fbpx

Belgische machinisten eisen werkonderbreking van vakbond

Belgische machinisten uit Oostende willen deze zomer een werkonderbreking houden, waardoor treinen naar de kust een half uur vertraging oplopen. De vakbond voelt er echter niets voor om toeristen tijdens de zomer te treffen. Gevolg: machinisten dreigen op grote schaal hun lidmaatschap op te zeggen en zelf acties te gaan plannen. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad. 

Bij de standplaats Oostende werken 78 machinisten. Ze besturen de intercity´s Oostende – Antwerpen en Oostende – Eupen via Gent, Brussel, Leuven en Luik. De machinisten willen actie voeren om een speciale pensioenregeling te behouden. Ze mogen nu na minimaal 30 jaar werken al op hun 55e met pensioen. Daar kan straks verandering in komen als een machinist – bijvoorbeeld op z´n 54e vanwege uitkomsten van een medische keuring – overgeplaatst wordt naar een andere functie. Dan moet er 5 jaar langer worden doorgewerkt.

Onaanvaardbaar, zo vinden de machinisten uit Oostende. Ze willen daarom een werkonderbreking houden en het treinverkeer vertragen. De vakbond houdt die actie echter tegen. Daarom hebben minstens 60 van de 74 machinisten hun vakbond laten weten dat ze volgende week hun lidkaart terugsturen. De vakbondstop krijgt nog een week om de treinbestuurders te sussen. "Anders beslissen we zelf over acties. Als ze er niet voor ons zijn, willen wij ook geen lid meer zijn", zeggen de treinbestuurders.