fbpx

E-tickets NS makkelijk te manipuleren

11 okt 2014 19:21

Treinreizigers die met een thuis uitgeprint kaartje reizen, kunnen kinderlijk eenvoudig sjoemelen met de plaats van bestemming. De plaatsnaam kan op de computer gewijzigd worden in een station dat veel verder ligt. De e-tickets worden bovendien niet of nauwelijks gecontroleerd. Dat meldt RTL Nieuws vrijdag.

Iemand die een kaartje van Amsterdam Centraal naar Amsterdam Muiderpoort koopt, moet 2,10 euro betalen. Door Muiderpoort te vervangen door bijvoorbeeld Maastricht en het bedrag (in dit geval 24,70 euro) aan te passen, kan diegene ongehinderd doorreizen naar Limburg. Beveiligingsexperts bestempelen de uitgeprinte treinkaartjes als ´amateuristisch´.

Stationsafkorting
NS zegt dat er wel manieren zijn om de controleren of de tickets geldig zijn maar in de praktijk wordt dat volgens RTL niet gedaan. NS spreekt dat tegen. Een woordvoerder zegt tegenover Treinreiziger.nl dat nu al op echtheidskenmerken gecontroleerd wordt. Ook wordt de barcode gescand op de stations die zijn afgesloten met OV-chipkaartpoortjes. Een e-ticket is onder andere op echtheid te controleren door een afbeelding op het ticket. Die toont de stationsafkorting van de eindbestemming. Een oplettende conducteur kan de fraude dus gemakkelijk opsporen.

Moderniseren
Volgens NS verdwijnt het probleem vanzelf naarmate er meer poortjes worden afgesloten. Ook moet de apparatuur die conducteurs bij zich dragen om OV-chipkaarten te scannen gemoderniseerd worden. Gemanipuleerde e-tickets zouden dan eenvoudiger te herkennen zijn.

(c) Novum / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mikaele
1 jaar geleden

Ik wei eendagkaart

Vasco Ruijter
9 maanden geleden

Zwolle naar Deventer