fbpx

Contant geld verdwijnt uit Amsterdamse bus

16 jan 2017 17:07

Het wordt in Amsterdam onmogelijk om in de bus met contant geld een kaartje te kopen. Per 26 maart mag de reiziger alleen per PIN een kaartje in de bus kopen. Bij de nachtbus gaat de wijziging al einde van deze maand in. 

Reizigersorganisaties zijn negatief over de GVB maatregelen, maar toch voert het Amsterdamse bedrijf de maatregelen door. Aanleiding zijn een serie overvallen een jaar geleden. Ook zegt het GVB dat het afrekenen van kaartjes aan boord voor oponthoud bij de halte kan zorgen. Als alternatief zijn er wel meer plekken gekomen waar een kaartje in de voorverkoop verkrijgbaar is.

In september is het GVB begonnen met het introduceren van pinnen op de bus. Het bedrijf maakte toen bekend dat alle 200 bussen nog in 2016 een pin-automaat kregen. Behalve met de pin-pas kan er ook met creditcard betaald worden.

Het is de bedoeling dat reizigers in de toekomst met de smartphone en bankpas in het openbaar vervoer kan betalen. Het was de bedoeling dat daar vorig jaar al nieuwe proeven op dat gebied zouden plaats vinden, maar die komen pas dit jaar. "Het is jammer dat het GVB die ontwikkeling niet wil afwachten" reageert Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl.

Ook andere vervoerders willen dit jaar contant geld gaan afschaffen. "De ov-sector wil vanaf 1 januari 2018 geen contant geld meer in voertuigen" legt Van Kuijeren uit. Het GVB was voor Treinreiziger.nl onbereikbaar. Tegenover OV-Magazine zegt de vervoerder dat het bedrijf jaarlijks kleine 2 miljoen kaartjes in de bus verkoopt, en ruim 8 miljoen in de tram. Eind dit jaar verdwijnt cash ook uit de Amsterdamse tram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *