fbpx

Helft Vlaamse gemeenten geeft korting op openbaar vervoer

25 feb 2010 11:20

Ruim de helft van de Vlaamse gemeenten stimuleert het gebruik van het openbaar vervoer door korting te geven op de Belgische busmaatschappij De Lijn. Dat is het hoogste aantal sinds de invoering van de zogenaamde derdebetalerovereen-komsten. Daarmee betaalt een gemeente een deel van het vervoerbewijs van zijn inwoners of de reizigers op zijn grondgebied. De meeste gemeenten geven korting op de prijs van een abonnement of rittenkaart.

‘Gemeenten maken inwoners tevreden’
Roger Kesteloot, waarnemed directeur-generaal De Lijn: ‘De laatste vijf jaar is het aantal derdebetalergemeenten meer dan verdubbeld. Dit bewijst dat meer en meer gemeenten willen meewerken aan een oplossing voor het mobiliteitsprobleem en investeren in duurzame mobiliteit. Daarnaast maken ze hun inwoners en/of bezoekers tevreden: iedereen vindt het aangenaam om minder te betalen voor een verplaatsing.’

‘Verhoogt gebruik bus en tram’
Erwin Debruyne, stafmedewerker Mobiliteit VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten): ‘Een derdebetalerovereenkomst is één van de mogelijkheden voor gemeenten om hun inwoners te stimuleren het openbaar vervoer te gebruiken. Zo leren ze het net van De Lijn beter kennen, wat op zijn beurt leidt tot een verhoogd gebruik van het openbaar vervoer.’

70 % Limburgse gemeenten derdebetaler
Momenteel hebben 168 van de 308 Vlaamse gemeenten een derdebetaler-overeenkomst met De Lijn. Dat is het hoogste aantal ooit. Vooral Limburgse en Antwerpse gemeenten sluiten zo’n overeenkomst. In Limburg gaat het om zeven gemeenten op tien (29 gemeenten op 44), in Antwerpen om ruim zes gemeenten op tien (43 op 70). In West-Vlaanderen doen bijna zes gemeenten op tien (36 op 64) mee, in Vlaams-Brabant vijf gemeenten op tien (33 op 65) en in Oost-Vlaanderen vier gemeenten op tien (27 op 65).

Inwoners 91 gemeenten krijgen korting op abonnement
In 91 gemeenten krijgen de inwoners korting op de prijs van een abonnement. De korting varieert van 10 % tot 75 %. Op de tweede plaats staat de korting op de rittenkaart. Dat is het geval in één gemeente op zes (54 gemeenten). In de meeste gevallen krijgen de inwoners 3 euro korting. Ze betalen dan 5 euro in plaats van 8 euro. Een gratis biljet naar bijvoorbeeld de markt of een biljet met korting (38 gemeenten) maakt de topdrie volledig. Daarnaast zijn er ook nog 34 steden of gemeenten die hun inwoners in een bepaalde leeftijdscategorie een gratis abonnement geven. Het gaat vooral om 60- tot 64-jarigen.

62 gemeenten geven meerdere kortingen
Een gemeente kan kiezen uit verschillende mogelijkheden: korting op een abonnement, rittenkaart of biljet, een gratis abonnement voor een bepaalde leeftijdscategorie, gratis openbaar vervoer binnen een gemeente en een promotiepakket voor nieuwe inwoners. Doordat 62 gemeenten hebben gekozen voor meerdere systemen, heeft De Lijn in totaal 231 derdebetalerovereenkomsten.