Wel treinen tussen Schiphol en Amsterdam Centraal tijdens spoorstaking op vrijdag
04 jun 2025 19:30
Tijdens de spoorstaking op vrijdag zullen er wel treinen rijden tussen Amsterdam en luchthaven Schiphol. Volgens de NS rijden er vier keer per uur in beide richtingen sprinters tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp/Schiphol Airport.
Volgens de NS is in overleg met Schiphol en de vakbonden besloten om toch treinen te rijden tussen de luchthaven en Amsterdam Centraal. Door de spoorstaking van NS-personeel in de regio Midden rijden er vrijdag in het hele land geen NS-treinen. Regionale en internationale treinen rijden wel.
Volgens Schiphol komen dagelijks duizenden reizigers met de trein naar de luchthaven en is het daarom belangrijk dat de luchthaven goed bereikbaar is. Schiphol raadt reizigers die met de trein komen wel aan voor vertrek goed naar de reisinformatie te kijken. De treinen zullen naar verwachting druk zijn.
Dit is de Airport Sprinter en rijdt sinds december 2024 op dit traject. Logisch dat deze trein het drukke centrum van Amsterdam met de luchthaven blijft verbinden. Met extra vervangend vervoer in de al zo drukke binnenstad en het vliegveld is het geen doen. Als ooit de Noord Zuidlijn 52 wordt doorgetrokken naar Schiphol Airport en Hoofddorp kun je ook bij stremmingen op het NS net van station Amsterdam Zuid naar het vliegtuig toe! Maar hoe lang dat gaat duren weten we helaas niet, maar zinvol is deze uitbreiding wel! , !
Je keuze voor modaliteit gaan baseren op die incidentele gevallen dat één vervoersvorm uitvalt lijkt me niet echt slim. Een alternatief via een aparte tunnel die niet gehinderd wordt door eventuele storingen in de huidige tunnel is altijd welkom, maar een tweede treintunnel volstaat dan net zo goed als een metrotunnel. Zal uiteindelijk in de praktijk meer voordelen opleveren omdat je dan ook de flessenhals bij Schiphol zal ontlasten, iets wat de metro niet zal doen (vrijgekomen treinpaden van de Airportsprinter worden gewoon herverdeeld waardoor het een paar jaar later weer net zo druk zal zijn).
Plusje voor de kritische kijk: 2 bedrijven is niet per se beter dan 1 bedrijf. Maar ik ga deze keer mee met Arjen: ontvlechting van systemen is betrouwbaarder dan meer capaciteit in 1 systeem. Een metrolijn die maar 1 kant op gaat is veel simpeler en heeft veel minder storingen dan extra treinpaden met divers verkeer. Je kunt metros ook (gerobotiseerd) super dicht op elkaar laten rijden en synchroon laten bewegen.
Dus je wil denk ik inderdaad liever een metro erbij dan een extra treintunnel met 2 sporen. De treintunnel is dan nagenoeg vrij voor alleen (dubbeldekker) IC verkeer. Voor je daar toch 6 perrons mee vol hebt staan…
In Londen hebben ze begin dit milennium het hele Tube netwerk ontvlochten om de belabberde betrouwbaarheid op te vijzelen.
Ja zinvol, laat zien waar de sympatie en de slaafse gedienstigheid van de NS-directie voor buigt. Ja zinvol voor de parasieten die op de Zuidas belasting ontwijken maar wekenlijks aan en af vliegen om niet als in Nederland wonend en inkomstenbelastingplichtig aangemerkt te worden. Een groot door Nederland schaamteloos gefaciliteerd parasietenzooi waar vooral Duitsland industrieland aan ten onder gaat. De Productie en dus industrie word naar China verplaatst en vervolgens worden in Dubai etc. enorme belastingvrije geheime handelswinsten geboekt.
Volgens mij zijn de hele politiek en de vakbonden er meer vergiftigd. Die maken het niet alom herhaald aan de mensen bekend.
