NS dient klacht in wegens hogere spoortarieven

De Nederlandse Spoorwegen zijn naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gestapt over de door ProRail aangekondigde verhoging van de prijs die de NS moet betalen voor het gebruik van het spoorwegnet. De verhoging voor 2010 bedraagt dertig miljoen euro, zeventien procent meer dan de NS nu betaalt. De NS heeft een klacht ingediend bij de NMa over de verhoging, meldt de vervoerder dinsdag.

Als de verhoging doorgaat, zou de prijs van treinkaartjes met 2,5 procent boven op de inflatiecorrectie stijgen. De NS vindt de verhoging onrechtmatig en onvoldoende onderbouwd en wil dat de NMa onderzoekt of ProRail de tarieven juist heeft berekend. ProRail wil volgens de NS allerlei kosten die voorheen niet in rekening werden gebracht vanaf 2010 door de NS laten betalen.

ProRail zou een groot gedeelte vaste kosten die nu door het rijk worden vergoed voortaan als variabele kosten aan de spoorwegondernemingen willen doorbelasten. Volgens de NS gaat het echter om vaste kosten die nodig zijn om de infrastructuur in een goed berijdbare staat te houden, zonder dat er een trein over heeft gereden.

Door een verhoging van de prijs van de treinkaartjes komen de groeiambities van de spoorsector in gevaar, stelt de NS. "Dit is in het huidige economische klimaat onwenselijk en bovendien contrair aan de groeidoelstelling van het kabinet."

ProRail stelt nog in overleg te zijn met de NS en noemt de gang naar de NMa van de NS voorbarig. Vervoerders maken volgens ProRail kosten voor hun dienstverlening, voor onder meer machinisten en het laten rijden van treinen. ProRail maakt kosten voor het onderhoud. "Samen zijn dat de kosten voor het product ´trein over het spoor´. Het is een gezamenlijke opgave om te zorgen dat tegen minimale totale kosten een steeds beter product wordt geleverd. Daarover moeten we met de NS afspraken maken de komende tijd."

GroenLinks vindt dat ´monopolist´ ProRail door het kabinet en de NMa aan banden moet worden gelegd. Kamerlid Ineke van Gent heeft vragen over de kwestie gesteld aan de ministers van Verkeer en van Economische Zaken. Het Kamerlid wil onder meer weten of zij ProRail de mogelijkheid willen ontnemen in de toekomst nog zulke grote prijsverhogingen op te leggen.

 

Share
Tags: Treinprijzen

Recent Posts

NS viert 15e verjaardag OV-fiets met speciale Brabantse uitvoering (of is de fiets al ouder?)

Vanwege de 15e verjaardag van de OV-fiets krijgt de tweewieler een speciale Brabantse uitvoering. De…

2 uur terug

Reageren tijdelijk uitgeschakeld op Treinreiziger.nl

Op de website Treinreiziger.nl is de mogelijkheid om te reageren op artikelen voorlopig uitgeschakeld. Dit…

2 dagen terug

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

3 dagen terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

1 week terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

2 weken terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

2 weken terug