Arriva start nachttrein Maastricht – Schiphol, treintickets € 10

Vanaf 16 december zal Arriva één keer per week een nachttrein Maastricht – Schiphol introduceren. De trein gaat rijden in de nacht van vrijdag op zaterdag. Ook vanaf Groningen komt er een nachttrein, deze zal echter enkele weken later van start gaan.

Nachttrein Maastricht – Schiphol

Sinds 2021 maakt Europese wetgeving het mogelijk om verbindingen op basis van open toegang aan te bieden. Daarmee kunnen vervoerders voor eigen risico en zonder overheidsconcessie vervoerdiensten aanbieden op het spoor. Arriva is de eerste vervoerder in Nederland die van deze nieuwe wetgeving gebruik gaat maken. De vervoerder zegt ambitieuze plannen voor de toekomst te hebben.

Vanuit Maastricht gaat de nachttrein om 01.01 uur vertrekken richting Schiphol. Via Sittard, Roermond, Weert, Eindhoven, Den Bosch, Utrecht, Amsterdam Bijlmer Arena en Amsterdam Zuid komt de trein om 03.15 uur aan op Schiphol. Via dezelfde route rijdt de trein terug, de terugrit vertrekt om 05.40 uur vanaf Schiphol. Om 7.57 uur komt de intercity zaterdagochtend aan in Maastricht.

Treintickets voor € 10

Een ticket voor de nachttrein gaat tien euro kosten, ongeacht de afstand. Reizigers kunnen echter geen gebruik maken van de ov-chipkaart, omdat niet alle stations Arriva-poortjes hebben en omdat er een speciaal tarief geldt voor de trein. Treintickets zullen verkocht worden via glimble, de reisapp van Arriva. De reiziger ontvangt dan een QR-code waarmee de poortjes worden geopend.

Het tarief van tien euro is fors goedkoper dan het reguliere NS-tarief. Voltarief kost een treinkaartje Maastricht – Schiphol € 27,90. Reizigers met een kortingskaart betalen bij NS € 16,74.

Nachttrein Groningen – Schiphol

Arriva wilde vanaf 16 december oorspronkelijk ook een nachttrein Groningen – Schiphol laten rijden. De start van deze nachttrein is enkele weken uitgesteld. Een precieze startdatum is er nog niet, maar er wordt gemikt op januari 2023.

De reden dat de nachttrein vanuit Groningen later van start gaat heeft te maken met de stremming op de Hanzelijn. Er rijden momenteel geen treinen tussen Zwolle en Dronten. Daardoor kan Arriva de nieuwe verbinding niet testen. De bedoeling is dat het treinverkeer half december wordt hervat.

Amersfoort – Zutphen

Arriva wil ook vijf keer per werkdag een open-accesstrein Amersfoort – Apeldoorn laten rijden, die vervolgens verder gaat naar Zutphen. Die trein zou uurlijks overdag in de daluren moeten gaan rijden als er in Apeldoorn geen aansluitende intercity is op de trein naar Zutphen. Deze trein is om technische redenen echter uitgesteld.

Hoofdrailnet

Met de nachttrein wil Arriva ook de aanval openen op het hoofdrailnet. Het kabinet wil dat opnieuw onderhands gunnen aan NS. Hier heeft de Europese Commissie kritiek op, en ook Arriva en andere concurrenten van de geel-blauwe vervoerder willen dit dwarsbomen. Anne Hettinga, directeur Arriva Nederland: “Het is fantastisch dat de eerste trein in open toegang nu ook daadwerkelijk gaat rijden. Een historisch moment wat mij betreft.  Zo moeten we ook omgaan met het hoofdrailnet.¨

This post was last modified on 17 december 2022 15:26

Share

Recent Posts

Olympische atleten vertrekken met Eurostar naar Parijs

Vandaag vertrokken achttien atleten van TeamNL uit turnen, boogschieten en skateboarden vanuit Nederland vanaf station…

2 uur terug

NS weet dankzij ICNG langere reistijd te beperken op geteisterde HSL

De maximumsnelheid op de HSL is op een aantal delen verlaagd tot 80 km/u, vanwege…

22 uur terug

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

5 dagen terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

1 week terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

1 week terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

1 week terug