fbpx
Foto: (c) NS

Geen treinen van en naar Amsterdam Zuid in Hemelvaartweekend

23 mei 2025 15:51

In het Hemelvaartweekend van donderdag 29 mei tot en met zondag 1 juni is station Amsterdam Zuid dicht door werkzaamheden. ProRail is bezig het station te vernieuwen als onderdeel van het grote project Zuidasdok.

Let op! Dit weekend geen treinen van en naar Rotterdam Centraal

Er zullen helemaal geen treinen rijden van en naar Amsterdam Zuid. Reizigers kunnen tussen de treinstations Amsterdam RAI, Amsterdam Zuid en Amsterdam Lelylaan met de metro reizen. Kaartjes van de NS zijn tijdens de afsluiting van Amsterdam Zuid ook geldig in de metro. Metrostation Amsterdam Zuid is wel open. Vroeg in de ochtend en laat in de avond, wanneer de metro’s niet rijden, zet de NS bussen in.

Metro beste alternatief

Treinreizigers vanaf Schiphol kunnen het beste via Amsterdam Lelylaan en de metro/bus te reizen. De NS raadt andere reizigers aan om via Amsterdam Centraal te reizen. De Intercity Direct, die normaal vanaf Lelystad via Amsterdam Zuid gaat, gaat tijdens de werkzaamheden vanaf Amsterdam Centraal. Hetzelfde geldt voor de Eurocity Direct naar Brussel. Op verschillende trajecten heeft de NS de dienstregeling moeten aanpassen. De aangepast dienstregeling is inmiddels in de reisplanner te zien.

Er wordt in het Hemelvaartweekend ook op de A4 in Amsterdam en op ringweg A10 gewerkt. De A10 is op meerdere plekken gestremd en er zijn rijbanen afgesloten.

Werk tot zeker 2036

Op station Amsteram Zuid komt een extra derde perron voor internationale treinen. Dit is om station Amsterdam Centraal te ontlasten. Onder het project Zuidasdok valt ook de ondertunneling van ringweg A10. Het hele ruim 5 miljard euro kostende project moet in 2036 klaar zijn.

Volgende grote werkzaamheden in juni en juli

Vanaf juni gaat het werk weer voor hinder zorgen voor reizigers. Er is ingrijpend werk gepland voor het weekend van 15 en 16 juni en van maandag 14 juli tot en met dinsdag 29 juli.

(c) Treinreiziger.nl 

4.5 2 stemmen
Artikel waardering
13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Arjan krabbenbos
20 dagen geleden

Dit weekend van 24 en 25 mei werken aan de beveiliging bij Rotterdam Centraal. Dus omreizen met bus, tram en metro! Gelukkig is deze Nederlandse havenstad goed bereikbaar met het regionale stadsvervoer van de RET. Of een weekendje niet reizen, mits je met een taxi of eigen vervoer kunt gaan.
Amsterdam Zuid blijft tot 2035 wel een bouwplaats, want behalve het treinstation gaan per 2027 ook de bouwactiviteiten van start aan de parallel lopende snelweg aan beide kanten van het spoor. Deze drukke snelweg wordt aan beide kanten van dit treinstation deels in een tunnel gelegd. Op het zuidelijke deel hiervan komt een extra derde treinperron. Dus dat zal wel even aanpassen worden langs bouwhekken en omleidingen!. Amsterdam Zuid werd in 1977 geopend als een geïsoleerd spoortraject van en naar Schiphol en had toen ook maar een eilandperron! In 1981 is dit station aangesloten op de lijn naar Leiden en werd in oostelijke richting verlengd tot Amsterdam RAI. In 1993 werd het spoor via Zuidelijk Amsterdam verbonden met Duivendrecht, Diemen Zuid en Weesp. Rond het jaar 2003 kwam de Utrechtboog in dienst, zodat je van en naar dit station per trein naar Amsterdam Bijlmer Arena en Utrecht , overstapvrij kon gaan reizen. Was er in 1977 nog nauwelijks bebouwing te zien en een metro bestond hier ook toen niet! Anno 2025 rijdt hier wel een metro is het gebied volgebouwd met enorme kantoor en woongebouwen en dit station heeft ook enkele jaren nog Amsterdam Zuid WTC geheten. Thans weer Amsterdam Zuid genaamd, zoals in de beginperiode!

