fbpx
Foto: Stefan Verkerk Fotografie (archief)

Coronavirus heeft ook impact op OV: minder treinen

Het coronavirus heeft ook impact op het openbaar vervoer. Minder mensen nemen de bus en de trein. Daarnaast kampt NS met ziekte onder het personeel. In de spits worden daarom treinen geschrapt. Het gaat om de zogenoemde spitstoevoegers.

Minder spitstreinen

Al rond 16:00 uur vertelden goed ingevoerde bronnen aan Treinreiziger.nl dat er vanaf vrijdag in de spits minder treinen zouden gaan rijden. NS wilde het bericht toen nog niet bevestigen en stelde dat er nog geen besluit genomen zou zijn. Rond 19:00 meldt NS dat er inderdaad treinen geschrapt gaan worden.

 • Tussen Den Helder – Alkmaar vervallen de intercity’s van / naar richting Eindhoven en verder
 • Tussen Amersfoort – Deventer vervallen de spits-intercity’s
 • De treinen Dordrecht – Eindhoven rijden niet
 • De Spits intercity Haarlem – Alkmaar rijdt niet
 • Minder sprinters Den Bosch – Oss
 • De spits intercity’s Amsterdam – Enkhuizen rijden niet.
 • De Spits sprinters Groningen – Assen rijden niet
 • De Spits sprinters Utrecht – Houten Castellum rijden niet.
 • De Spits sprinters Breukelen – Veenendaal Centrum rijden niet in de ochtendspits
 • De snelle spits intercity Vlissingen – Roosendaal rijdt niet.
 • De treinen van en naar Utrecht Maliebaan rijden niet.

Vanwege het Coronavirus gaat zondag ook het gratis reizen met het boekenweekgeschenk niet door. Er volgt op een later moment een nieuwe datum.

Minder reizigers

Het is de laatste dagen rustiger in de treinen en bussen, met name in Noord-Brabant. Sinds de oproep van de overheid aan Brabanders om contacten te mijden en zoveel mogelijk thuis te werken vanwege het coronavirus “merken we aanzienlijk minder reizigers op de stations en de bussen”, zegt OV-NL, de koepelorganisatie van openbaarvervoerbedrijven.

De daling begon de ochtend na de oproep van de overheid. Inmiddels blijft het aantal reizigers stabiel op het lagere niveau. OV-NL weet niet of de reizigers thuisblijven of ervoor kiezen om met de auto naar het werk gaan, zonder andere forenzen om zich heen. “Van mensen die er niet zijn, weten we niet waar ze wel zijn”, aldus een woordvoerder. In de rest van het land zien de vervoerders een “heel lichte, heel beperkte daling” van het aantal reizigers.

Vandaag heeft het kabinet nieuwe maatregelen aangekondigd. Mensen worden aangeraden om zich direct ziek te melden bij milde klachten als neusverkoudheid, hoesklachten, keelpijn of koorts. Ook worden mensen opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. Deze maatregelen kunnen verdere impact hebben op het aantal ov reizigers.

Maatregelen vervoerders

De vervoerders hebben maatregelen genomen om de kans op verspreiding van het coronavirus te verkleinen. Conducteurs pakken geen chipkaarten meer aan, omdat ze dan misschien de handen van reizigers kunnen aanraken. De conducteur houdt het controleapparaat naar voren en de reiziger moet de chipkaart ervoor houden.

Bij loketten moeten mensen zo veel mogelijk pinnen. Verkopers leggen de kaartjes op de toonbank en geven het niet in de handen van de reizigers. Treinen, bussen, trams en metro’s worden iedere nacht schoongemaakt.

Bescherming ligt ook aan het gedrag van de reizigers, die onder meer in hun elleboog moeten hoesten en niezen. Besmetting is niet 100 procent uit te sluiten “maar dat kan ook bij de kassa van de supermarkt of op een vliegveld gebeuren, overal waar mensen bij elkaar komen is risico aanwezig. Dat probleem speelt wereldwijd.”

Buitenland

Ook in het buitenland heeft het Coronavirus invloed op het openbaar vervoer. Zo mogen treinreizigers in Italië alleen op pad met een geldige reden (werk, noodzaak of gezondheidsredenen). Voordat ze met de trein willen, moeten reizigers ook invullen wie ze zijn en waar ze naar toe gaan. De Italiaanse spoorwegen (Trenitalia) heeft ook fors geschrapt in het aantal ritten. Ook worden de reserveringssystemen aangepast, zodat reizigers zo min mogelijk in contact met elkaar komen.

Tussen Italië en Oostenrijk is het internationale treinverkeer geschrapt. Tussen Zwitserland en Italië rijden veel minder treinen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Leo
4 jaren geleden

Ahahaaha minder treinen ja maak het nog erger….. wat een logica…

Peter
4 jaren geleden

Inderdaad. Hoe verhoudt zich dat tot “minstens een meter afstand houden”?

martijn
4 jaren geleden
Antwoord aan  Peter

Ik denk dat de treinen wel minimaal 1 meter uit elkaar blijven

Docent
4 jaren geleden

‘kampt met ziekte onder personeel’ klinkt fair maar minder treinen als maatregel tegen corona is de grootste onzin ooit. Zegt de treinreiziger die elke dag met de trein naar het werk gaat, jawel op een middelbare school. Die ook openblijven, want kinderen worden niet zo ziek.

De kinderen zullen mij besmetten en ik zal weer dicht op u zitten in de spits, goede reis.

Boss
4 jaren geleden

Actie van de Dag en Vakantieveiligen hebben hun goedkope treintickets ook al van de site gehaald helaas…

Boss
4 jaren geleden

Actie van de Dag en Vakantieveiligen hebben hun goedkope treintickets ook al van de site gehaald helaas…

Janneke 1
4 jaren geleden
Antwoord aan  Boss

En Spoordeelwinkel ook. Beetje vreemd, aangezien al deze kaartjes tot eind juni geldig zijn.

haanad@hotmail
4 jaren geleden

Wat gebeurt er nu met ons vrij reizen dag van 18 maart wij zijn 70 plus dus wij mogen niet in de trein althans het word obs afgeraden.

Elisa
4 jaren geleden

Ik heb nog twee Kruidvat kaartjes met geldigheidsdatum tot 14 april a.s.. Deze heb ik voor de uitbraak al gekocht. Ik verzoek de NS om deze reeds gekochte kaartjes te verlengen naar eind mei van dit jaar, wat zijn jullie (NS) bereid te doen voor deze klanten???

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Elisa

Wij zijn geen NS, maar een eenmanszaak. Je kunt een verzoek bij de NS klantenservice indienen. Die heeft beloofd daar coulant mee om te gaan.

Elisa
4 jaren geleden

Oke, dank je wel ik was zo wie zo van plan de NS aan te schrijven!

Marcel
4 jaren geleden

vanwege mijn werk moet ik een keer per week heen en weer van heerhugowaard naar coevorden met goedkope tickets. ik moet evengoed heen, maar het kost me nu minstens twee keer zoveel met een chipkaart! NS bedankt!

Jules Vismale
4 jaren geleden

Die treinen zijn zelfs gewoon spooktreinen geworden en toen ik op het station van ‘s-Hertogenbosch bij de ingang zag dat de roltrappen (en dat gebeurd daar regelmatig!) opnieuw buiten werking waren meende ik zelfs dat dit door het coronavirus kwam!