fbpx
Spoorlopers in Roemenië

Extra hekken moeten spoorloper weren

Treinen lopen dagelijks drie uur vertraging op door spoorlopers, waardoor naar schatting 18.000 reizigers dagelijks te laat aankomen op hun bestemming. Spoorbeheerder ProRail doet een nieuwe poging om spoorlopers te weren: er wordt de komende jaren 600 kilometer aan nieuwe hekken langs het spoor geplaatst.

Daarvoor heeft ProRail 30 miljoen euro vrijgemaakt. Er staat nu al 1700 kilometer aan hekwerk langs het spoor. "We kunnen echter niet de ruim 7000 kilometer spoor in Nederland helemaal afsluiten." Frequent zet ProRail ook voorlichtingscampagnes in om spoorlopen te ontmoedigen. Daarnaast zet ProRail al geruime tijd opsporingsambtenaren in die spoorlopers beboeten. De boete voor spoorlopen is inmiddels toegenomen naar 130 euro.

In 2012 maakte ProRail melding van een nieuw snufje: een mat met uitstekende punten die spoorlopen fysiek onmogelijk moest maken. In de periode 2009-2011 nam het aantal spoorlopers ieder jaar toe. Hoeveel spoorlopers er in 2012 waren, heeft ProRail niet bekend gemaakt.

Als er mensen langs het spoor lopen, wordt de snelheid van treinen uit veiligheidsoverwegingen aangepast naar 40 kilometer per uur. "Machinisten weten niet wat een spoorloper van plan is. Dus rijden ze uit voorzorg stapvoets, maar daardoor ontstaat er geregeld file op het spoor" zegt een woordvoerder van ProRail.

De hekken moeten niet alleen het lopen langs het spoor ontmoedigen, maar ook koperdiefstal en zelfdoding. Het aantal zelfdodingen op het spoor is de afgelopen jaren gestaag toegenomen, zo bleek eerder uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

0 0 stemmen
Artikel waardering
3 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
C. van der Kooij
5 jaren geleden

we zien opeens rood-witte planken hekken langs het spoor. hier en daar onderbroken. soms staan zij achter al bestaande hekken. dient dit tegen spoorlopers? dit zal toch echt niet werken. omdat wij in het buitengebied wonen dacht ik dat het tegen vee geplaatst werd, maar zelfs in de dorpen staan zij. het is een lelijk gezicht en zal ongelooflijk veel geld kosten. weggegooid geld vrees ik.

Joke
5 jaren geleden
Antwoord aan  C. van der Kooij

Ongelooflijk,lelijk. Prorail dat kan echt wel anders. Het is hier juist zo prachtig dat je nog ver kan kijken. Weg ermee. Tussen de dorpen met beschermd aangezicht kan je toch geen toestemming krijgen om zoiets neer te zetten?
Ze moeten zich schamen allemaal.

Jan Kulsdom
5 jaren geleden

waardeloos en weggegooid dertig miljoen Schandalig dat dit zomaar kan, het is toch geen gezicht. Ik noem het landschap verpesten!
Je kunt ook een groene puntdraad spannen helpt veel beter! en valt minder op!