fbpx

Europa ruimt obstakel OV-chipkaart uit de weg

07 mei 2009 18:08

(Novum) – Het lijkt erop dat de OV-chipkaart zonder al te veel problemen in de rest van Nederland kan worden ingevoerd. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft Trans Link Systems (TLS), het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de invoering van het elektronische vervoersbewijs, laten weten dat het geen vergunning nodig heeft waaruit blijkt dat de OV-chipkaart een wettig betaalmiddel is.

Over deze zogeheten EGI-status wordt al jaren gesteggeld. Eerst zou hij niet nodig zijn, toen weer wel en vervolgens werd de termijn voor de vergunningsaanvraag keer op keer verlengd. Mocht de EGI-status niet worden toegekend, dan zou verantwoordelijk staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) in de problemen komen met de verdere uitrol van de OV-chipkaart over Nederland.

Zo´n certificaat is verplicht wanneer voor meer dan zes miljoen euro aan saldo uitstaat. In Rotterdam, waar een proef draait met de chipkaart, is dat nog niet het geval. Maar inmiddels heeft ook Amsterdam aangegeven de strippenkaart te willen afschaffen in de metro. En met de definitieve invoering van de OV-chipkaart in de hoofdstad en andere delen van het land wordt dat bedrag wel overschreden.

TLS laat donderdag weten dat DNB de aanvraag voor de EGI-status terzijde legt. Reden is dat de Europese raad van ministers dinsdag heeft besloten dat de regels voor elektronisch geld niet gelden voor het openbaar vervoer. TLS zegt dat de uitspraak onverwacht komt, omdat de vergunningsaanvraag zich al in een vergevorderd stadium bevond. Desalniettemin is de organisatie blij met het besluit uit Brussel. Hierdoor kan de OV-chipkaart ´worden geïmplementeerd in het gehele openbaar vervoer in Nederland´, aldus TLS.

In Rotterdam is de OV-chipkaart een succes, sinds eind januari de strippenkaart werd afgeschaft. Zo is het aantal zwartrijders in de metro van de Maasstad volgens Huizinga gehalveerd en voelen reizigers zich veiliger. Amsterdam wil eind juni de strippenkaart afschaffen in de metro en heeft hiertoe onlangs een verzoek ingediend bij de staatssecretaris.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *