fbpx

Werkstraf geëist voor fraude met OV-chipkaart

Een 30-jarige man uit Leiden die wordt verdacht van het frauderen met OV-chipkaarten moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt honderd uur werkstraf uitvoeren. De man, die de kaarten hackte, vervalste en vervolgens gebruikte hoorde woensdag ook twee maanden voorwaardelijke celstraf tegen zich eisen.

De Leidenaar kopieerde met speciale apparatuur anonieme OV-chipkaarten, waardoor hij meerdere keren kon reizen op het saldo van de oorspronkelijke kaart. Het is voor het eerst sinds de invoering dat een rechtbank fraude met een OV-chipkaart behandelt, meldt het OM in Utrecht.

De fraude werd ontdekt door het detectiesysteem van Trans Link Systems, het bedrijf dat het OV-chipkaartsysteem beheert. Het Amersfoortse bedrijf deed in februari aangifte van chipkaartfraude. De Leidenaar werd in juni aangehouden en bracht een paar dagen in de cel door.

Het OM schaart dergelijke fraude onder het begrip cybercrime. De officier van justitie zei woensdag dat fraude met de OV-chipkaart effectief is op te sporen.

De rechtbank in Utrecht doet over twee weken uitspraak.

Foto: Kialna Photography