fbpx

Voorproefje op InnoTrans 2010

20 sep 2010 16:46

InnoTrans is de grootste spoorvakbeurs ter wereld welke eens per twee jaar in Berlijn wordt georganiseerd. Komende dinsdag opent InnoTrans op de Messe in Berlijn haar deuren. Maandag was er echter voor de pers al een presentatie. Treinreiziger.nl was er bij.

InnoTrans werd in 1996 voor het eerst georganiseerd en is inmiddels in de spoorwereld uitgegroeid tot een begrip. Terwijl er in 1996 slechts 172 exposanten waren, is dit inmiddels gegroeid naar 2.242.

26 hallen
De jaarbeurs in Utrecht is er niets bij: 26 hallen – soms met meerdere verdiepingen – zullen tijdens InnoTrans gevuld worden door de spoorbranche. Het terrein is 5x zo groot als de Jaarbeurs in Utrecht (160 hectare). Niet alleen bekende partijen als Alstom, Siemens, Bombardier en Stadler zijn van de partij, ook honderden kleine bedrijven. Van specialistische bedrijven die spoortunnels bouwen tot bedrijven gespecialiseerd zijn in displays voor openbaar vervoer.

Vectron
Terwijl de beurs maandag nog wordt opgebouwd mogen ruim 50 journalisten alvast een kijkje nemen. Het terrein is indrukwekkend groot. En alhoewel alle stands over de techniek rond het spoor intressant zijn, blijven de echte treinen het meest indrukwekkend. Tientallen treinen uit verschillende landen zijn te bewonderen. Bijvoorbeeld meerdere exemplaren van de Siemens Vectron: een nieuwe universe locomotief. Ook de Velaro D is aanwezig evenals de ETR 610.

Zefiro 380
Maar het meest indruk maakt nog wel het levensgroot model van de Zefiro 380. Deze nieuwe hogesnelheidstrein van Bombardier wordt momenteel gebouwd voor de Chinese spoorwegen. 380 verwijst naar de maximale reizigerssnelheid van de trein. In totaal worden er 80 treinstellen gebouwd voor de Chinese spoorwegen. Rond 2012 moet de eerste echte Zefiro 380 klaar zijn en geleverd zijn. Op welke trajecten de trein precies zal worden ingezet is nog niet bekend.

Primeurs
Op InnoTrans worden meer dan 50 primeurs aan het publiek gepresenteerd. Het gaat dan niet alleen om nieuwe treinen, maar ook om specifieke producten. Bijvoorbeeld nieuwe communicatie apparatuur of nieuwe accu´s die elektriciteit opslaan, om die daarna opnieuw te gebruiken.

InnoTrans
De vakbeurs InnoTrans duurt tot en met 24 september. Een dagticket kost 36 euro. Wie meer dan 1 dag de vakbeurs wil bezoeken kan online een ticket kopen voor 46 euro. Voor meer informatie: zie website InnoTrans / Messe Berlin.