fbpx

Eurostar draait sterk financieel jaar

05 mrt 2014 10:33

De internationale treindienst Eurostar heeft goede zaken gedaan in het afgelopen jaar, geholpen door het economische herstel. Zowel de omzet, winst als reizigersaantallen gingen omhoog, maakte het bedrijf woensdag bekend.

De omzet klom met 7 procent tot 857 miljoen pond (972 miljoen euro). Het bedrijfsresultaat kwam uit op 54 miljoen pond, een groei van 4 procent. Eurostar, exploitant van verbindingen tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland, maakte eind december al bekend dat het bedrijf met zijn hogesnelheidstreinen voor het eerst meer dan 10 miljoen reizigers had vervoerd. Dat komt neer op een groei van 2 procent.

"2013 bleek een heel mooi jaar voor Eurostar. We zijn tevreden over de aanhoudende groei. Na een periode van economische onzekerheid zien we dat het vertrouwen opnieuw groeit, vooral in het Verenigd Koninkrijk´´, aldus Eurostar-directeur Nicolas Petrovic.

Eurostar zag vooral de omzet uit vrijetijdsreizen toenemen in 2013, met 7,5 procent. Maar ook de zakenreizen zaten in de lift, met een plus van 6,2 procent. De omzet van internationale reizigers (uit landen buiten Europa) steeg zelfs met 18 procent.

Niet alleen het economische herstel zorgde voor meer omzet, ook het opstarten van nieuwe routes droeg bij aan de groei van het aantal klanten. Zo heeft Eurostar recentelijk een skidienst gelanceerd met de Zwitserse Alpen als bestemming. Vanaf 2015 wordt ook een route in gebruik genomen van Londen naar de Provence in het zuiden van Frankrijk. Eind 2016 staat er ook een rechtstreekse treinverbinding tussen Amsterdam en Londen, via Brussel, in de planning.

(c) ANP