fbpx

Vernieuwde Thalys nu ook naar Duitsland

In het kader van het renovatieprogramma van de Thalys-treinstellen is het de beurt aan Duitsland om de pas gerenoveerde Thalys een station te zien binnenrollen. Tegen eind 2009 zullen 10 treinstellen voorzien zijn van een nieuw design aan binnen- en buitenkant.

De renovatie van de Thalys-treinstellen, die begin dit jaar werd voorgesteld in Brussel, loopt als een trein. Tot vandaag circuleerden al 3 gerenoveerde Thalys-treinstellen tussen Parijs, Brussel en Amsterdam.
Sinds 23 juli rijdt voor de eerste keer een gerenoveerde Thalys op het Duitse spoornetwerk. Deze Thalys, een PBKA- treinstel (welke ook in Duitsland kan rijden), kreeg de nodige vergunningen van EBA via Deutsche Bahn zodat nu ook de stations van Aken en Keulen kunnen kennismaken met de “Nieuwe Thalys”!

Eerste renovatie
De eerste gerenoveerde Thalys, een PBA-treinstel (welke niet in Duitsland kan rijden), werd afgelopen 8 januari gehuldigd in Brussel. Het ging om een prototype dat in september 2008 binnenging bij het Technicentre van Hellemmes (in de regio Rijsel, in Frankrijk). De grootscheepse renovatie ving begin 2009 aan, en eind 2010 zullen alle 26 Thalys-treinstellen (9 PBA-treinstellen en 17 PBKA-treinstellen) voorzien zijn van een nieuw design aan binnen- en buitenkant.

ERMTS
Gelijktijdig met de renovatie worden alle Thalys-treinstellen aangepast naar ERTMS, wat absoluut noodzakelijk is om gebruik te kunnen maken van de nieuwe hogesnelheidslijnen. ERMTS is het beveiligingssysteem dat op de HSL-Zuid zal worden gebruikt, waardoor de treinen veilig over de lijn kunnen rijden.

Design
De renovatie van het interieur en de buitenkant van de treinstellen, die werd toevertrouwd aan designbureaus Enthoven Associates Design Consultants en Avant-Première Design Graphique, staat voor één van de belangrijkste stappen in de “metamorfose” van Thalys, waarvan het hoogtepunt zal plaatsvinden in december, wanneer de Thalys in Nederland via de hogesnelheidslijn zal gaan rijden.