Voor ov verantwoordelijke PVV-bewindslieden opgestapt – Kamer neemt wel moties aan over spoor
03 jun 2025 17:27
Terwijl premier Dick Schoof op dinsdag de val van het kabinet en het vertrek van alle PVV-bewindslieden aankondigde, nam de Tweede Kamer even verderop in Den Haag een serie moties aan over het spoor. Wat de gevolgen van de val van het kabinet zijn voor de ov-sector is nog onbekend, maar lopende zaken zullen doorgaan.
Kamer wil af van dieseltreinen
De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk af van dieseltreinen en heeft dinsdag het inmiddels demissionaire kabinet opgedragen om samen met provincies en vervoerders een plan te maken voor het uitfaseren van dieseltreinen in Noord- en Oost-Nederland.
In het noorden en oosten van het land rijden op verschillende regionale trajecten nog dieseltreinen over trajecten die (nog) niet geëlektrificeerd zijn. Cor Pierik van BBB en Habtamu de Hoop van GroenLinks-PvdA brachten het voorstel nu in omdat er binnenkort nieuwe concessies voor regionale trajecten starten.
’Alles op alles’ voor Nedersaksenlijn
De Kamer nam dinsdag alle moties die over de spoorwegen gingen aan. De Kamer droeg het kabinet ook op om ’alles op alles’ te zetten om de volgende stap voor de komst van de nieuwe Nedersaksenlijn voor Prinsjesdag te starten. En de Kamer sprak uit dat een prijsverhoging van treinkaartjes van 12 procent ’onaanvaardbaar’ is.
Verder wil de Kamer dat het kabinet in kaart gaat brengen welke gevolgen de geplande bezuinigingen op het openbaar vervoer hebben. De demissionaire regering moet de gevolgen samen met de regionale overheden in kaart brengen.
Kamer blijft hameren op taken van NS
PVV en VVD zetten hun strijd voort voor het afstoten van taken door de NS. Eerder heeft de inmiddels voormalige staatssecretaris Chris Jansen de Kamer per brief laten weten dat hij hier geen mogelijkheden voor ziet. De Kamer nam dinsdag een nieuwe motie aan van Hidde Heutink van de PVV en Hester Veltman van de VVD om met de NS te gaan praten over het afstoten van de kaartverkoop.
Een onderzoek uit 2024 wees uit er 239 miljoen euro bespaard kan worden als de NS de kaartverkoop aan een commerciële partij laat. Het dinsdag aangenomen voorstel draagt het kabinet op dit onderzoek te betrekken bij de gesprekken met de NS over het dempen van de prijsstijging van treinkaartjes.
De Kamer nam ook het voorstel van Heutink aan dat het kabinet opdraagt alle activiteiten in kaart te brengen die de NS ontplooit bovenop de taken die de vervoerder heeft voor de concessie van het hoofdspoornet.
Op zoek naar nieuwe bewindslieden
Op dinsdag namen PVV-minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat en PVV-staatssecretaris Chris Jansen van openbaar vervoer ontslag vanwege de val van het kabinet. De bewindslieden van VVD, NSC en BBB gaan wel door in het demissionaire kabinet. Deze partijen zullen een nieuwe minister en staatssecretaris moeten vinden om de opgestapte PVV’ers te vervangen.
Wat de gevolgen zijn van de val van het kabinet en het vertrek van de bewindslieden is nog niet bekend. De ov-sector staat aan de vooravond van ingrijpende bezuinigingen, er dreigt een flinke verhoging van de prijs van treinkaartjes en het kabinet heeft onlangs besloten de Nedersaksenlijn te gaan financieren met geld dat voor de Lelylijn was bedoeld.