Mooie drogredenering dat Schiphol goed bereikbaar moet zijn. Naar Amsterdam CS rijden zonder staking alleen maar een paar lullige stoptreintjes. Vanuit Schiphol is een groot deel van het land te bereiken met IC’s, die laten rijden ligt dan meer voor de hand. De enkeling die naar het centrum van Amsterdam wil kan ook gewoon de bus en metro pakken.
Vreemde redenering dat Schiphol goed bereikbaar moet zijn. Naar Amsterdam CS rijden zonder staking alleen maar een paar korte stoptreintjes. Vanuit Schiphol is een groot deel van het land te bereiken met IC’s, die laten rijden ligt dan meer voor de hand.
De enkeling die naar het centrum van Amsterdam wil kan ook gewoon de bus en metro pakken.
Als je alle passagiers van zo’n kort stoptreintje bij de bushalte zet wordt het toch een behoorlijke nachtmerrie voor de buschauffeurs. Want al die mensen in die treinen willen van Schiphol naar Amsterdam. De Intercities hebben relatief weinig in en uitstappers op Schiphol.
De meeste mensen die naar Amsterdam vliegen met Pinksteren willen toch naar, nou ja, Amsterdam…
En waar je veel mensen kunt vragen een dagje thuis te werken, wordt het lastig om KLM te vragen een dagje niet te vliegen of iedereen om te boeken.
Dus ik snap het probleem wel.
Wat ik niet snap is waarom de Sprinter in bijv. Zeeland niet kan rijden omdat er in Utrecht gestaakt wordt. Da’s toch ook op en neer? En ProRail houdt het wel veilig.
Dat is niet zo makkelijk om de treinen op andere plekken te laten rijden, als het hoofdkantoor ook staakt…. Daar komt al het informatie vandaan van de ritten.
Wie zegt dat iedereen thuis kan werken? Dit is precies wat er mis is in dit land. Aannames.
Het gros van de mensen die met de trein reizen kunnen helemaal niet thuiswerken. Een heleboel mensen zijn afhankelijk van het openbaar vervoer en lopen nu inkomsten mis en/of moeten extra kosten maken.
Dit omwille van de “dienstverlenende” NS medewerkers die met deze buitenproportionele actie een paar tientjes extra maandsalaris wilt afdwingen en zichzelf belangrijk acht dan de klant.
De dienstverlening bij NS is al jaren ondermaats en het verslechterd met de jaren.
Hoeveel van die medewerkers Veiligheid en Service zie je niet in groepjes bij elkaar staan te ouwehoeren in de tunnels, stationshal of op het stationsplein i.p.v actief reizigers service verlenen en de veiligheid waarborgen. En ik praat niet over incidenten maar excessen.
Kijk maar goed rond op de middelgrote stations en daar zie je ze weer bij elkaar staan: die fluorescerende gele hesjes met een mannetje of 6 als een groep hangjongeren.
Bij verstoringen zijn ze in geen velden of wegen te bekennen en de kwaliteit van de informatie laat te wensen over. En zo ken ik nog legio voorbeelden noemen.
Nu worden alle toeristen die van en naar Schiphol via Amsterdam willen reizen lekker bedient want we mogen internationaal geen gezichtsverlies lijden.
Maar de gewone Nederlander mag sterven. Die moet maar zien hoe die op locatie komt met alle kosten van dien.
De NS compenseert je voor maximaal 25 euro bij stakingen, een fractie van de daadwerkelijke kosten voor vervangend vervoer.
Maar we nemen het allemaal als zoete koek en laten het lekker naar binnen glijden.
Iedereen sympatiseerd zich met de “arme” NS medewerkers die al een betere CAO en werktijden hebben als menig andere branche in Nederland, met een 36 urige werkweek, diensten van 5 a 6 uur per dag en een redelijk hoog loon vergeleken met het werk wat ze doen. En nog klagen ze.
Ik gun ieder zijn loonsverhoging maar pak dan het bedrijf aan en rijdt een aangepaste dienstregeling of controleer geen vervoerbewijzen maar een verkapte landelijke stakingsactie is de burger pesten en niet de directie.
In één week tijd een staking aankondigen vlak voor het pinksterweekend is buitenproportioneel en zal de NS directie echt niets van voelen.
