fbpx

Vervoerders hebben het gehad met TLS

13 mei 2011 19:27

Connexxion, Arriva, Veolia en Syntus willen van het bedrijf achter de OV-chipkaart af. De vervoersbedrijven vinden dat de resultaten van chipkaartleverancier Trans Link Systems (TLS) tegenvallen. Zo neemt TLS volgens de vervoerders geen verantwoordelijkheid bij het verbeteren van de veiligheid van de chipkaart.

De vier vervoerders, verenigd in de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland, willen dat een externe marktpartij de taken van TLS overneemt. TLS is opgericht door een aantal deelnemers in de OV-chipkaart. Naast NS, GVB, RET en HTM was dat ook Connexxion, maar dat bedrijf stapte al in 2008 uit TLS.

Bedrijfsvoering
"Als TLS geen verantwoordelijkheid neemt, kan een andere marktpartij de taken eventueel overnemen", verduidelijkt een FMN-woordvoerder. Volgens de federatie is het in deze tijden van bezuinigingen extra belangrijk dat problemen in de bedrijfsvoering kordaat worden aangepakt.

Minister
SP-Kamerlid Farshad Bashir sluit zich aan bij de kritiek en wil dat ´het schimmige bedrijf achter de chipkaart´ onmiddellijk wordt opgedoekt. De taken van TLS zouden direct onder verantwoordelijkheid van minister van Verkeer Melanie Schultz van Haegen (VVD) moeten vallen.

Transparant
De SP´er wijst erop dat TLS met honderd miljoen euro publiek geld is opgericht en de vele miljarden beheert die via de chipkaart aan reisgelden binnenkomen. "Zo´n organisatie moet volledig transparant zijn. Iedere vorm van controle ontbreekt nu", zegt Bashir, die dinsdag tijdens het vragenuurtje om opheldering wil vragen.

Beveiliging
Sinds de geleidelijke invoering van de OV-chipkaart heeft het systeem voortdurend te maken met beveiligingsproblemen. De kaart werd al in 2007 voor het eerst gehackt. Daarna kwamen er steeds meer beveiligingslekken aan het licht. Inmiddels is er op internet software te vinden waarmee iedereen de kaart simpel kan manipuleren om er gratis mee te reizen.

TLS was vrijdagmiddag niet meer bereikbaar voor een reactie.

(c) Novum