Waarom stopt de nieuwe nachttrein naar Praag niet in Oost-Nederland?

In de Tweede Kamer gaan stemmen op om de particuliere nachttrein naar Praag, die vanaf deze zomer gaat rijden, ook te laten stoppen in Hengelo. Inmiddels zijn er Kamervragen ingediend. Waarom stopt de nieuwe nachttrein niet in Oost-Nederland?

Krappe dienstregeling en ongunstige tijden

Een vraag die het gloednieuwe spoorbedrijf European Sleeper de afgelopen tijd vaker heeft moeten beantwoorden. Een stop inplannen in Oost-Nederland is echter niet zo makkelijk, zegt mede-initiatiefnemer Chris Engelsman. “De dienstregeling is erg krap. We hebben te maken met onderhoudsroosters en op een groot deel van de route mag de trein in Nederland ook maar 100 kilometer per uur, vanwege de beperkingen die ProRail oplegt aan dergelijke nieuwe treinen in verband met vrees voor problemen met de baanstabiliteit.”

Engelsman wijst er verder op dat als een extra stop wel zou passen, de tijden erg ongunstig zijn. “Je kan pas heel laat instappen en op de terugreis juist wel heel vroeg. Stel we zouden in Deventer stoppen, dan moet je ‘s ochtends rond een uur of vijf al uitstappen.”

Dienstregeling 2023

Toch ziet European Sleeper ook dat er veel interesse is in Oost-Nederland. Engelsman: “We gaan kijken of een stop in de dienstregeling 2023 in te passen valt.” Of dat lukt, is de vraag want de basis van de dienstregeling in Nederland zal nauwelijks wijzigen.

Politiek

Wat Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas (BBB) betreft moet de nieuwe nachttrein naar Praag in elk geval gaan stoppen in Hengelo. Daarom willen de Kamerleden van de nieuwe staatssecretaris Vivianne Heijnen weten of ze zich hard wil maken voor een extra stop op station Hengelo. “Zodat reizigers uit het oosten van het land naar Hengelo kunnen reizen en daar kunnen overstappen op de nachttrein” citeert RTV-Oost de Kamerleden.

Engelsman wijst erop dat European Sleeper een particulier bedrijf is. De politiek gaat dus niet over de dienstregeling of strategie. Wel kan de politiek prioriteit geven aan internationale treinen. “Nu hebben binnenlandse treinen meer prioriteit bij de toedeling van de dienstregeling. Daar kan de politiek iets aan doen door het capaciteitsverdelingsbesluit aan te passen.” Daarin is geregeld dat stadsgewestelijk openbaar vervoer de hoogste prioriteit heeft, gevolgd door nationaal openbaar vervoer. Pas daarna staat internationaal openbaar vervoer op het ranglijstje.

This post was last modified on 12 januari 2022 12:03

Share

Recent Posts

Vervoerregio’s nemen juridische stappen tegen bezuiniging op ov – ‘korting is onrechtmatig’

De Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag zetten juridische stappen tegen de voorgenomen…

18 uur terug

Treinrondreis in de Volkskrant

Treinreiziger.nl-zusterbedrijf Treinrondreis.nl heeft onlangs bezoek gekregen van de Volkskrant. Het resultaat lees je in de…

19 uur terug

Online NS formulier voor schadevergoeding nog altijd plat

Het is nog altijd niet mogelijk online een verzoek tot schadevergoeding te doen bij de…

3 dagen terug

Ambitieus Nox begint aan haast onmogelijke reis met nieuw nachttreinconcept

Dit is een persoonlijke analyse van Mark Koghee, journalist bij Treinreiziger.nl Mooie ambities, mooie woorden,…

4 dagen terug

Hele zomer hinder door werk aan station Amsterdam Zuid

Vanaf vrijdag 27 juni tot en met 17 augustus rijden er minder treinen via station…

4 dagen terug

Nieuwe bewindslieden I en W willen zich ook aan nieuw beleid wagen – Thierry Aartsen staatssecretaris voor ov

De nieuwe bewindslieden van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben laten weten dat ze…

5 dagen terug