS.

Geen enkel risico

ProRail woordvoerder bevestigt het voorval. “Het is iets ten noorden gebeurd waar het ongeluk 22 mei plaats vond. Het is enorm schrikken” reageert Aldert Baas namens ProRail. “Wij sluiten wat ons betreft de onbewaakte overweg liever vandaag, dan morgen. Maar we zijn daar nog over in gesprek met de betrokkene [boer, red.]”.

FNV Spoor, CNV en spoorvakbond VVMC vinden dat dit te langzaam gaat. NS heeft daar begrip voor. “Ook wij zijn deze overweg meer dan zat” reageert Erik Kroeze namens het spoorbedrijf. “Deze overweg moet zo snel mogelijk weg”. Binnenkort zal NS topman Roger van Boxtel afreizen naar de plaats om de situatie zelf te bekijken.

Snelheidsbeperking

Zo lang de overweg niet gesloten is, willen de vakbonden dat NS machinisten oproept om de onbewaakte overwegen bij Hooghalen te passeren met maximaal 40 kilometer per uur. Ook willen de vakbonden dat de machinisten de tyfoon gebruikt om de komst van de trein aan te kondigen. “Dit zal net zo lang moeten gebeuren totdat er een goede betrouwbare oplossing is gecreëerd. Tevens zou NS deze kunnen laten bewaken door verkeersregelaars.”

ProRail zegt in een reactie dat het incident onderzocht gaat worden. Naar aanleiding van het incident heeft de spoorbeheerder twee BOA’s geplaatst die toezicht houden bij de overweg om zo de veiligheid te verbeteren.

Bij de onbeveiligde overweg in Hooghalen staan al hekken, maar al eerder stelden machinisten dat deze vaak open staan. Hierdoor kunnen mensen gebruikmaken van de overweg. Daarom werd er half juli al een snelheidsbeperking ingesteld. Treinen mogen nu momenteel met maximaal 90 kilometer per uur de overweg passeren.

Dodelijk ongelijk

Op 22 mei vond er een ernstig ongeluk plaats in Hooghalen. Een nieuwe Sprinter (SNG) kwam in aanrijding met een trekker, waarbij de machinist van de trein om het leven kwam. Van de cabine van de machinist bleef bij het ongeluk weinig over.

This post was last modified on 20 augustus 2020 11:53

Bekijk reacties

  • Ik vraag me af hoe ernstig het nieuwe incident is geweest. Het FNV verstrekt daarover geen informatie en het is niet objectief onderzocht. Ik vraag me bijvoorbeeld af wie er dan van de overweg gebruik heeft gemaakt, omdat er op de betreffende landbouwgrond in de afgelopen weken helemaal niet gewerkt is. De gewassen zijn zelfs niet beregend. Het FNV stelt dat Prorail niet werkt aan een snelle oplossing. Volgens mij valt dat niet te beoordelen. Het gaat er immers om dat de bewoners, die een directe verbinding richting een bewaakte overweg onmogelijk maken, geen weg voor landbouwvoertuigen over hun grond direct langs hun woning willen hebben. Procedures om die mensen daartoe toch te bewegen, kunnen nou eenmaal jaren in beslag nemen.

    De huidige snelheidsbeperking (90km/h) is er op initiatief van het FNV gekomen. In reis vrijwel dagelijks op het traject en merk dat de meeste machinisten sterk afremmen en de overgang bijna stapvoets passeren. Dit gebeurt zelfs als er al een flinke vertraging is. De machinisten kennen het gevaar en acteren daarnaar. Ik heb dan ook sterk het vermoeden dat het FNV de situatie en het eerdere dodelijke ongeval misbruikt om zogenaamd voor haar achterban op te komen.

  • Misbruik is jouw beleving. Dat de FNV namens haar leden wil dat er aan de huidige situatie ter plaatse een einde wordt gemaakt hoort bij haar taken. We mogen ons gelukkig prijzen dat dit een verworven recht is. Dat de bond er gebruik van maakt is geen misbruik. Elke dode die door dit soort situaties valt is er een teveel en een trauma voor hen die een hun geliefde moeten missen.

    • De FNV is alleen bezig op alle mogelijke manieren het spoorwegvervoer onbetaalbaar en onmogelijk te maken.

      • @ Karel Geerts: dat is niet hun doel, maar het is wel het resultaat van hun impulsieve en door het personele belang gedreven handelswijze.

