fbpx

Wetsvoorstel tegen aanbesteding OV grote steden

De aanbesteding van het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet worden tegengehouden. Dat staat in een wetsvoorstel van de SP en de PvdA. Dinsdag werd al een motie aangenomen waarin werd opgeroepen af te zien van aanbesteding in de grote steden.

SP en PvdA hopen op steun van de PVV, waardoor het voorstel alleen nog hulp nodig heeft van GroenLinks of D66 voor een Kamermeerderheid. De PVV heeft zich in het verleden uitgesproken tegen privatisering van het openbaar vervoer, maar geeft nu gedoogsteun aan het kabinet van VVD en CDA.

Het wetsvoorstel geeft de PVV volgens de indieners een kans om ´oude beloftes´ na te komen. Volgens het wetenschappelijk bureau van de SP heeft de PVV sinds de verkiezingen voor de Tweede Kamer in juni zestig verkiezingsbeloften gebroken.

Het voorstel wordt aangekondigd op de laatste dag van drie dagen estafetteacties in het openbaar vervoer in de grote steden. Bij de acties rijden veertig procent minder bussen, trams en metro´s.

De bonden willen zo illustreren wat er volgens hen gebeurt als de geplande bezuinigingen van 120 miljoen euro op het gemeentelijk openbaar vervoer doorgaan. Maandag werd actie gevoerd in Amsterdam. Dinsdag volgde Den Haag en woensdag is Rotterdam aan de beurt. Door de acties in Rotterdam rijden er vandaag onder andere geen bussen naar Rotterdam Airport en vervalt de RandstadRail Rotterdam – Den Haag.

Novum