fbpx
Foto: Treinreiziger.nl/Stefan Verkerk

Zeeland: heroverweeg sluiting Zeeuwse Lijn

24 okt 2024 12:06

Zeeland wil dat staatssecretaris Chris Jansen van openbaar vervoer het tijdelijk sluiten van het spoor tussen Goes en Vlissingen heroverweegt. Waarnemend commissaris van de koning Hugo de Jonge heeft dat namens de Zeeuwse overheden Jansen per brief laten weten. Inmiddels heeft die in antwoord op Kamervragen al laten weten dat de spoorlijn in Zeeland de beste locatie is voor de proef met het spoorbeveiligingssysteem ERTMS.

Onlangs werd bekend dat de Zeeuwse Lijn tussen Goes en Vlissingen is aangewezen als proefbaanvak voor het testen van ERTMS. Dat betekent dat de spoorlijn voor het gewone vervoer in 2029 voor vier maanden dichtgaat. Het ministerie heeft hierover al afspraken gemaakt met de provincie Zeeland dat het niet eens was met het besluit. Nadat het besluit bekend is gemaakt, is de provincie nog feller gaan protesteren.

Spoorlijn van cruciaal belang

In de brief schrijft Hugo de Jonge dat de spoorlijn van ’cruciaal belang’ is voor de regionale bereikbaarheid. ’’Dit wordt bevestigd door de Zeeuwse reacties op dit besluit: zo uit bijvoorbeeld het onderwijsveld zijn ongenoegen en voorziet een lagere instroom van studenten. Wij verwachten dat onder andere scholieren, studenten, werkenden en bezoekers veel hinder ondervinden tijdens de implementatieperiode’’, schrijft De Jong.

De Zeeuwse overheden willen dat de staatssecretaris het besluit om het spoor in Zeeland voor de test te gebruiken, heroverweegt. Als Jansen dan toch bij zijn besluit blijft, wil Zeeland meer van het Rijk dan de maatregelen voor alternatief vervoer die tot nu toe zijn toegezegd, zoals een toezegging dat de tijd dat het spoor is afgesloten zoveel mogelijk wordt ingekort.

Kamervragen

Over de sluiting van het spoor zijn Kamervragen gekomen van CDA, D66 en VVD. Uit de antwoorden op die vragen blijkt dat de Zeeuwse Lijn en het spoortraject Roosendaal – Lage Zwaluwe de meest kansrijke baanvakken zijn voor de proef met het beveiligingssysteem. Het spoor in Zeeland bleek het best omdat het testen hier de minste invloed heeft op de landelijke dienstregeling en er hier een goede bereikbaarheid voor goederen- en personenvervoerders is.

Jansen schrijft in zijn antwoorden dat hij de bezwaren van Zeeland kent en dat er door de tegenstand vanuit Zeeland opnieuw is gekeken naar locaties. Er is ook contact opgenomen met andere provincies, maar volgens Jansen was voor alle ’relevante partijen’ het Zeeuwse traject veruit het beste.

Voldoende tijd voor plannen maatregelen

De weerstand van de provincie heeft volgens Jansen wel geleid tot een pakket aan maatregelen voor onder meer alternatief vervoer waarover het ministerie en de provincie begin deze maand een akkoord hebben gesloten. ’’Toen is het definitieve besluit genomen om het proefbaanvak in Zeeland in te richten”, schrijft Jansen.

Volgens Jansen worden de komende jaren plannen voor het proefbaanvak en de maatregelen voor de bereikbaarheid in Zeeland verder uitgewerkt. Het testen zal niet voor 2028 zijn, dus volgens Jansen is er voldoende tijd om de plannen samen met de provincie uit te werken.

© Treinreiziger.nl

4.2 5 stemmen
Artikel waardering
30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dries Molenaar
4 maanden geleden

Het oorspronkelijk plan voor de Flevolijn en Hanzelijn is eigenlijk beter. Men zou dan tussen Oostvaarders en Dronten kunnen experimenteren. Daar zit ook veel meer variatie in, 2 en 4 sporig, een groot station en een rangeerterrein-aansluiting.
Door Dronten en Almere tot Oostvaarders gewoon te blijven bedienen valt het ongemak enigszins mee. De tijdsduur moet natuurlijk wel veel korter. Het voordeel is dat dan de Flevolijn daarna ERTMS is en beter gebruikt kan worden. Belangrijk is dan om aansluitend het stuk tot Weesp ook te doen. Verder dan natuurlijk Weesp-Schiphol-HSLaansluiting 🙂 Kan het allemaal voor 2027?
Zo hebben we er met zijn allen veel meer aan.

