fbpx

E-ticket treinkaartje paar procent goedkoper

22 jun 2014 17:14

Een e-ticket voor een Nederlandse treinreis is bij B-Europe een paar procent goedkoper dan bij NS zelf. Doordat B-Europe nu ook iDEAL accepteert wordt de dienst steeds interessanter voor Nederlanders. 

Vorig jaar meldden wij al dat een treinkaartje binnen Nederland voordeliger was als dit via de Belgische spoorwegen gekocht werd. Toen konden treinreizigers echter alleen met creditcard betalen, waardoor veel Nederlanders voor het kleine prijsverschil afhaakten. Inmiddels accepteert B-Europe echter ook iDEAL.

Grotere prijsverschillen
Bij B-Europe – de internationale tak van de Belgische spoorwegen – zijn ook sommige andere treinkaartjes goedkoper. Bijvoorbeeld treinkaartjes vanaf Roosendaal of Maastricht naar België. Die prijsverschillen kunnen behoorlijk oplopen. Aanvankelijk waren ook treinkaartjes tussen Nederland en Duitsland bij de Belgen soms goedkoper, maar inmiddels kan NS International nu dezelfde voordelige treinkaartjes richting Duitsland aanbieden. 

CIV Voorwaarden
Dat treinkaartjes binnen Nederland goedkoper te koop zijn in België, komt door de voorwaarden. Buitenlandse vervoerders bieden treintickets aan met de internationale CIV-voorwaarden. "De internationale tarieven zijn gebaseerd op de binnenlandse NS-tarieven van het jaar ervoor omdat op de datum van vaststellen (begin september) de tarieven voor het volgende jaar nog niet vaststaan" legde Rian van der Borgt van reizigersvereniging Rover eerder uit. Het nadeel is dat een treinkaartje met CIV-voorwaarden niet in aanmerking komt voor de gunstige NS-regeling Geld terug bij Vertraging. 

Minder gebruiksvriendelijk
In de meeste gevallen is een NS-kaartje via de Belgische spoorwegen 2 tot 4 procent goedkoper. Ook vaste klanten met een voordeelurenkaart kunnen daar gebruik van maken. Naar stations waar alleen andere vervoerders dan NS stoppen, verkoopt B-Europe in de meeste gevallen geen treinkaartjes. De procedure om een e-ticket te kopen is bij NS verder iets gebruiksvriendelijker. Bij de Belgen moeten reizigers eerst een trein selecteren, terwijl een treinkaartje binnen Nederland niet treingebonden is.

9 juli
Onduidelijk is of het e-ticket met korting bij B-Europe wel beschikbaar blijft na 9 juli. Vanaf die datum stopt NS met de verkoop van een e-ticket met korting. NS wil dat houders van een voordeelurenkaart dan volledig overstappen op de OV-chipkaart.