        Overigens (maar zeker niet terzijde!) spelen de grootste risico's op drukke meersporige overwegen nabij bogen of wissels. Daar kan een overweg-ontsporing op volle snelheid gruwelijke gevolgen krijgen, helemaal als er een tegentrein vol bovenop klapt. Dat gaat met aan absolute zekerheid grenzende waarschijnlijkheid nog een keer gebeuren. Moet je 'es kijken hoe er dan door FNV geschreeuwd gaat worden. Maar serieus: doet iemand bij ProRail, ILenT of OVV iets met dat risico? Nee joh. Gewoon oogkleppen op en wachten op de ramp die gaat komen. En dan? Dan zijn we o zo geschokt...

  • Het probleem met veiligheid is dat het niet rationeel wordt benaderd. Op het spoor is elke dode teveel, op de weg is 2 doden per dag een goeie prestatie. En laat een overweg nou net een kruispunt tussen die 2 zijn.

    Ik ben persoonlijk wel een beetje moe van de FNV, ze zijn niet heel erg realistisch. Maar dat heeft meer met hun andere punten te maken.

  • Prorail kan zelf toch ook actiever handelen in het beter beveiligen van dit soort overwegen, i.p.v. (lang) te wachten op een beschikbare oplossing. Je kan toch ook de overweg gaan beveiligen met overwegbomen, kost weliswaar ook een paar centen, maar dat is altijd veiliger dan het sturen van BOA's

    • Dat gebeurd bij een aantal overwegen, die nog redelijk gebruikt worden. Bij anderen wordt er ingezet op opheffing.

      • @ Hildebrand: ja maar wel veeeel te laat. Pas na de incidenten bij Winsum en Harlingen heeft Pier Eringa met de vuist op tafel geslagen. Het is nog maar een paar jaar geleden dat scherp-kritische Kamervragen hierover door Ministerie en ProRail tesamen bijna lachend van het buro werden geveegd...

  • In de VS moet iedere trein bij elke overgang toeteren, bewaakt of onbewaakt. klinkt als een prima plan om bij onbewaakte overgangen te gaan toeteren.
    Mensen die klagen(om geluids overlast) mogen hun mond maar gaan houden of anders mogen zij aan de familie gaan vertellen dat hun geliefde de wereld op een onnodige manier heeft moeten te verlaten.

    En wat was het bijna ongeluk dan? daar ben ik wel naar benieuwd

  • Jasper@ Ook in Canada claxoneert een trein bij nadering van een on en bewaakte overweg. Voorwaar niet fijn voor aanwonenden, en bovendien klinkt het door de stille nacht nog veel verder weg, weet ik uit eigen ervaring. Zelfs vrachttreinen zijn vele malen langer dan in Nederland. Nog nooit iemand over horen klagen. Hier in Nederland is het erg wennen aan welk geklaag dan ook. Canada m.n. is veel verdraagzamer en begripvol. Kwestie van mentaliteit.

  • Bij veel overwegen staan camera's om de spoorsituatie te zien. Waarom worden die beelden niet live verzonden naar de machinist(en) die de overweg(en) naderen? De situatie is dan eerder goed te zien dan met het blote oog, zeker bij een bocht of slecht weer. De trein kan eerder remmen en kan mogelijk op tijd stilstaan, afhankelijk van de situatie.

    • @ Wouter: omdat het ten principale de taak van de infrabeheerder is om een veilige rijweg te leveren. Machinisten moeten op de seinen letten, en NIET naar beelden kijken.
      Die beelden zouden dus naar een bewakingscentrum van ProRail toe moeten (OCCR?). Bij acuut gevaar zou (mbv VPN over GSMR-GPRS) remote DIRECT een snelremming gestart moeten kunnen worden, *PLUS* via wired network remote de ATB-code uit het spoor tikken als extra waarborg. Technisch prima mogelijk. Maar niemand bij NS, ProRail, ILenT en Ministerie wil het horen. Tsja, dan plet je af en toe 1 of meer mensen. Kennelijk willen we dat met z'n allen zo.

      • Zo is het, de inertie zelve.

        Prachtg (en ontluisterend) ook deze zin:

        "Binnenkort zal NS topman Roger van Boxtel afreizen naar de plaats om de situatie zelf te bekijken."

        Dit wordt gezien als 'leiderschap' binnen NS/Prorail en sector, en inderdaad, de zinsnede en woordkeuze doet ook letterlijk denken aan het polygoon-journaal. De tijd van de grootse daden en helden, en andere kinderdromen.

        Dat zoiets in een persbericht komt lijkt me teken institutionele debiliteit en disfunctionaliteit. Heeft niets met slim problemen oplossen te maken, inntegendeel slechts met zelfillusie, en dus stopverf en dichte deuren.

