Een ritje met de bus of trein is de afgelopen tien jaar 23 procent duurder geworden. De kosten van de auto stegen ongeveer net zo hard. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend.
De prijs van mobiliteit is veel sneller gestegen dan andere zaken, zegt het CBS. De algemene stijging van consumentenprijzen bedroeg de afgelopen 10 jaar namelijk maar 15 procent. De kosten van autorijden fluctueren meer dan die van openbaar vervoer door de sterk op en neer gaande brandstofprijzen.
Nederlanders geven veel meer geld uit aan auto’s dan aan openbaar vervoer. Volgens het CBS zelfs 10 keer zoveel. Bij de auto was eind 2018 de verzekering het meest gestegen ten opzichte van 2009 (45 procent). Daarna volgde parkeren met een prijsstijging van 27 procent.
Treinreiziger.nl kwam vorig jaar al tot de conclusie dat de prijs van het treinkaartje veel harder is gestegen dan de inflatie. NS vertelde toen tegenover Treinreiziger.nl dat de ticketprijzen in negen jaar tijd met gemiddeld 25 procent waren toegenomen. Gemiddeld, want een dagretourtje op het station is vaak circa 35 procent duurder geworden.
© ANP / Treinreiziger.nl
This post was last modified on 2 september 2019 12:43
Na zes dagen van onderhandelingen is er nog geen doorbraak bij de CAO onderhandelingen voor…
Tot ten minste vrijdag 8 december zorgen dassenburchten onder het spoor voor minder treinverkeer tussen…
Vanaf maandag 11 december rijden er tot uiterlijk eind januari 2024 geen sneltreinen tussen Maastricht…
Sinds corona reizen minder reizigers met de trein, en vooral op vrijdag is het aantal…
Vanaf 1 mei 2024 wordt reizen naar Berlijn een stuk toegankelijker en betaalbaarder dankzij de…
Terwijl het televisieprogramma "Denkend aan Zwitserland" van Omroep Max de harten van vele Nederlanders verovert,…