Eurostar vanaf 26 oktober rechtstreeks naar Londen

Vanaf 26 oktober is het naar verwachting eindelijk zover. De Eurostar Amsterdam – Londen moet vanaf die datum twee keer per dag gaan rijden. De ticketverkoop voor de trein start op 1 september. Treinkaartjes zullen verkrijgbaar zijn vanaf 46 euro.

IJzersterke concurrent voor het vliegtuig

“De rechtstreekse hogesnelheidstrein brengt je snel en zonder gedoe van het centrum van Amsterdam en Rotterdam in hartje Londen en is daarmee een ijzersterke concurrent voor het vliegtuig” zegt Roger van Boxtel, president-directeur van de NS.

Treintickets vanaf 46 euro

Vanuit Amsterdam is de reistijd met de trein naar Londen 4 uur en 9 minuten en vanuit Rotterdam 3 uur en 29 minuten. Boeken kan vanaf zes maanden voor aanvang van de reis. Opvallend is dat de goedkoopste tickets 46 euro gaan kosten, terwijl eerder het starttarief bij 40 euro lag. Een retourtje gaat straks dus minimaal 92 euro kosten, in plaats van 80 euro.

Daar staat tegenover dat de tickets flexibeler zijn geworden. Waar voorheen wijzigen niet mogelijk was, kunnen Eurostar tickets nu tot 14 dagen voor vertrek kosteloos worden omgeboekt. Daarna worden er 40 euro wijzigingskosten in rekening gebracht (bij klasse Standaard).

Vertraagde lancering

De directe trein staat al jaren op het programma. Na talloze keren van uitstel werd de trein begin dit jaar aangekondigd om per 30 april van start te gaan. Niets leek de lancering meer tegen te kunnen houden. Totdat het coronavirus kwam, waardoor de Eurostar toch niet gelanceerd werd. Al direct gaf Eurostar aan te verwachten dat de lancering uitgesteld zou worden naar het najaar.

Lang knelpunt was de beveiliging. Pas in juli zijn de afspraken rond de grenscontroles en beveiliging ondertekend. De gemaakte afspraken zijn gebaseerd op het bestaande security verdrag voor treindiensten door de Kanaaltunnel dat in 1993 werd gesloten tussen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en België.

Quarantaine

Nu lijkt de trein dus inderdaad dit najaar te zullen gaan rijden. Kan de coronacrisis voor nieuw uitstel zorgen? NS gaat daar niet vanuit, maar houdt wel een slag om de arm. “We willen de trein nu lanceren, zodat als het reizen weer op gang komt we er klaar voor zijn” zegt NS woordvoerder Hessel Koster.

De aankondiging van de directe Eurostar komt op een bijzonder moment: alleen noodzakelijke reizen tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn momenteel toegestaan. Wie in het Verenigd Koninkrijk aankomt moet vervolgens twee weken in quarantaine.


In beeld: de eerste Eurostar van Londen naar Amsterdam (in 2018)

Alles over de Eurostar

This post was last modified on 10 december 2020 11:08

Share

Recent Posts

Sarah bedacht ideale boekingswebsite voor treintickets: ‘Onervaren reiziger weet niet waar hij aan toe is’

Spoorwegmaatschappijen kunnen veel meer vanuit het perspectief van de reiziger denken als het aankomt op…

7 uur terug

Met de trein naar de zon? Treinvakantie Kroatië

Meer Nederlanders zoeken lastminute naar een reis naar de zon, melden verschillende media. Reisorganisaties TUI,…

17 uur terug

Transdev en Keolis verzorgen vanaf eind 2025 ov in Utrecht

Vanaf eind 2025 verzorgen Transdev en Keolis het openbaar vervoer in de provincie Utrecht. Gedeputeerde…

3 dagen terug

Rotterdamse metro’s botsen tegen omgewaaide boom, geen gewonden

Twee Rotterdams metrostellen zijn maandagavond tegen een omgewaaide boom gebotst. Bij het ongeluk raakte niemand…

3 dagen terug

150 jaar Oosterspoorlijn gevierd met historische treinen

150 jaar geleden opende het eerste deel van de Oosterspoorlijn tussen Amsterdam en Amersfoort en…

6 dagen terug

Trein Hengelo – Bielefeld, tickets, dienstregeling en meer (RB 61)

De RB 61, ook wel bekend als de "Wiehengebirgsbahn", is een regionale treinverbinding die de…

6 dagen terug