“DB wil Arriva voor vier miljard verkopen”

2 jaar terug

De Duitse spoorwegen (DB) wil dochteronderneming Arriva verkopen en vraagt daarvoor een bedrag tussen de €3,5 en €4 miljard. Dat schrijft het Duitse zakenblad Wirtschaftswoche.

Waarde 4,5 miljard

DB heeft volgens het zakenblad nu aan banken gevraagd om de interesse te polsen. De voorkeur gaat uit naar een algehele verkoop, al kan dat volgens Wirtschaftswoche moeilijk worden. Ook al vorige maand werd er in de Duitse media gesproken over de verkoop van Arriva, toen door de Duitse krant Handelsblatt. Die krant meldde dat McKinsey is ingeschakeld om Deutsche Bahn van raad te voorzien. McKinsey zou Arriva geschat hebben op een waarde van 4,5 miljard euro.

20 miljard schuld

De verkoop zou samenhangen met de moeilijke tijden waarin DB verkeert. De Duitse spoorwegen gaan gebukt onder een schuldenlast van bijna 20 miljard euro. De federale regering heeft de grens getrokken bij € 20,4 miljard, maar die grens lijkt snel gepasseerd te worden, schrijft Personenvervoer Magazine. De verwachting is zelfs dat de enorme schuldenberg zal oplopen tot 25 miljard in 2023. Door de huidige situatie staan de winstcijfers van DB onder druk.

Jaarlijks 5 miljard euro omzet

Het van oorsprong Britse Arriva is sinds 2010 eigendom van Deutsche Bahn en is actief in 13 landen, waaronder Nederland. In Nederland is Arriva op NS na de grootste spoorvervoerder. In totaal is Arriva goed voor een omzet van 5,3 miljard euro. Daarmee is de omzet vergelijkbaar met NS (inclusief Abellio).

Arriva Nederland heeft nog niet op de Duitse mediaberichten gereageerd.

This post was last modified on oktober 31, 2018 7:11 pm

Bekijk reacties

  • Als ze maar niet door zo'n irritante Amerikaanse beleggingsmaatschappij gekocht worden die alleen maar uit zijn op korte termijn winst. Het idee dat ze bij DB hoorden, gaf mij het goede gevoel van Duitse degelijkheid.

    • Hedgefunds zijn meestal Brits en hebben namen als The Children's fund. Voor een goed dele, als het ware.

      • Dat is onzin. Er bestaan grote Britse Hedge funds, maar de echt grote (in omvang en aantal) zijn gevestigd in de VS. Naast het Amerikaanse Bridgewater, stelt het Britse Children's fund natuurlijk niets voor. Daarnaast is de naam Children's fund nou niet bepaald toonaangevend voor de branche.

    • De omzet alleen zegt weinig over de waarde van een bedrijf. Je kunt wel hoge inkomsten hebben, maar als de uitgaven net zo hoog zijn, verdien je niets.