Michiel
4 maanden geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Lelystad is wel een belangrijke opstellocatie die je niet zomaar kunt missen. De opstelsporen in Vlissingen zullen minder gemist worden als ze een paar maanden niet bereikbaar zijn voor treinen anders dan de testtreinen. En voor 2027 gaat dat sowieso niet lukken, Leeuwarden – Harlingen is het eerste baanvak dat in voorjaar 2027 in dienst moet komen, daarvoor is de aanbesteding vorige week gestart. Hierna volgt Leeuwarden – Stavoren later in 2027, waarvoor de aanbesteding ook loopt. Deze volgende stap (Zeeland of waar dan ook) zal dus zeker niet eerder dan 2028/2029 volgen.

Laatst bewerkt op 4 maanden geleden door Michiel
Dries Molenaar
4 maanden geleden
Antwoord aan  Michiel

Er wordt eerst gebouwd en dan getest?
Die buitensporen worden eerst met ERTMS uitgerust? Het is wel een idee om alles boven Zwolle te doen en dan naar de Schiphol en de HSL te verbinden. Tegelijk kan toch ook?

Bubbels
4 maanden geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Naast de emplacementendiscussie – het oorspronkelijke plan voor de Hanzelijn is juist sterk negatief bevonden (en daarom nu ter elfder ure naar de Zeeuwse Lijn veranderd) omdat dit een stuk spoor is met sterke effecten op de dienstregeling in de rest van het land. Als je dan in de eerste jaren ERTMS veel verstoringen hebt, hebben daar miljoenen reizigers last van – een vertraagde IC uit Zwolle leidt meteen tot gemiste overstappen en file op het spoor rond Amsterdam, en een vertraagde IC naar Zwolle leidt meteen tot een gemiste overstap naar Leeuwarden danwel Groningen met direct +30. De Zeeuwse lijn is, doordat ze vrij spaarzaam bereden wordt, juist de ideale plek om de kinderziektes eruit te halen, vanuit algemeen Nederlands welvaartsperspectief. Hoe pijnlijk het voor zo’n regio ook is.

Ik vind de tranen van deze provincie wel een beetje zielig, want dat de Zeeuwse lijn als ERTMS-proefbaanvak aangewezen is, is denk ik gewoon met hen besproken en afgesproken. Een beetje verongelijkt doen voor de bühne, dus.

Martinistadjer
4 maanden geleden

Leg het stuk Lelystad – Emmeloord van de Lelylijn alvast aan. Als ik het goed heb begrepen is in Flevoland het toekomstige tracé al gereserveerd, dus kan je zonder al te veel procedures de lijn aanleggen. Bovendien ligt er drie miljard klaar.

Dries Molenaar
4 maanden geleden
Antwoord aan  Martinistadjer

Aardig maar dat komt er niet voor 2040 en waarschijnlijk helemaal niet.

Hanzeboog
4 maanden geleden
Antwoord aan  Martinistadjer

Zo doortastend zijn ze bij deze kabinet niet. Ze zijn vooral financieel ingesteld.

Is eigenlijk een prima idee. Spoorlijn dat gloednieuw is. En dan beveiligd wordt met de modernste versie ERTMS level 2 Baseline….. En niemand die er last van heeft.

Maar gezien de geringe interesse bij vooral PVV zal deze idee wel niet uitgevoerd worden.

Michiel
4 maanden geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Geen enkel kabinet zal zo snel een nieuwe spoorlijn kunnen aanleggen, het hele tracébesluitproces met bijbehorende bezwaarprocedures duurt al langer dan dat.

Hanzeboog
4 maanden geleden
Antwoord aan  Michiel

Begrijp dat we niet in China leven. Daar is besluitvorming héél snel. En aanleg ook héél snel.

