Foto: Arriva / archief
Vanaf maandag is het zover. Dan rijden de 18 nieuwe WINK-treinen van Arriva op de noordelijke lijnen, vooral in Friesland en tussen Groningen en Leeuwarden. De vervoerder benadrukt dat deze treinen duurzamer en stiller zijn. Ook zegt Arriva dat het comfort hoger is.
De WINK ontleend zijn naam aan de afkorting “Wandelbarer, Innovativer Nahverkehrs-Kurzzug”, vrij vertaald betekent dat flexibele, innovatieve korteafstandstrein. De WINK-treinen rijden op Hydrotreated Vegetable Oil (HVO), een synthetische diesel. HVO is gemaakt van 100 procent afgewerkte keukenoliën die niet meer in de voedselketen bruikbaar zijn. HVO heeft een CO2-reductie van 90 procent.
De treinen zijn voorzien van accu’s die energie opslaan en afgeven. De energie die vrijkomt tijdens het remmen, wordt opgeslagen in grote batterijen en vervolgens gebruikt om de systemen in de trein te laten draaien op stations, zonder dat de trein daarvoor stationair hoeft te draaien. Daardoor zijn de treinen stiller. Ook zijn de treinen voorbereid om in de toekomst elektrisch te kunnen rijden op een (deels) geëlektrificeerd spoor.
Eerder is Arriva ook al begonnen met het vernieuwen van de bestaande GTW-treinen. De rode huisstijl is ingeruild voor een groen/turquoise kleurstelling. Die wordt ook toegepast bij de nieuwe WINK-treinen. Ze hebben aan de buitenkant een drukte-indicator, zodat reizigers kunnen zien of er nog zitplaatsen zijn. De trein is uitgerust met oplaadpunten voor telefoons en laptops. Ook is er een afgesloten stiltecoupé en een werkcoupé met verstelbare verlichting.
In de trein is er voor noodgevallen ook een AED aanwezig. Deze vind je tegenover het toilet waarin ruimte is om je baby te verschonen.
Alle achttien WINK-treinen hebben een naam van een bestemming gekregen. Samen met de reizigers zijn deze namen uitgezocht. Je vertrekt straks met bijvoorbeeld de Noorderzon, Oerol of Hongerige Wolf-trein.
De treinen zouden overigens oorspronkelijk in december in de dienstregeling geïntroduceerd worden, maar door de coronacrisis is dit vier maanden uitgesteld. Tijdens de eerste lockdown lag de toelatingsprocedure stil.
This post was last modified on 9 april 2021 11:28
Het openbaar vervoer dreigt vanaf komend jaar flink duurder te worden. Verwachte oplossingen voor bezuinigingen…
ProRail heeft moeite om voldoende verkeersleiders te vinden. De gevolgen van een krappere arbeidsmarkt worden…
Eurostar waarschuwt reizigers van Amsterdam naar Londen voor een half uur langere reistijd vanwege een…
De NS rijdt op Koningsdag een uitgebreide Oranjedienstregeling. Er worden meer en langere treinen ingezet…
Arriva zet in Gelderland en Overijssel extra treinen in rond Koningsdag en Bevrijdingsdag. De koninklijke…
Het kabinet trekt 1,9 miljard euro uit voor de Nedersaksenlijn. Dat laat coalitiepartij BBB weten…