fbpx

Weer Fyra problemen

13 dec 2012 20:27

Ook donderdag zijn er net als de vorige dagen weer problemen met de Fyra. Op de hogesnelheidslijn strandde een trein. Of het om een nieuwe V250 gaat, die worden ingezet in de Fyra Amsterdam – Brussel, is bij onze redactie niet bekend. Wel is duidelijk dat slechts twee van de tien treinen donderdag op tijd in Brussel wisten aan te komen. 

De NOS meldt dat de betreffende Fyra tussen 18:00 en 19:00 uur gestrand zou zijn in de buurt van Rotterdam. Aannemelijk lijkt echter dat de Fyra al veel eerder strandde. Vanaf 16:55u werd vanuit Amsterdam Centraal de Fyra richting Breda opgeheven, vanwege een defecte trein op de HSL. Pas 3,5 uur later – om 20:25u  – vertrok uit Amsterdam weer de eerste Fyra via de HSL reed.

Omgeleid via Den Haag
Gedurende die 3,5 uur werden twee Fyra´s niet opgeheven, maar omgeleid. Zo reed de Fyra naar Brussel van v. 17:41 wel, maar stopte door de problemen niet op Schiphol. Ook de Fyra van v. 18:25u naar Breda reed, deze werd omgeleid via Den Haag, waar op dat moment Kamerleden debatteerden over de Fyra-problemen.

Opgeheven
Door de defecte trein werd er één trein Amsterdam – Brussel opgeheven, en ook in tegenovergestelde richting werd er één trein opgeheven. Ook de Thalys ontkwam niet aan de problemen. Zo startte de Thalys van v. 18:19 Amsterdam niet in de Nederlandse hoofdstad, maar in Rotterdam. 

Veel vertragingen
De zondag gestarte Fyra Amsterdam – Brussel verloopt verre van soepel. Donderdag kwamen zes van de tien Fya´s in Brussel aan met een vertraging van 25 minuten of meer. Verder viel er dus een trein uit en liep één Fyra een vertraging van ruim 15 minuten. De overige twee Fyra´s reden over de gehele route op tijd.

Marge in de dienstregeling
De vertragingen zijn opmerkelijk, omdat er in de dienstregeling een marge van tien minuten is verwerkt. Een woordvoerder van NS spreekt van kinderziektes, de Belgische spoorwegen hebben de NS-top om opheldering gevraagd. NS International is namelijk verantwoordelijk voor het technisch beheer van de treinen.

Verbeteringen
Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) ziet echter geen reden om nu in te grijpen, zei ze donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Volgens haar wordt hard gewerkt aan verbeteringen.