Arriva treinen Groningen / Leeuwarden – Zwolle stap dichterbij

De kans is groter geworden dat Arriva met treinen gaat rijden op de trajecten Groningen-Zwolle en Leeuwarden-Zwolle, laat de vervoerder weten. Eerst zou er een onderzoek komen door de Autoriteit Consument & Markt, maar daar ziet de toezichthouder van af. Arriva is blij dat deze mogelijke spelbreker wegvalt en er een “allereerste stap” gezet is voor de voor 2025 geplande dienst.

Capaciteit op het spoor

Arriva erkent wel dat er nog een lange weg te gaan is. Toezichthouder ACM maakte vrijdag bekend dat het nu niet mogelijk is om te onderzoeken of het plan van Arriva om zonder een contract met de overheid sprinters te laten rijden in strijd is met een toekomstig contract van de NS op die trajecten. Het is namelijk nog niet duidelijk hoe de zogeheten hoofdrailnetconcessie er tegen 2025 uitziet. Deze onderhandse gunning vanuit de overheid aan de NS is nog in ontwikkeling en het is onder meer nog niet duidelijk of de sprintertrajecten Groningen-Zwolle en Leeuwarden-Zwolle weer onderdeel van het contract worden.

Verder doet ProRail nog onderzoek of er ruimte is op het spoor voor het plan van Arriva. Volgens zowel Arriva als het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is dit een belangrijke volgende stap in het proces. Voor de zomer maakt het kabinet bekend hoe het contract met de NS er voor de periode vanaf 2025 uit komt te zien. Dan wordt duidelijk of de NS in de jaren daarna weer stoptreinen tussen Zwolle en Groningen en Leeuwarden mag laten rijden. Arriva weet dan ook beter hoeveel ruimte er nog overblijft.

Arriva heeft de volgende plannen bekendgemaakt:

  • In de spits een sneltrein Groningen – Zwolle, twee treinen per uur, vijf per spits. Deze moeten in Assen, Hoogeveen en Meppel gaan stoppen.
  • Daarnaast twee stoptreinen Groningen – Zwolle, die ook moeten gaan stoppen in Staphorst.
  • Tussen Leeuwarden – Zwolle moeten er ook twee stoptreinen per uur gaan rijden. Die moeten ook gaan stoppen in Heerenveen IJsstadion (Thialf) en het nieuw te openen Leeuwarden Werpsterhoeke.
  • Tussen Heerenveen en Leeuwarden wil Arriva vier extra spitstreinen in de ochtend en vier extra spitstreinen in de middag rijden die stoppen op alle tussengelegen stations en in Leeuwarden aansluiting bieden op de sneltrein naar Groningen.

De Arriva-treinen moeten niet de NS-treinen vervangen, maar in aanvulling gaan rijden.

Open Access

Europese wetgeving maakt het vervoerders mogelijk om voor eigen risico en zonder overheidsconcessie vervoerdiensten aan te bieden op het spoor, het zogeheten treinvervoer op basis van open toegang. Eerder heeft Arriva – succesvol – aanvragen ingediend waardoor er nu door de vervoerder wekelijks een nachttrein wordt gereden op vrijdag-zaterdagnacht tussen Maastricht- Schiphol v.v. (sinds  medio dec 2022) en Groningen-Schiphol v.v. (sinds jan 2023). 

(c) ANP / Treinreiziger.nl

Door drukte bij Treinrondreis.nl – onderdeel van Treinreiziger – zijn er de laatste periode minder berichten gepubliceerd dan gebruikelijk. Treinreiziger.nl zal kijken of de redactie uitgebreid kan worden.

This post was last modified on 5 maart 2023 08:33

Share

Recent Posts

Limburg eist meer geld van nieuw kabinet voor internationale treinverbindingen

De provincie Limburg eist meer geld van het aanstaande kabinet om grensoverschrijdend treinverkeer te verbeteren.…

18 uur terug

Voor het eerst helemaal geen treinen naar Amsterdam Centraal vanwege werkzaamheden

Zaterdag 29 juni rijden er geen treinen van en naar Amsterdam Centraal. Het is voor…

23 uur terug

Bezoek de Olympische Spelen met de trein: dit zijn de beste opties

Over een maand, op 26 juli, barsten de Olympische Spelen los in Parijs. Het grootste…

2 dagen terug

Bizarre beelden: hoog water hindert (trein-)verkeer naar Zermatt

Zwitserland kampt met overstromingen door hevige regenval en smeltwater. Vanwege de weersomstandigheden is het treinverkeer…

4 dagen terug

Nightjet naar Wenen in de toekomst mogelijk via Deventer

NS en de Oostenrijkse spoorwegen onderzoeken of de Nightjet naar Wenen vanaf december 2025 kan…

4 dagen terug

Negen van de tien vrouwen voelen zich onveilig op stations

Vrouwen voelen zich onveilig in het ov en op stations en vermijden deze plekken, blijkt…

5 dagen terug