        Ik pleit er al langer voor dat Prorail en NS uit het ministerie van Gezondheid wordt gefinancierd en aangestuurd, ipv vanuit Verkeer.

        Dan blijkt ineens dat ze het best goed doen.
        En scheelt een hoop ergernis hiero en in de samenleving.

        • Roger van Boxtel stond vrijdagmiddag rond 12:15 de boel ter plaatse te bekijken en werd daarbij begeleid door een cameraploeg. Gelijktijdig waren er wel tien busjes van Prorail en aannemers aanwezig en werd er plotseling ergens aan gewerkt, waar in de afgelopen weken niemand van Prorail te zien was.

      • Zo is het, AGF Siers e.a., NS/Prorail, incl bonden, is de inertie zelve.
        Is chronische gedragsstoornis, kunnen ze Niets aan doen. Is niet iets wat we met zijn allen willen. Lijkt wellicht 'moorddadig', maar is het niet want niet met intentie, dan speelt doodslag ipv moord, maar denk dat het toch altijd op TBS uitdraait, dat is ook altijd de uikomst van alle parlementaire onderzoekscommissies. Simpelweg omdat kans op herhaling in 1 of andere vorm 100% is. Zo werkt het met inertie.

        Prachtg (en ontluisterend) ook deze zin:

        "Binnenkort zal NS topman Roger van Boxtel afreizen naar de plaats om de situatie zelf te bekijken."

        Dit wordt gezien als 'leiderschap' binnen NS/Prorail en sector, en inderdaad, de zinsnede en woordkeuze doet ook letterlijk denken aan het polygoon-journaal. De tijd van de grootse daden en helden, en andere kinderdromen.

        Dat zoiets in een persbericht komt lijkt me teken institutionele debiliteit en disfunctionaliteit. Heeft niets met slim problemen oplossen te maken, inntegendeel slechts met zelfillusie, en dus stopverf en dichte deuren.

        Ik pleit er al langer voor dat Prorail en NS uit het ministerie van Gezondheid wordt gefinancierd en aangestuurd, ipv vanuit Verkeer.

        Dan vallen kwartjes op de juiste plek.
        En blijken ze het ineens dat best goed te doen!

        Is er meteen veel meer begrip en dankbaarheid voor dat ze toch de treinen laten rijden, minder ergernis over chronische tekortkomingen. En meer romantiek ('prachtige slaaptreinen, koop een kaartje en steun de NS en alle werknemers')

        Ja, ook meer respect voor het hoofdkantoor! En voor de minister, zelfs de vakbond. En anderen die lijden onder de tekortkomingen, ja de 'hardwerkende belastingbetaler', en last but not least de reizigers.

        (Ik vind overigens dat ze alle geestelijke gezondheidsinstellingem en sociale werkplaatsen 'Hoofdkantoor' moeten noemen, is goed voor zelfbeeld (kijk hoe van Boxtel, de experts en woordvoerders etc altijd glimmen en ronken).

  • Ik ben zelf machinist er rij vaak op dat traject. Mijn voorlopige oplossing is snelheid terug naar 40 km/h via TSB en zogenaamde fluitborden plaatsen zodat de machinist verplicht wordt te "fluiten". Overwegen zsm beveiligen of sluiten.

    • Ik denk dat gewoon afremmen tot een snelheid waarop een machinist de trein eventueel nog tijdig tot stilstand kan komen wel voldoende is. Laten we voor het gemak zeggen dat dat 40 km/h is en dat machinisten die zich daarbij niet comfortabel voelen stapvoets rijden. Overigens vallen de machinisten te prijzen indien ze dergelijke beslissingen met betrekking tot de veiligheid zelf nemen, zonder dat de vakbond het ze dwingend moet voorkauwen. Dienstregelingtechnisch zie ik in elk geval weinig problemen. Zeker voor de sprinterdiensten niet, waarin de SNG's voldoende speling creëren ten opzichte van de dienstregeling.

      Ik denk dat het verstandig is als dat 'fluiten' achterwege wordt gelaten, zodat de omwonenden (en de dieren in het nabijgelegen bos) geen onnodige overlast ervaren. Het gaat immers om minstens acht treinen per uur die de overwegen passeren.

  • Belachelijk dat een boer de sluiting van deze overweg zou kunnen tegen houden. Deze overweg moet gewoon dicht en verder basta.
    Onbeveiligde overwegen horen niet meer in deze tijd en moeten gewoon allemaal worden gesloten.
    In de huidige dienstregeling vormen ze een te groot risico.

