Coronavirus heeft ook impact op OV: minder treinen

Het coronavirus heeft ook impact op het openbaar vervoer. Minder mensen nemen de bus en de trein. Daarnaast kampt NS met ziekte onder het personeel. In de spits worden daarom treinen geschrapt. Het gaat om de zogenoemde spitstoevoegers.

Minder spitstreinen

Al rond 16:00 uur vertelden goed ingevoerde bronnen aan Treinreiziger.nl dat er vanaf vrijdag in de spits minder treinen zouden gaan rijden. NS wilde het bericht toen nog niet bevestigen en stelde dat er nog geen besluit genomen zou zijn. Rond 19:00 meldt NS dat er inderdaad treinen geschrapt gaan worden.

  • Tussen Den Helder – Alkmaar vervallen de intercity’s van / naar richting Eindhoven en verder
  • Tussen Amersfoort – Deventer vervallen de spits-intercity’s
  • De treinen Dordrecht – Eindhoven rijden niet
  • De Spits intercity Haarlem – Alkmaar rijdt niet
  • Minder sprinters Den Bosch – Oss
  • De spits intercity’s Amsterdam – Enkhuizen rijden niet.
  • De Spits sprinters Groningen – Assen rijden niet
  • De Spits sprinters Utrecht – Houten Castellum rijden niet.
  • De Spits sprinters Breukelen – Veenendaal Centrum rijden niet in de ochtendspits
  • De snelle spits intercity Vlissingen – Roosendaal rijdt niet.
  • De treinen van en naar Utrecht Maliebaan rijden niet.

Vanwege het Coronavirus gaat zondag ook het gratis reizen met het boekenweekgeschenk niet door. Er volgt op een later moment een nieuwe datum.

Minder reizigers

Het is de laatste dagen rustiger in de treinen en bussen, met name in Noord-Brabant. Sinds de oproep van de overheid aan Brabanders om contacten te mijden en zoveel mogelijk thuis te werken vanwege het coronavirus “merken we aanzienlijk minder reizigers op de stations en de bussen”, zegt OV-NL, de koepelorganisatie van openbaarvervoerbedrijven.

De daling begon de ochtend na de oproep van de overheid. Inmiddels blijft het aantal reizigers stabiel op het lagere niveau. OV-NL weet niet of de reizigers thuisblijven of ervoor kiezen om met de auto naar het werk gaan, zonder andere forenzen om zich heen. “Van mensen die er niet zijn, weten we niet waar ze wel zijn”, aldus een woordvoerder. In de rest van het land zien de vervoerders een “heel lichte, heel beperkte daling” van het aantal reizigers.

Vandaag heeft het kabinet nieuwe maatregelen aangekondigd. Mensen worden aangeraden om zich direct ziek te melden bij milde klachten als neusverkoudheid, hoesklachten, keelpijn of koorts. Ook worden mensen opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. Deze maatregelen kunnen verdere impact hebben op het aantal ov reizigers.

Maatregelen vervoerders

De vervoerders hebben maatregelen genomen om de kans op verspreiding van het coronavirus te verkleinen. Conducteurs pakken geen chipkaarten meer aan, omdat ze dan misschien de handen van reizigers kunnen aanraken. De conducteur houdt het controleapparaat naar voren en de reiziger moet de chipkaart ervoor houden.

Bij loketten moeten mensen zo veel mogelijk pinnen. Verkopers leggen de kaartjes op de toonbank en geven het niet in de handen van de reizigers. Treinen, bussen, trams en metro’s worden iedere nacht schoongemaakt.

Bescherming ligt ook aan het gedrag van de reizigers, die onder meer in hun elleboog moeten hoesten en niezen. Besmetting is niet 100 procent uit te sluiten “maar dat kan ook bij de kassa van de supermarkt of op een vliegveld gebeuren, overal waar mensen bij elkaar komen is risico aanwezig. Dat probleem speelt wereldwijd.”

Buitenland

Ook in het buitenland heeft het Coronavirus invloed op het openbaar vervoer. Zo mogen treinreizigers in Italië alleen op pad met een geldige reden (werk, noodzaak of gezondheidsredenen). Voordat ze met de trein willen, moeten reizigers ook invullen wie ze zijn en waar ze naar toe gaan. De Italiaanse spoorwegen (Trenitalia) heeft ook fors geschrapt in het aantal ritten. Ook worden de reserveringssystemen aangepast, zodat reizigers zo min mogelijk in contact met elkaar komen.

Tussen Italië en Oostenrijk is het internationale treinverkeer geschrapt. Tussen Zwitserland en Italië rijden veel minder treinen.

This post was last modified on 13 november 2020 10:12

Share

Recent Posts

Zeeuws spoor straks testtraject: ‘bittere pil’

In 2029 rijden er zeker vier maanden lang geen treinen tussen Vlissingen en Goes. De…

4 uur terug

Vals alarm over dodelijk virus in ICE Hamburg

Op het centraal station van Hamburg zijn woensdagmiddag een man en vrouw uit de ICE…

11 uur terug

Toch in december tienminutensprinter tussen Rotterdam en Den Haag Centraal

  Ondanks dat de werkzaamheden op het traject niet zijn afgerond, kan de tienminutensprinter tussen…

1 dag terug

‘Nieuwe nachttreinen in 2025 in Nederland’

De nieuwe nachttreinen van de Oostenrijkse treinmaatschappij ÖBB komen in 2025 ook naar Nederland. Maar…

1 dag terug

Ov en auto te duur voor grotere groep mensen

Reizen met openbaar vervoer, en de auto, is te duur voor een grotere groep mensen…

2 dagen terug

’Schrap paaltjes voor HSL-toeslag in noorden en oosten’

Het plan voor betaalpaaltjes voor de HSL-toeslag op stations in Noord- en Oost-Nederland moet de…

4 dagen terug