Maar die discussie over een snellere treinverbinding tussen Noord Nederland – Randstad v v. wordt eindeloos getraineerd. Politiek Den Haag wil met diverse kabinetten niet ontsporen. En schuift deze spoorverbinding voortdurend voor zich uit. In Noord Nederland zullen ze naast de afhandeling van de aardbevingsschade ook hier chagrijnig van worden.

S.O. de Mieter
4 maanden geleden

Ik snap dat de Zeeuwen er nu wel klaar mee zijn en ik hoop dat na de werkzaamheden ook het baanlichaam er weer piekfijn bij komt te liggen. De treinreizigers uit deze provincie hebben nu wel genoeg te verduren gehad.
https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/16826126/ns-moet-vertrouwen-terugwinnen-van-de-zeeuwse-treinreizigers
Aan de andere hand is de keuze voor dit baanvak goed te begrijpen. Bovendien is er nu wel genoeg om de hete brij heengedraaid.
Implementeren die handel!

Dries Molenaar
4 maanden geleden
Antwoord aan  S.O. de Mieter

wat heeft NS er mee van doen, het is een infrastructuur ding van ProRail en MinVenW

S.O. de Mieter
4 maanden geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Het artikel gaat erover dat de Zeeuwen al behoorlijk wat ellende hebben meegemaakt en dan komt dit proefbedrijf er ook nog eens een keer bij. Daarbij, denkt u nu echt dat NS zich niet bemoeit met de invoer van ERTMS in Nederland? Dat lijkt me sterk.

daan
4 maanden geleden
Antwoord aan  S.O. de Mieter

Ze bemoeien zich er vast indirect mee. Maar het is en blijft een keuze van prorail waar het testvak komt.
Vind ik zelf roosendaal beda geschikter, als het per se moet aansluiten op kijfhoek-belgische grens.

Paul Lamote
4 maanden geleden
Antwoord aan  daan

Bijna de helft van de Zeeuwse reizigers reist vanaf Roosendaal verder richting Breda. Dan krijg je dus weer andere boze Zeeuwen.

mvdh
4 maanden geleden
Antwoord aan  daan

Roosendaal-Breda ligt niet op de route Kijfhoek-België.

Roderick Klein
4 maanden geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

NS spreekt zich niet hard uit tegen dit voorstel en dreigt Pro Rail niet voor de rechter te dagen. Ze doen gewoon mee of spreken zich uit ?

Joost
4 maanden geleden

Roosendaal-Lage Zwaluwe is toch in alles een veel betere locatie? Gewoon de IC Roosendaal-Zwolle doortrekken naar Vlissingen zoals bij werkzaamheden gebeurd, en dan kun je in Breda overstappen richting de randstad

S.O. de Mieter
4 maanden geleden
Antwoord aan  Joost

Lijkt me niet handig in verband met het goederenverkeer tussen Rotterdam en Antwerpen.

Michiel
4 maanden geleden
Antwoord aan  Joost

Het hele idee is dat men een emplacement wilt binnen het proefbaanvak. Als je slechts de vrije baan tussen twee emplacementen gaat ombouwen kun je de beoogde proeven niet uitvoeren.

Remi
4 maanden geleden

Maar ik moet eerlijk zeggen, ik snap het nog niet. Wat valt er te testen? We hebben al ERMTS op bepaalde baanvakken dus weten we toch al hoe dit werkt? En als we het niet in NL hebben dan is dit toch al lang in het buitenland ingevoerd?
En als je het introduceert waarom moet dit zo lang gebeuren dan? Het is toch gewoon software wat je van te voren kan testen?

Michiel
4 maanden geleden
Antwoord aan  Remi

ERTMS was we nu hebben is (heel erg versimpeld gezegd) niet veel meer dan een vertaalmodule bovenop de bestaande beveiliging richting ETCS cabinesignalering. De nieuwe ERTMS baanvakken krijgen wel een volwaardige integratie in de treinbeveiliging en daar komen nieuwe procedures voor treindienstleiders en machinisten bij kijken die men in de praktijk moet gaan brengen.

2N2
4 maanden geleden

Mooie foto van de HSL boven het artikel. Daar hebben ze in Zeeland ook niets aan want er is nooit aan gedacht ook een aansluiting richting Roosendaal te maken. PS van Zeeland zou die aansluiting als tegenprestatie moeten eisen voor deze maffe sluiting.

Dries Molenaar
4 maanden geleden
Antwoord aan  2N2

Het is al meer geopperd, Zelfs in de 2e kamer. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn als de bochten niet te krap zullen blijken kan er met weinig kunstwerken een aansluiting gemaakt worden doordat de HSL normaal linksrijdend is en de lijn naar Zeeland rechts. Zelfs als het wel ingewikkeld zou zijn is het nog goed te doen. Behalve als er lange tunnels zouden moeten komen.

2N2
4 maanden geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

In zuidelijke richting kan het heel eenvoudig ter hoogte van station Lage Zwaluwe, vlak oversteken. Misschien kan daar ook met een paar wissels naar het noorden worden aangesloten maar dat kruist nogal wat sporen. Als ProRail er een ontwerp voor maakt zal het wel een zo duur mogelijke fly-over moeten worden met gouden randjes en zakkende fundering. Als het maar geld kost.

Joel Haasnoot
4 maanden geleden

Ik vind het jammer dat er niet belicht wordt in de media waarom het
a) 4 maanden moet duren, kan vast korter
b) het hele baanvak moet – gebruik een spoor om te testen en het andere om te rijden

Michiel
4 maanden geleden
Antwoord aan  Joel Haasnoot

Waarom 4 maanden zou ik niet durven te zeggen, maar waarom niet één spoor lijkt me wel te beantwoorden: de ombouw gaat verder alleen treinbeïnvloeding maar raakt de volledige rijwegbeveiliging. Overloopwissels waarvan de ene helft in een andere beveiliging valt dan de andere helft lijkt me zeer onpraktisch. Enige optie zou dan zijn om alle wissels tijdelijk te klemmen en er in feite twee enkelsporige spoorlijnen van te maken die toevallig naast elkaar liggen.

Laurens
4 maanden geleden

Als het testen op andere locaties gebeurt is daar weer veel gedoe over het blijft lastig om te testen op de druk bereden spoorlijn van dit land en Zeeland is op zichzelf geen verkeerde locatie om te testen er is weinig treinverkeer en als je het op de Flevolijn gaat doen dan moet al het trein verkeer van west naar noord via Gouda gaan en dat kan die lijn niet aan nog meer trein verkeer het is al een drukke lijn en dan heb je ook nog verbindingen van Amsterdam naar Almere en naar Zwolle die liggen er dan ook uit. Dan is Zeeland geen slechte locatie om te testen. Wel moet pro Rail er voorzorgen dat er genoeg bussen rijden want daar schort het ook wel eens aan en dat de bussen aansluiten op de trein in de richting van Roosendaal.

Bert Sitters
4 maanden geleden
Antwoord aan  Laurens

Voldoende bussen, die er ook zijn als ze er zijn moeten, is een eerste voorwaarde.
Snelbussen en stopbussen.
Daar schort het regelmatig aan bij vervangend vervoer. Alhoewel, het lijkt of er de laatste tijd minder klachten zijn. Klopt dit?

Bert Sitters
4 maanden geleden

Even de knuppel in het hoenderhok. Zullen de vrij kleine steden Middelburg met 43.000 en Vlissingen met 33.000 inwoners ooit voldoende treinreizigers trekken voor een Intercity Direct via HSL?
Het station Vlissingen ligt ook nog eens excentrisch van de stad en wordt gescheiden door havenbekkens. Het station was van belang voor de bootreizigers naar Engeland die bij het station aan en van boord gingen.
Er ligt een plan om het stations gebied te ontwikkelen in het kader van “Wind in de zeilen”, maar hoe staat het daarmee en is dit voldoende om massa’s reizigers te trekken?
Ook kwamen in het rijke verleden badgasten met een hoog aanzien in Domburg met internationale treinen via het Duits lijntje van Gennep -Boxtel naar Zeeland.

In hoeverre worden reizigers benadeeld als zij Vlissingen/Middelburg met een snelbus naar Goes moeten doen?

Roderick Klein
4 maanden geleden

Waarom is een test tracjet voor 4 maanden in vredesnaam ? Moet ieder land het land het wiel opnieuw uitvinden ? Erg klantvijandig.

En zit toch al ERMTS p[ HSL op de Betuwelijn ? Dus waarom een spoorlijn weer 4 maanden dichtgooien.