fbpx

Eurostar maakt eerste testrit in Nederland

29 apr 2016 10:43

De Eurostar is donderdag voor het eerst in Nederland aangekomen. De trein is direct begonnen met de eerste testritten. De verwachting is dat de trein eind 2017 zal gaan rijden vanuit Amsterdam naar Londen. 

Eigenlijk had de Eurostar al per eind dit jaar vanuit Amsterdam moeten gaan rijden, maar dat gaat niet lukken omdat de software van de treinen nog aangepast moet worden voor de hogesnelheidslijn. Staatssecretaris Dijksma heeft aan de Tweede Kamer gemeld dat de treinpaden voor de Eurostar al wel worden aangevraagd in de dienstregeling 2017, zodat de treinen direct kunnen gaan starten zodra ze worden goedgekeurd voor het Nederlandse spoor.

Eurostar-topman Nicolas Petrovic vertelde recent tegenover Railway Gazette dat het eind 2017 zal worden voordat de Eurostar daadwerkelijk in de reizigersdienst komt. Iedereen die naar het Verenigd Koninkrijk wil, moet worden gecontroleerd. In Brussel en Lille staan er speciale terminals. Er is daarom lange tijd sprake geweest dat reizigers Amsterdam – Londen ook bij de rechtstreekse trein toch onderweg zouden moeten uitstappen om in de terminal van Brussel door de beveiling te moeten. Volgens Petrovic wordt nu toch gekeken of de douaneformaliteiten al in Nederland kunnen worden afgehandeld. Details zijn er nog niet, maar betrokken partijen zouden dat idee ondersteunen. Eerder bereikte onze redactie al een soortgelijk verhaal, maar toen wilde Eurostar daar niets over kwijt.

Foto: De Eurostar E320 bij de presentatie eerder in Londen.

Youtube: De eerste beelden van de Eurostar E320 in Nederland, gemaakt bij Helmond ´t Hout.

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Margaet van Schie
6 jaren geleden

Ik verheug mij er al op en zou graag in aanmerking willen komen om aan zo’n testrit deel te nemen.