Verwacht wordt dat lopende projecten door kunnen gaan. De Tweede Kamer gaat woensdag praten over de val van het kabinet. De Kamer moet dan ook onderwerpen aanwijzen die controversieel zijn. Over deze onderwerpen kan dan geen besluit meer worden genomen tot er een nieuwe regering is.
c) Treinreiziger.nl
Lelylijn en Nedersaksenlijn zijn prioriteit nummer een! Ook de grenslijnen naar België en Duitsland, welke ook worden geopperd door deze te reactiveren moeten doorgaan. Het worden dan wel Krabbenboslijnen genoemd, omdat ik dat niet alleen belangrijk vind, maar deze beide grensstreken ook! Ik hoop dat het nieuwe kabinet zo spoedig mogelijk deze plannen gaat realiseren, want we willen allen zekerheid! Niet alleen ons eigen land, ook onze buurlanden willen graag actie ondernemen! Zo komen we allen letterlijk en figuurlijk verder! Duurzaam, comfortabel en met kortere reistijden van A naar B en weer terug! Het hoeft niet alleen een Intercity te zijn, de stoptreinen zijn ook nodig, voor stops in kleinere kernen!
Madlener en Jansen weg,”Opgeruimd staat netjes”.
Mee eens. Deze PVV politici waren niet echt betrokken bij hun functie. Ze waren er alleen omdat iemand staatssecretaris en Minister van I & W moest zijn.
Geen idee hoe het verder gaat. Maar de OV zal zonder Jansen en Madlener niet véél missen.
Dieseltrajecten elektrificeren is inderdaad een goed plan, maar wanneer moet dat voltooid zijn?
En dan zijn er nog steeds goederentreinen met diesellocomotieven. Verder lees ik dat NS taken zal moeten afstoten. Kaartverkoop vind ik onlogisch. Nee, doe dan alle belangen van de hand die de NS heeft in buitenlandse bedrijven en ook de OV-fiets en de Greenwheels auto’s zijn geen kerntaken van de spoorwegen, dus die moeten zo ook afstoten.
“De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk af van dieseltreinen”.
Klinkt leuk, maar op sommige baanvakken is elektrificatie onnodig terwijl het op de Maaslijn 20 jaar te laat gebeurt. Het is echt niet overal nodig dat een trein als een raket uit de startblokken schiet en de uitstoot van die paar diesels valt in het niet bij de uitstoot van het wegverkeer.
Als een politicus zuinig wil investeren (en dat moet nu) kan hij beter even nadenken voordat hij wat roept. Voorlopig zitten we ook met een elektriciteitsnetcongestie opgescheept.
elektra scheelt ook in kosten?
Hoi, hoi.
Ik weet niet wat elektra in de toekomst gaat kosten, maar ik vermoed meer dan nu.
Elektrificatie is best wel duur in aanschaf en er is nu weinig geld beschikbaar.
Voor de exploitant is elektrisch rijden wel voordeliger dan diesel, dus ik kan begrijpen dat die het liefste alles ‘onder de draad’ heeft.
en wat is nou jou mening ?
Als er over een niet geëlektrificeerde spoorlijn meer dan 1x per uur een trein rijdt, dan is elektrificatie al voordeliger dan accutreinen. Dus eigenlijk is het voor geheel Nederland rendabel om alle niet-geëlektrificeerde spoorlijnen onder de draad te brengen.
Ja, dat wil zeggen dat je wel eerst die bovenleiding op moet hangen en dat geld is er even niet. Dan kun je op weinig bereden baanvakken beter nog even ‘doordieselen’ lijkt me.
In elk geval voor de maaslijn zijn ze al begonnen, dat zou in 2027 (volgens mij eind 2027?) klaar moeten zijn. Ook voor het spoor in Twente zijn er al plannen, dat zou tegen 2028 gereed moeten zijn, hopelijk.
Kaartverkoop afstoten? Prima, maar dan ook van de andere vervoerders en samen 1 loket maken voor de reizigers.
De kaartverkoop van NS bij een commerciële partij?? Wat een horrorscenario! Dan weet je absoluut zeker dat alles drastisch duurder wordt voor de reiziger. Waarschijnlijk komt mijn abonnement te vervallen en/of wordt de geldigheid ingeperkt! Alle commercie moet z.s.m. weer uit het OV gehaald worden en alle extra taken moeten terug naar NS.
