fbpx

Voordeeluren OV-chipkaart van NS niet geldig bij concurrent

21 okt 2010 15:07

Reizigers met een kortingskaart van de Nederlandse Spoorwegen krijgen geen korting bij andere vervoerders als ze de OV-chipkaart gebruiken. De NS adviseert de vaste klanten op die trajecten vooral te reizen met het papieren kaartje. Dat meldt nu.nl.

Sinds kort kan de OV-chipkaart ook bij Veolia gebruikt worden. Bij Arriva kunnen treinreizigers vanaf medio november met de OV-chipkaart reizen. Reizigers met een voordeelurenkaart, die na 9:00 uur recht hebben op 40 procent korting, krijgen bij regionale vervoerders geen korting met de OV-chipkaart.

Uitlezen
Dat komt door de manier waarop de chip in de kaart is opgebouwd. Het recht op korting staat op een gedeelte van de chip waar alleen de NS toegang toe heeft. Andere vervoerders kunnen dit niet uitlezen. 

Politiek
"Het is een van de gevolgen van de politieke beslissing van destijds om de verantwoordelijkheid voor de invoering van de OV-chipkaart decentraal te beleggen", vertelt een voorlichter bij de Nederlandse Spoorwegen tegenover nu.nl. De Nederlandse Spoorwegen zullen in overleg gaan met de regionale spoorbedrijven.

Gratis
Vervoerder Veolia erkent de situatie, maar wijst erop dat het bedrijf voor de treinlijnen in Limburg een gratis kortingsproduct biedt. "Daarmee krijgen ze 40 procent korting op onze treinen en 20 procent op de bussen in de daluren", vertelt een zegsvrouw. Om dit product te krijgen moet het in de webwinkel voor de OV-chipkaart voor 1 eurocent worden gekocht.

Het aantal handelingen voor een reiziger om met de chipkaart te kunnen reizen, wordt steeds meer. Als reizigers straks ook voor andere regionale vervoerders een apart product nodig hebben, moeten reizigers zes handelingen uitvoeren voordat de kaart voor het hele land gebruikt kan worden: saldo erop laden en los activeren voor treinen van NS, Connexxion, Syntus, Arriva en Veolia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *