fbpx

Frauderen met IC-Direct toeslag is kinderlijk eenvoudig

Kwaadwillende reizigers kunnen zeer eenvoudig frauderen met het Intercity Direct-toeslagbiljet. Voor de prijs van een toeslag enkele reis (2.30 euro) kunnen reizigers stiekem retour reizen. Het enige wat reizigers daarvoor moeten doen is een enkele reis e-ticket kopen en dat twee keer uitprinten. Dat meldt de website Treinreiziger.nl.

De fraude is zo simpel omdat NS geen traject vermeldt op het digitale toeslagkaartje voor de snelle trein. Daardoor is de toeslag dus in twee richtingen te gebruiken. Het kaartje bevat weliswaar een barcode, maar het NS-personeel heeft momenteel niet de middelen om dat te controleren. In de nabije toekomst zullen de barcodes wel gescand worden bij de ov-chipkaartpoortjes. Omdat reizigers echter het e-ticket gebruiken in combinatie met ov-chipkaart of een ander e-ticket, valt ook dat te ontlopen. Alleen als personeel in de toekomst de barcodes in de trein gaan scannen, kan de fraude na controle mogelijk niet meer.

"Frauderen met e-tickets of de bijbehorende toeslag mag nooit. Als je heen en terug reist, hoor je twee keer de toeslag te betalen en niet één keer", reageert NS-woordvoerder Edwin van Scherrenburg. Op twitter antwoordde NS aanvankelijk dat een toeslagkaartje altijd geldig was voor de heen- en terugreis, maar na meerdere foute antwoorden stelde het bedrijf op twitter uiteindelijk te geloven in de goedheid van de mens. Treinreiziger.nl heeft van NS geen verdere tekst en uitleg gekregen.

Het spoorbedijf stelt verder dat het e-ticket in de Intercity Direct nauwelijks gebruikt wordt. Veel mensen betalen de toeslag via de toeslagzuilen op de perrons. Ook vervoert de trein veel forenzen die vaak een speciaal toeslagabonnement hebben.

Als het traject op het e-ticket wordt vermeld, zoals ook bij alle andere treinkaartjes, wordt het frauderen een stuk moeilijker. Al stelde RTL Nieuws eerder dat ook die treinkaartjes eenvoudig te vervalsen zijn. Daarvoor moeten dan wel de echtheidskenmerken worden aangepast, iets wat voor de doorsnee treinreiziger niet eenvoudig is. 

Het Intercity Direct-toeslagkaartje is nodig voor de snelle trein Amsterdam – Breda. Reizigers moeten tussen Schiphol en Rotterdam een toeslag betalen. Sinds 1 januari betalen reizigers zowel in de 1e als 2e klas 2,30 euro. Een toeslagkaartje voor de ICE kost evenveel, ook daar is een zelfde truc uit te halen. De ICE rijdt tussen Amsterdam en Arnhem echter slechts een paar keer per dag, terwijl de Intercity Direct ieder half uur rijdt.

0 0 stemmen
Artikel waardering
4 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henk
6 jaren geleden

Waarom kan ik geen datum vinden bij dit artikel? Hoe weet ik of dit oud nieuws is?

Dominic
6 jaren geleden
Antwoord aan  Henk

Bij mij staat er 24-01-2015 bij hoor…

Jack
6 jaren geleden

Dit artikel is niet meer van toepassing.

Tegenwoordig moet je bij de aanschaf van het e-ticket aangeven of het gaat om Schiphol-Rotterdam of om Rotterdam-Schiphol. Het kaartje doorgeven aan een ander kan ook niet omdat het e-ticket op naam staat.

Alleen wanneer je het retourtraject Schiphol-Rotterdam meerdere keren per dag aflegt zou je hetzelfde e-ticket meerdere keren kunnen printen en een voordeel kunnen hebben. (Er van uit gaande dat de conducteur de barcode niet kan inscannen en kan constateren dat het e-ticket al eens eerder is gebruikt).

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Jack

Klopt, dit is inmiddels gewijzigd. Maar zoals ook bij NOS, NU.nl en AD.nl blijven de oude nieuwsartikelen wel online beschikbaar.