De meerwaarde hiervan zie ik ook niet echt. Tegelijkertijd zie ik het horrorscenario ook niet. De ticketprijzen van veel tickets zijn gereguleerd. Dat blijft gewoon zo als een andere partij de verkoop op zich neemt.
Een mooie klus voor treinreiziger.nl
Huh? De ‘extra taken’ zijn de (non-exclusieve) commerciële taken….dus ik mis je punt.
De Nederlandse Spoorwegen (NS) bestaat uit twee hoofdtakken: NS Reizigers en NS Stations. NS Reizigers voert de publieke hoofdrailnetconcessie uit en is daarmee verantwoordelijk voor het overgrote deel van het binnenlandse treinvervoer. Dit is een publieke taak die onder overheidsconcessie valt. NS Stations daarentegen vormt de commerciële tak van NS en houdt zich bezig met commerciële activiteiten zoals de OV-fiets, vastgoedontwikkeling rondom stations, verhuur van winkelruimte en exploitatie van retailformules op stationslocaties.
Opmerkelijk is dat ook binnen de publieke tak NS Reizigers commerciële activiteiten plaatsvinden. Dit betreft diensten die buiten de exclusieve concessie vallen, zoals aanvullende kaartverkoop, het platform Spoordeelwinkel, de ontwikkeling van een Mobility-as-a-Service (MaaS)-app en zakelijke adviesdiensten. Voor deze activiteiten ontbreekt het echter aan publieke transparantie. Er is geen duidelijk inzicht in de kosten en opbrengsten van deze diensten. Het heersende beeld is dat deze nevenactiviteiten eerder kosten dan baten opleveren. Dit roept de vraag op of deze diensten niet beter door andere marktpartijen aangeboden kunnen worden, zoals in andere Europese landen gebeurt waar mobiliteitsdiensten opengesteld zijn voor marktwerking.
Een ander opvallend punt is dat de winsten uit de commerciële tak van NS – zoals inkomsten uit vastgoed en retail – niet ten goede komen aan de publieke dienstverlening. Er is geen mechanisme waarbij deze commerciële overwinsten worden ingezet om bijvoorbeeld treinkaartjes goedkoper te maken of om de kwaliteit van het treinvervoer te verbeteren. Dit staat op gespannen voet met het publieke karakter van NS Reizigers en roept vragen op over de integratie van commerciële en publieke belangen binnen één en hetzelfde bedrijf.
“De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk af van dieseltreinen.”
Natuurlijk.
En dan meteen ook maar van personenauto’s en vrachtwagens op diesel?
Waarom? Dit is een rare vergelijking.
We mogen of moeten (al)weer naar de stembus en maar hopen dat er een beleid gevoerd wordt die verdere afkalving voorkomt van het ov in een nieuw kabinet en dito tot gevolg heeft. dat de reiziger er straks slechter aan toe zal zijn dan nu het geval is.
Ik twijfel daarnaast of ik gebruik maak van mijn stemrecht, omdat het toch geen zoden aan de spoordijk zet om je stem uit te brengen en heb het vertrouwen in de politiek al lang verloren ongeacht welke pipo het ov straks gaat beheren nu het kabinet na minder dan een jaar de brui aan geeft. Wat zijn we toch verschrikkelijk lekker slecht bezig in dit land dat op veel terreinen en zeker op vervoersgebied luchtvaart, automobiliteit en rail en andere zaken het spoor bijster is !
Politiek, fictie of (kiezers)bedrog…?
De spoorwegen moeten als militair essentieel aangemerkt worden. Dan kan het budget daarvan meetellen voor de NAVO norm en zo heeft de burgerij er ook wat aan. Hier een daar een los/laad spoor maken bij kazernes voor het op de trein zetten van voertuigen.
