fbpx

Franse spoorwegen discrimineert Nederlanders en Belgen

24 sep 2015 9:52

De Franse Spoorwegen (SNCF) blijkt aan Nederlanders en Belgen veel meer geld te vragen voor een treinkaartje dan aan Fransen. Zo kunnen Fransen al voor 59 euro van Parijs naar Barcelona, terwijl de SNCF in Nederland minimaal 100 euro vraagt voor hetzelfde treinkaartje.

  • Update: Donderdagavond zegt SNCF in een reactie dat het om een technische storing gaat, waardoor toevallig alleen de Fransen en Spanjaarden de goedkope treinkaartjes hebben. 29 september moet het voorval zijn opgelost. Toch wordt er getwijfeld aan die lezing, onder andere door Seat61.com. Critici wijzen erop dat dergelijke incidenten zich vaker hebben voorgedaan. Ook klinkt het opmerkelijk dat precies de eigen thuismarkten wel van de voordeeltarieven konden profiteren, en de klanten daarbuiten niet.

Op de Franstalige website van de SNCF wordt het goedkope tarief van 59 euro aangeboden, maar wie vervolgens de taal wijzigt naar bijvoorbeeld Nederlands krijgt opeens een veel duurder treinkaartje aangeboden. In het verleden konden ook Nederlanders en Belgen het 59 euro-tarief boeken, maar dat is nu dus verleden tijd. Op de Spaanse versie van de SNCF wordt wel het goedkope tarief aangeboden.

Ook op andere trajecten blijken Fransen soms betere prijzen te krijgen van de SNCF. Zo wijst een lezer van Treinreiziger.nl erop dat het probleem zich ook voordoet tussen Parijs en Genevé. De prijsverschillen kunnen enorm oplopen en komen voor op meerdere dagen, blijkt uit de prijskalender (Frans / Nederlands). In dit voorbeeld kunnen de prijsverschillen soms verklaardworden doordat de SNCF aan Fransen ook verbindingen met overstap aanbiedt. Zo´n overstap kan soms behoorlijk lonen (36,40 euro versus 99 euro). Tussen Parijs – Barcelona speelt dat niet en gaat het om exact dezelfde trein.

Waarom het Franse spoorbedrijf alleen aan Fransen goedkope kaartjes wil verkopen is onduidelijk, wel is duidelijk dat SNCF daarmee Europese regels overtreedt. Wie buiten Frankrijk of Spanje een goedkoop treinkaartje wil kopen voor de rechtstreekse treinen Frankrijk – Spanje moet bij captaintrain zijn, weet Seat61.com.