    • Als ik het allemaal goed begrijp is de naam van de 'zondaar' Boer, het beroep van degene die de overweg gebruikt 'boer' en degenen die er last van hebben als de boer niet meer over de overweg kan 'omwonenden'.

      • Wat een ophef over die onbewaakte overweg. Je kan het vervangen door een normale beveiligde overweg die er zoveel zijn. Elke dode is er een teveel. Als we dit allemaal lezen en waar dan ook moet elke onbewaakte overweg dicht. De betere oplossing is overwegen open laten en beveiligen. Voor beide partijen is dat beter.

        • Mee eens, maar ook op een beveiligde overweg kunnen mensen worden aangereden. Je lost er niet alle problemen mee op. Een waarschuwingssysteem voor de machinisten dat er zich iets of iemand op de overweg bevindt zou het beste zijn.

        • @Jasper: Ik heb de indruk dat AKI's voornamelijk gebruikt werden op
          plekken (Herfte "rechts" schiet mij meteen te binnen, ook al ben ik er
          al heel lang niet geweest) waar eigenlijk een AHOB nodig was. En toen
          werd de jacht op AKI's geopend. Men had ze eigenlijk niet moeten
          opheffen, maar ze moeten verplaatsen naar plekken waar nu niks staat.

          De "daadkracht" van Eringa was enigzins roekeloos; hij wilde duidelijk
          de indruk geven dat hij zich schaamde. Wat een strategie.

          De waarheid is gewoon dat het spoor niet meer zoals in 1950 is: er wordt
          enorm druk en snel gereden. De infra is op vele manieren aangepast aan
          die ontwikkeling, maar de meeste overwegen zijn nog steeds
          ondergeschoven kinderen. Als je in een flinke stad woont, heb je nog
          kans op een brug of tunnel op een bijzonder drukke plek, maar dat is het
          dan.

          De enige oplossing die ik heb, is om gewoon realistisch te zijn:
          conventioneel, min of meer recht spoor met bijv. >=120km/h en >=3x/u
          een trein, moet over een brug of door een tunnel. En anders kan de
          veiligheid voor de overstekers (incl. wild) niet geborgd worden.

          Het is een oud argument, maar het staat volgens mij nog recht overeind:
          moderne spoorwegen zijn als autosnelwegen, en dienen dan ook
          gelijkwaardige infrastructuur te hebben. {Eco,Via}ducten, op en-
          afritten, het hele verhaal. Als je het een beetje slim aanpakt, kun je
          de snelspoor- en platwegen ook prima combineren.

          Overwegen "aanpakken" is je reinste symptoombestrijding, gedaan vanuit
          zelfzuchtige motieven.

    • @ A.M. Bergen: neehoor, dat is niet belachelijk. Die boer heeft OOK een bedrijf en heeft OOK rechten.
      Dat de verantwoordelijke partijen dit allemaal zo ver hebben laten komen, DAT is belachelijk. Het echte punt in deze is dat de partijen de bal 'naar de andere partijen' doorschuiven, en aldus niemand verantwoordelijkheid neemt. Dat is zelfs niet eens belachelijk: dat is ronduit schandalig, en je zou het met wat gevoel voor drama zelfs 'moorddadig' kunnen noemen...

Share
Tags: overwegen

Recent Posts

NS zwicht voor Kamer en zwakt spitstoeslag af naar maximaal 2,50 euro

Het voornemen van de NS om een spitstoeslag te gaan heffen, kan rekenen op stevige…

2 dagen terug

Reizigers positief over ervaringen met NS-personeel, minder tevredenheid over hygiëne in treinen

Reizigers geven hun ervaringen met het personeel van de NS gemiddeld een 8,4, blijkt uit…

2 dagen terug

Arriva hoopt einde NS-monopolie in te luiden en wil 24 stoptreinen en twee intercity’s overnemen

Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu…

4 dagen terug

Kamer zet alles op alles om prijsstijgingen ov te voorkomen

De Tweede Kamer wil voorkomen dat de prijzen van trein- en buskaartjes volgend jaar fors…

4 dagen terug

Doortrekken Noord/Zuidlijn naar Schiphol op losse schroeven door financiële tekorten bij ministerie

Het is onzeker of het verlengen van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp door kan…

6 dagen terug

Reclame Code Commissie tikt OVpay op de vingers: tv-reclame misleidend

De televisiereclame waarin Translink het betalingssysteem OVpay aanprijst, is volgens de Reclame Code Commissie (RCC)…

1 week terug