Maar de gewone man vrouw die dagelijks met de trein reist, afhankelijk is van het OV, moet werken, ver van te voren een belangrijke (medische) afspraak of een wel verdiend pinksterweekend gepland heeft krijgt nu een middelvinger en een trap in zijn rug.
Dat heet een lobby, het staat in de wet vast dat schiphol altijd bediend moet worden.
Geen enkel ander station heeft die luxe.
Hoog tijd om gewoon in de wet vast te leggen dat er bij staken een nooddienstregeling moet komen.
Als een gevangenis staakt laten ze ook niet ineens alle gevangenen vrij.
Oh het dus wettenlijk geregeld dat die belasting ontwijkende parasietenzooi op de Zuidas bediend moet blijven met een comfortabele verbinding tussen het vliegveld en hun kantoren.
De rechter heeft in het verleden al eens geconcludeerd dat het niet laten rijden Tussen Amsterdam en Schiphol een te grote impact heeft. Kennelijk zijn de bonden dat dan weer niet vergeten.
Vermoedelijk hebben we te maken met een “afpersende” NS-directie (50 directeuren met hoge inkomens?). Als er regionaal gestaakt wordt grijpen ze een smoes aan om het hele treinverkeer plat te gooien en alle maschinisten en conducteurs te straffen met niet-betaling.
De meeste Intercity-ritten door Midden-Nederland beginnen en eindigen buiten Midden-Nederland. De indeling van het materieel en de maschinisten en conducteurs wordt ruim van te voren opgezet. Omdat de staking tevoren bekend was kon deze op tijd tevoren aangepast worden. Het is dus een smoes dat al het treinverkeer van de NS plat ligt omdat de planning in een kantoor in Utrecht opgezet wordt. Bovendien weer het opzettelijk ondermijnen van de betrouwbaarheid door niet elders een alternatieve planningscentrum te hebben.
Amsterdam – Schiphol. De Zuidas is een soort internationaal belastingparadijs. Internationaal kan geprofiteerd worden van Nederlandse truuks voor belastingontwijking. Vele daarvoor werkende werken dan slechts drie daagjes in een week in Nederland. Dat is genoeg om hun bedrijvigheid van Nederlandse internationale belastingvrijstellingen te laten parasiteren. Maar toch hebben deze parasieten geen hoofdverblijf in Nederland en zijn hun inkomens vrijgesteld van Nederlandse heffingen die wel op zeventien miljoen in Nederland wonenden drukken. Ze vliegen dan op een ochtend aan, verblijven en werken drie daagjes en vliegen dan op de laatste avond weer af. Die spoorverbinding tussen Schiphol, de Zuidas en Amsterdam is wel zo comfortabel. Dat laat de NS-directie dan wel doordraaien, ondanks de planning in Utrecht, maar alle andere ritten niet. Wel typisch he.
Ja hoor, ondanks het nu in het stakingsgebied ligt, wel comfortabel treinvervoer voor de parasieten die dinsdagochten invliegen om op de Zuidas belasting te ontwijken.
Schiphol – Amsterdam. De Zuidas is een soort internationaal belastingparadijs. Internationaal kan geprofiteerd worden van Nederlandse truuks voor belastingontwijking. Musk van Tesla met een fabriek bij Berlijn buit het ook uit. Vele daarvoor werkende werken dan slechts drie daagjes in een week in Nederland. Dat is genoeg om hun bedrijvigheid van Nederlandse internationale belastingvrijstellingen te laten parasiteren. Maar toch hebben deze parasieten geen hoofdverblijf in Nederland en zijn hun inkomens vrijgesteld van Nederlandse heffingen die wel op zeventien miljoen in Nederland wonenden drukken. Ze vliegen dan op een ochtend aan, verblijven en werken drie daagjes en vliegen dan op de laatste avond weer af. Die spoorverbinding tussen Schiphol, de Zuidas en Amsterdam is wel zo comfortabel. Dat laat de NS-directie dan wel doordraaien, ondanks de ligging in het stakingsgebied, maar alle andere ritten niet. Wel typisch he.