fbpx

Canadees-Brits consortium koopt aandeel in Eurostar

04 mrt 2015 9:52

De Britse overheid verkoopt haar belang van 40 procent in spoorbedrijf Eurostar voor 585 miljoen pond (804 miljoen euro) aan een Canadees-Brits consortium. Dat maakte de Britse regering woensdag bekend. Het gaat om een Canadees staatspensioenfonds en de Britse investeerder Hermes.

De regering liet al in 2013 weten af te willen van het belang in Eurostar en zette het vorig najaar formeel in de etalage. De Nederlandse Spoorwegen (NS) maakten in december bekend interesse te hebben. Maar de Britten lieten het bod dat NS samen met enkele financiële partners deed links liggen. De Nederlanders vielen al voor de laatste fase van het biedingsproces uit de race.

Eurostar is de exploitant van de treinverbinding door de Kanaaltunnel en is voor 55 procent in handen van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF. Het resterende deel van 45 procent is het bezit van de Belgische evenknie NMBS.

De Britten verkopen hun belang aan een Canadese staatspensioenfonds en de Britse investeerder Hermes. Dergelijke investeerders en verzekeraars steken hun geld vanwege de lage rente de laatste tijd vaker in infrastructurele projecten.

De Britste minister van Financiën George Osborne zei woensdag dat de overnameprijs voor het belang in Eurostar hoger uitpakte dan verwacht. De regering in Londen waardeerde het belang in begrotingsjaar 2013/2014 nog op 325 miljoen pond.

Vanaf 2017 zal de Eurostar overigens ook in Nederland te zien zijn. Vanaf dat moment wil het bedrijf 2x per dag een trein laten rijden tussen Amsterdam en Londen.

(c) ANP