fbpx

Vet op wielen veroorzaakte metro-ongeluk

22 feb 2010 14:06

(Novum) – Het ongeluk met twee metrostellen op station Wibautstraat in Amsterdam van zaterdag is veroorzaakt doordat een niet goed functionerende smeerinstallatie te veel olie op het metrospoor druppelde. Het spoor werd hierdoor glad.

Dat is de voorlopige conclusie na een eerste onderzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW), meldt de instantie maandag. Door het gladde metrospoor gleed het achterste stel voorbij een rood stopsein, ondanks dat de bestuurder was gaan remmen

Reizigersorganisatie Rover meldde eerder maandag al dat een medewerker van de GVB had gezegd dat het ongeluk was gebeurd doordat vet op de wielbanden van het achterste stel terecht was gekomen. De metro kon daardoor niet meer remmen.

Een woordvoerder van de IVW bevestigt dit verhaal. "Zo´n smeerinstallatie druppelt af en toe olie op de rails om piepen tegen de gaan. In dit geval is door nog onbekende reden te veel olie uit de machine gekomen. Er kwam niet alleen olie aan de zijkant terecht, zoals de bedoeling is, maar ook bovenop de rail."

De metro botste zaterdag rond 16.30 uur achterop een stilstaande lege metro. In de achterste metro vielen ongeveer dertig gewonden.

De inspectie zet het onderzoek naar het ongeluk door en kijkt hierbij onder meer naar de handelingen van betrokken personeel, de communicatie tussen de betrokken partijen, de onderhoudstoestand van de baan en het functioneren van de smeerinstallatie. Het onderzoek is naar verwachting na de zomer klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *