“Tarieven NS op gemiddeld Europees niveau”

Het openbaar vervoer in Nederland zou het duurste zijn van heel Europa. Tot die conclusie kwam aanvankelijk RTL Nieuws op basis van cijfers van Europese cijferbureau Eurostat. Maar volgens onderzoek van dagblad Metro geldt dat in elk geval niet voor de trein. De krant bekeek in tien Europese landen de treinprijzen voor een afstand van 150 kilometer. Nederland scoort met een vijfde plek in de middenmoot.

Onderzoek Eurostat

RTL Nieuws kopte aanvankelijk: openbaar vervoer in Nederland duurste van EU. De cijfers van Eurostat, waarop RTL Nieuws zich baseert, hebben echter betrekking op transport services in zijn geheel. Inclusief taxi, veerboot en luchtvaart. En niet alleen van het transport zelf, maar ook van zaken als bagageservices en verhuis/transportservices. Over die gehele sector scoort Nederland volgens Eurostat inderdaad het duurst van heel Europa. Echter, dat onderscheid ontbrak in eerste instantie in het nieuwsartikel van RTL Nieuws. Later op de dag heeft RTL Nieuws de berichtgeving alsnog aangepast. Maar ondertussen is het beeld dat Nederland het duurste openbaar vervoer van heel Europa zou hebben al een feit.

Treinkaartjes in Europa

Voor dagblad Metro zijn de mediaberichten aanleiding geweest om de prijzen van treinkaartjes van tien Europese landen eens met elkaar te vergelijken. In ieder land is gekeken naar de treinprijs van een traject van circa 150 kilometer, voltarief. Hogesnelheidstreinen zijn daarbij buiten beschouwing gelaten, omdat bij die treinen vaak een toeslag wordt berekend. En wat blijkt? Dan is niet Nederland het duurst, maar het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Denemarken, Oostenrijk en Zweden. Pas op de vijfde plek volgt Nederland. Zwitserland (geen EU) is in de vergelijking buiten beschouwing gelaten. De recente prijsverhoging van NS – door de BTW-verhoging – is in het onderzoek meegenomen.

Afbeelding: © Metronieuws.nl

Opmerkingen metro-onderzoek

Metro is uitgegaan van het volle tarief. In veel landen zijn er mogelijkheden om goedkoper te reizen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een ticket met treinbinding. De prijs die je dan betaalt hangt af van het boekingsmoment en beschikbaarheid van tickets. In Nederland besparen veel mensen door gebruik te maken van actietreinkaartjes. Zo is een Dal Dagretour Amsterdam – Weert mogelijk voor 19 euro, en een enkele reis daluren (omgerekend) beschikbaar voor €12,50 (te koop per 2). Ook hebben meer dan een miljoen mensen in Nederland recht op 40% korting in de daluren, die op hun beurt ook weer drie medereizigers met korting mogen meenemen. Treinreiziger.nl heeft enkele tarieven nagezocht. Wenen – Kapfenberg lijkt voltarief eigenlijk nog iets duurder (31,50 euro) en Metro lijkt bij Londen – Corby uit te zijn gegaan van een off peak ticket. Het Any Time ticket kost 67,50 pond, ofwel circa 75 euro.

(De laatste alinea is later toegevoegd)

This post was last modified on 10 januari 2019 14:09

Share

Recent Posts

Limburg eist meer geld van nieuw kabinet voor internationale treinverbindingen

De provincie Limburg eist meer geld van het aanstaande kabinet om grensoverschrijdend treinverkeer te verbeteren.…

8 uur terug

Voor het eerst helemaal geen treinen naar Amsterdam Centraal vanwege werkzaamheden

Zaterdag 29 juni rijden er geen treinen van en naar Amsterdam Centraal. Het is voor…

14 uur terug

Bezoek de Olympische Spelen met de trein: dit zijn de beste opties

Over een maand, op 26 juli, barsten de Olympische Spelen los in Parijs. Het grootste…

1 dag terug

Bizarre beelden: hoog water hindert (trein-)verkeer naar Zermatt

Zwitserland kampt met overstromingen door hevige regenval en smeltwater. Vanwege de weersomstandigheden is het treinverkeer…

3 dagen terug

Nightjet naar Wenen in de toekomst mogelijk via Deventer

NS en de Oostenrijkse spoorwegen onderzoeken of de Nightjet naar Wenen vanaf december 2025 kan…

4 dagen terug

Negen van de tien vrouwen voelen zich onveilig op stations

Vrouwen voelen zich onveilig in het ov en op stations en vermijden deze plekken, blijkt…

4 dagen terug