fbpx
Foto: (c) DB

Woensdag en donderdag staking bij Duitse spoorwegen

20 apr 2015 20:10

Slecht nieuws voor treinreizigers naar Duitsland. Vanaf woensdag 22 april t/m donderdag 23 april 21.00 uur zullen treinreizigers in Duitsland hinder ondervinden van een staking bij de Duitse spoorwegen. De staking wordt georganiseerd door de Duitse spoorvakbond GDL. Vorig jaar legde GDL ook al meerdere keren het treinverkeer plat. Toen werd ook het internationale treinverkeer met Nederland geraakt.

  • Update: De Duitse reisplanner is zoveel mogelijk aangepast. Raadpleeg de Duitse reisplanner. Ook het treinverkeer tussen Nederland en Duitsland ondervindt hinder. De City Night Line Amsterdam – München / Zürich valt bijvoorbeeld uit. De intercity´s Amsterdam – Berlijn rijden slechts tussen Amsterdam en Bad Bentheim. Treinreizigers tussen Amsterdam en Berlijn kunnen met hun treinkaartje omreizen met de ICE via Duisburg. 

Of dat dit deze keer opnieuw het geval zal zijn, is nog onduidelijk. De Duitse spoorwegen komen waarschijnlijk dinsdag met nadere informatie. De staking volgt in een slepend conflict met Deutsche Bahn (DB) over beloning en werktijden. 

In juli vorig jaar eiste de GDL (Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer) een loonsverhoging van 5 procent en een verkorting van de werkweek met twee uur. De onderhandelingen over de arbeidsovereenkomsten leverden niets op.

In september hield de bond daarom korte ´waarschuwingsstakingen´ van slechts drie uur. In oktober werd het serieus met drie stakingen waarvan die in het personenverkeer 50 en het goederenverkeer 61 uur duurden. In november staakten de machinisten nog eens 14 uur langer.

Half december kwamen de partijen overeen dat er in ieder geval 510 euro extra wordt uitbetaald aan de machinisten. De bond wilde daarnaast een kortere werkweek, maar een die maar één uur korter dan de huidige is. In januari liepen de onderhandelingen weer vast.

Vanaf woensdag kunnen treinreizigers hinder ondervinden. Voor het goederenvervoer begint de staking dinsdag al. Woensdag is er meer stakingsleed te verwachten: ook de Belgische spoorwegen zullen staken.

(c) ANP / Treinreiziger.nl