fbpx

Wetenschappers gaan samen met ProRail spoorvertragingen onderzoeken

14 jun 2012 11:14

ProRail, TU Delft en Universiteit Twente gaan onder de noemer ExploRail vijf promotieonderzoeken doen naar het Nederlandse spoor. De onderzoeken moeten informatie opleveren hoe het spooronderhoud verbeterd kan worden en hoe de impact van verstoringen verminderd kan worden.

Voor het onderzoek is 5 miljoen euro beschikbaar. ProRail draagt voor 2,5 miljoen euro bij en Technologiestichting STW en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO voor de andere 2,5 miljoen euro.

Er zijn vijf onderzoeken geselecteerd. Hierin komen vragen aan bod als: hoe kunnen we mankementen aan het spoor voortijdig signaleren? Hoe kunnen we verschillende manieren van onderhoud met elkaar vergelijken om de optimale te kiezen? Welke gegevens moeten met elkaar gecombineerd worden voor handige en adequate informatie over de toestand van het spoor? Wat kunnen we doen om de duur van verstoringen sneller in te schatten? Welke metaalsoort moeten we gebruiken om de duurzamheid van het spoor optimaal te vergroten?

ExploRail valt binnen het nieuwe innovatiebeleid van de overheid, onder de zogeheten Topsector Logistiek.