Amersfoort de Vlasakkers vlakbij de Prins Bernhardkazerne en het Harde hebben enkele sporen en speciaal gedeelte waar militair materieel op treinen geladen kunnen worden.
een aantal bestaat nog, andere zijn opgeheven. De Maasvlakte en Eemshaven hebben grotere voorzieningen vanwege de aanvoer per schip. Bij Waalhaven wordt op dit moment een aantal rangeersporen verlengd. Defensie heeft een flink aantal nieuwe platte wagons gekocht. Een extra spoorweg past er dan ook wel bij 🙂 Het gaat er om wat nuttigs voor iedereen te doen en gelijk de Defensiebegroting te verhogen, voor de buehne.
Wat een obsessie om van de dieseltreinen af te komen. Beter een volle dieseltrein dan een 50tal auto’s die van dezelfde A naar dezelfde B gaan. Als je de prijzen maar blijft ophogen van het OV wordt de dieseltrein vanzelf vervangen door geen trein en een heleboel goedkope fossiele auto’s.
Wel vind ik dat drukke diesellijnen zoals Zevenaar – Doetinchem wel ge-electrificeerd moeten worden. Dit betekent wel dat station Doetinchem verbouwd moet gaan worden, omdat daar de overstap plaats vindt van de electrische trein Arnhem – Doetinchem naar Doetinchem – Winterswijk – Zutphen. Voor de rest lijkt me ouder en goed materieel oprijden een prima keuze. Ook als dit dieseltreinen zijn.
Over obsessie gesproken: de reiziger gaat er wel op vooruit hoor, bij een gedwongen overstap van een dieseltrein op een e-trein. Eind jaren 90 bestond die al in Doetinchem omdat het ministerie weigerde de zaken goed te regelen. Bedenk dan iets met hybride treinen.
Knelpunt Groningen?
Nieuw busstation hoeft dan niet aangepast te worden en nog eens extra infrastructuur met extra perrons en sporen dus ook niet!
De Lelylijn en Nedersaksenlijn kunnen gewoon in Groningen aankomen en vertrekken, zonder al te veel problemen toch? Laat de Lelylijn vanaf Groningen naar Assen doorrijden: op dit Drentse station stopt nu alleen een Spitssprinter ( op speciaal keerspoor) van en naar Groningen. Dan profiteert deze Drentse hoofdstad ook van directe verbindingen met Drachten en Heerenveen.
De Nedersaksenlijn kan bijvoorbeeld doorrijden naar Leeuwarden en in de zomermaanden verder naar Harlingen Haven voor toeristen van en naar de Waddeneilanden. Zo bereik je nog meer plaatsen zonder extra overstappen en het biedt zo dus ook meer comfort.
Als je de Nedersaksenlijn zou willen laten doorrijden naar Leeuwarden of andere bestemmingen van/naar Groningen zijn er meerdere keuzes.
Ik neem dan even MartijnvanVulpen.nl als bron voor wat er zou komen:
Nieuwe dienstregeling ArrivaWanneer het station op 13 juli 2025 weer in gebruik wordt genomen, worden de treindiensten van Arriva aan elkaar gekoppeld en ontstaan de volgende doorgaande treinverbindingen:
– sneltrein Leeuwarden – Groningen Europapark
– stoptrein Leeuwarden – Groningen Europapark (in de spits door als sneltrein naar Winschoten)
– stoptrein Eemshaven/Roodeschool – Bad Nieuweschans
– stoptrein Delfzijl – Veendam
In de avonduren en op zondag zijn de twee laatstgenoemde treindiensten wel in Groningen geknipt.(Waarom?)
Volgen mij zou daar, als het niet in Groningen zou zijn, genoeg mogelijkheden zijn om daar wat van te maken…
ik vind wel dat projecten toegezegd zijn zoals de Lelylijn dat dit alsnog moe doorgaan bovendien is er bijdrage uit de EU toegezegd