fbpx
Foto: (c) DB

“DB wil Arriva voor vier miljard verkopen”

31 okt 2018 15:30

De Duitse spoorwegen (DB) wil dochteronderneming Arriva verkopen en vraagt daarvoor een bedrag tussen de €3,5 en €4 miljard. Dat schrijft het Duitse zakenblad Wirtschaftswoche

Waarde 4,5 miljard

DB heeft volgens het zakenblad nu aan banken gevraagd om de interesse te polsen. De voorkeur gaat uit naar een algehele verkoop, al kan dat volgens Wirtschaftswoche moeilijk worden. Ook al vorige maand werd er in de Duitse media gesproken over de verkoop van Arriva, toen door de Duitse krant Handelsblatt. Die krant meldde dat McKinsey is ingeschakeld om Deutsche Bahn van raad te voorzien. McKinsey zou Arriva geschat hebben op een waarde van 4,5 miljard euro.

20 miljard schuld

De verkoop zou samenhangen met de moeilijke tijden waarin DB verkeert. De Duitse spoorwegen gaan gebukt onder een schuldenlast van bijna 20 miljard euro. De federale regering heeft de grens getrokken bij € 20,4 miljard, maar die grens lijkt snel gepasseerd te worden, schrijft Personenvervoer Magazine. De verwachting is zelfs dat de enorme schuldenberg zal oplopen tot 25 miljard in 2023. Door de huidige situatie staan de winstcijfers van DB onder druk.

Jaarlijks 5 miljard euro omzet

Het van oorsprong Britse Arriva is sinds 2010 eigendom van Deutsche Bahn en is actief in 13 landen, waaronder Nederland. In Nederland is Arriva op NS na de grootste spoorvervoerder. In totaal is Arriva goed voor een omzet van 5,3 miljard euro. Daarmee is de omzet vergelijkbaar met NS (inclusief Abellio).

Arriva Nederland heeft nog niet op de Duitse mediaberichten gereageerd.

0 0 stemmen
Artikel waardering
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wouter
5 jaren geleden

Misschien koopt Arriva Nederland zichzelf wel, waarbij het een onafhankelijk bedrijf wordt.

Anton
5 jaren geleden

Als ze maar niet door zo’n irritante Amerikaanse beleggingsmaatschappij gekocht worden die alleen maar uit zijn op korte termijn winst. Het idee dat ze bij DB hoorden, gaf mij het goede gevoel van Duitse degelijkheid.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Anton

Hedgefunds zijn meestal Brits en hebben namen als The Children’s fund. Voor een goed dele, als het ware.

Annemiek
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Dat is onzin. Er bestaan grote Britse Hedge funds, maar de echt grote (in omvang en aantal) zijn gevestigd in de VS. Naast het Amerikaanse Bridgewater, stelt het Britse Children’s fund natuurlijk niets voor. Daarnaast is de naam Children’s fund nou niet bepaald toonaangevend voor de branche.

Henry
5 jaren geleden

Duitsers maken geen grapjes

dries molenaar
5 jaren geleden

De waarde zou één jaar omzet zijn? Dat is veel te laag. Of zitten er lijken in de kasten?

Johan
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

De omzet alleen zegt weinig over de waarde van een bedrijf. Je kunt wel hoge inkomsten hebben, maar als de uitgaven net zo hoog zijn, verdien je niets.

Mark
5 jaren geleden

Zal wel naar Qbuzz gaan, dan heeft Nanouke toch weer treintjes.