fbpx

Werkonderbreking ontregelt treinverkeer Den Haag

02 dec 2014 10:29

Het treinverkeer rond Rotterdam en Den Haag is dinsdagochtend moeizaam op gang gekomen. Oorzaak is een ongeplande werkonderbreking van ongeveer 150 conducteurs en machinisten op Den Haag Centraal. De werkonderbreking duurde van 4:00 tot ongeveer 6:30. Maar pas rond 11:00 reden alle treinen weer. 

Tijdens de ochtendspits vielen er met name veel treinen uit rond Den Haag Centraal. Tussen 7.00 en 8.00 uur werden vanaf Den Haag Centraal zo´n 12 treinen opgeheven, 10 andere treinen reden wel. De werkonderbreking is niet georganiseerd door de vakbonden, maar die staan wel achter de wilde actie.

Hoge werkdruk
Vakbond FNV Spoor zegt dat er is gepraat over onder meer de hoge werkdruk en de agressie waarmee het personeel te maken heeft. "Het personeel kan daardoor zijn werk niet goed meer doen´´, zei een woordvoerder. Eind oktober luidde de vakbond al de noodklok: het werk voor hoofdconducteurs zou te zwaar worden.

Gesteund
De werkonderbreking is ook niet georganiseerd door vakbond VVMC, al steunt de spoorvakbond de wilde actie wel. "Na meerdere gesprekken met de NS over de hogere werkdruk en intensievere diensten waar het rijdend personeel mee te maken heeft, hebben de werknemers vanmorgen een groot werkoverleg uitgeroepen. Deze is niet door de VVMC geïnitieerd, maar is wel door ons ondersteund" reageert de vakbond.

Wc-loze Sprinters
Tijdens het werkoverleg werd gesproken over de veiligheid, de hoge werkdruk, vuile treinen en de slechte communicatie. Ook een grote klacht zijn de wc-loze Sprinters waar het personeel soms 3 tot 5 uur op moet rijden, zonder dat men een sanitaire stop kan maken.

Staking niet ons doel
De komende dagen gaan de vakbonden en NS met elkaar in gesprek. Op vrijdag 5 december komt NS met een overzicht van de besproken problemen en het tijdsplan om die op te lossen. "Bij een onbevredigend resultaat zullen we als vakbond verder in overleg gaan met de directie van NS. Een staking is niet ons doel, we willen wel goede afspraken maken. We vertrouwen erop dat de NS de klachten serieus neemt en verantwoording neemt, ook wij willen de reiziger niet benadelen in dit overleg", aldus de VVMC.

Ongekende luxe
Reizigersorganisatie Voor Beter OV is boos vanwege de wilde werkonderbreking. "De werkonderbreking van vanmorgen door NS-personeel van de standplaats Den Haag is buiten alle proporties. Niet in de laatste plaats door de buitengewoon riante arbeidsvoorwaarden van dit personeel: de medewerkers van de NS hebben in 2013 een baangarantie tot 2017 gekregen, het geen tegenwoordig een haast ongekende luxe is. Daarom beschouwt reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV de actie van het Haagse spoorpersoneel als een trap tegen de schenen van de reizigers", reageert voorman Rikus Spithorst.

Drie keer in twee dagen
Het is al de derde keer in amper twee dagen dat het treinverkeer naar een belangrijk knooppunt ontregeld wordt. Maandag reden er urenlang minder treinen rond Utrecht vanwege herstelwerkzaamheden aan een wissel. Maandagavond in de late avond kwam het treinverkeer rond Rotterdam Centraal volledig tot stilstand omdat de seinen en wissels niet meer bediend konden worden. Zo´n vijf treinen met tweehonderd reizigers strandde onderweg. NS zette bussen in. Rond half vier was de storing weer voorbij. Maar kort daarna zorgde de werkonderbreking bij Den Haag weer voor vertraging.