fbpx

Consul in China ziet heil in spoorweg naar EU

09 jan 2014 21:49

De Nederlandse consul in Chongqing, Guido Tielman, ziet toekomst voor de spoorverbinding die de Chinese stad met West-Europa verbindt. "De Chongqing-Xinjiang-Europe-Railway is een belangrijke drijfveer voor Nederland om hier een consulaat te openen, want de spoorweg heeft een groot potentieel", zei Tielman bij de opening van het nieuwe consulaat.

"Het vierde consulaat in China en het enige in de regio zal onder meer Nederlandse bedrijven helpen in het westen van China te investeren´´, citeerde de China Daily Tielman donderdag. Tielman opende het consulaat woensdag in de economisch razendsnel groeiende metropool die 1500 kilometer ten zuidwesten van Peking ligt.

Chongqing geldt als de poort naar het nog open te leggen westen van China. Goederentreinen vervoeren sinds 2011 ladingen over land van en naar Europa. Ze volgen van Chongqing een route die langs de bergpas Alataw naar Kazachstan, Rusland, Wit-Rusland, Polen, Duitsland en ons land voert.

Een trein legt meer dan 11.000 kilometer af op de reis die nu nog ongeveer 16 dagen duurt. Dat is volgens de China Daily bijna drie weken korter dan een lading per schip versturen vanuit een haven aan de oostkust van China naar bijvoorbeeld Rotterdam. De kosten van het vervoer zijn nu ongeveer een vijfde van wat het per luchtvracht zou kosten en ze worden minder naarmate de spoorverbinding vaker wordt gebruikt.

(c) ANP