Hanzeboog
20 dagen geleden
Antwoord aan  Arjan krabbenbos

Zag kort geleden al afgravingen tussen Amsterdam Zuid – Schiphol.

Een gigantische ingewikkelde operatie dat uiterst gefaseerd uitgevoerd zal worden.

Het is te hopen dat in 2035 de gemoderniseerde en uitgebreide station Amsterdam Zuid opgeleverd zal worden. Hopelijk dan inclusief de verlengde Noord – Zuid metrolijn richting Schiphol/Hoofddorp.

Want het spoortraject Amsterdam Zuid – Schiphol is een slagader op het Nederlandse spoornet. Verbetering en uitbreiding van het spoor Amsterdam Zuid – Schiphol is ook belangrijk voor andere delen van Nederland. Want doorstroming op deze spoortraject is belangrijk.

Michiel
20 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

In 10 jaar tijd een metrolijn ontwerpen, financieren en aanleggen gaat echt niet gebeuren. Daarnaast gaat een metrolijn het spoorknelpunt helemaal niet oplossen. Je kan dat geld beter investeren in het spoor zelf, zal waarschijnlijk duurder zijn maar levert veel meer op.

Frans E.R.
20 dagen geleden
Antwoord aan  Arjan krabbenbos

Mooie opsomming van Amsterdam Zuid en de Schiphollijn Arjan Krabbenbos. NS had toen een mooie poster uitgebracht met een opstijgende Plan V vanaf Schiphol na de opening van de Schiphollijn zoals het toen genoemd werd.
De doortrek van Amsterdam Zuid naar station Rai was ongeveer 800 meter en A’dam RAI had een leuke cross-over perron waar je meteen van de trein op tramlijn 4 kon overstappen.
Positief aan Zuid is de komst van metrolijn 52 naar de binnenstad en Centraal. Nu rijdt er ook een tram naar Uithoorn via Amstelveen.
De hoogbouw op Zuid is overigens in hoogte beperkt tot ongeveer 110 meter i.v.m. de Buitenveldertbaan bij Schiphol en vanwege de doortrek van Schiphol naar Leiden werd er in 1981 bij een naburige sporthal een speciale tentoonstelling met informatie gegeven over deze Schiphollijn en over Schiphol zelf. Er was ook een prijsvraag waarmee men leuke prijzen kon winnen zoals een speciale achter de schermen rondleiding op de luchthaven, ik won ook een leuke Schiphol das, heb het nog, en vooral een hele mooie zeg maar zeldzame fotoboek over de luchthaven die niet in een winkel te koop was, een collectors item.
In het huidige WTC – vlakbij Amsterdam Zuid – is een speciale info bezoekerscentrum aanwezig met maquettes waarin men veel informatie kan krijgen over de projecten rondom dit station en omgeving.
Men zich ook laten inschrijven voor de NIEUWSBRIEF en ontvangt dan zeer regelmatig interessante up-to-date informatie over dit bijzondere knooppunt dat het andere gezicht laat zien van Amsterdam dat vooral bekend staat voor z’n grachtengordel. Dat Zuid aan belang wint komt ook door de omslag van alleen kantoren naar een gemengde vorm met hoogwaardige woningbouw en meer horeca en winkels. Dat laatste is ook het geval met Sloterdijk waarin werken en wonen in elkaar overgaan.

** Bezoekerscentrum Zuidas-Zuidasdok
World Trade Center, Centrale Hal Toren 5
Strawinskylaan 59
1077 XW Amsterdam
Geopend van maandag tot en met donderdag van 10.00 – 16.00 uur. Toegang is gratis.
Gesloten tijdens Hemelvaart en Pinksteren
Groepen op afspraak tel. 0800-5065
Rondleiding op zaterdag 31 mei 2025 van 13.00 tot 14.30 uur, g r a t i s ! Verzamelen ingang Zuidplein.
> Aanmelden vooraf gewenst, groepsgrootte maximaal 25 personen o.l.v. een gids en in principe iedere l a a t s t e zaterdag van de maand.
Of bezoek hun website.
Veel plezier.

Bert v.d.Bus
18 dagen geleden
Antwoord aan  Frans E.R.

De dienst tussen Station Amsterdam-Zuid en Schiphol werd onderhouden door twee treinstellen materieel 64.Deze werden vanuit Utrecht CS gesleept via Nieuwersluis,Demmerik,Mijdrecht,Uithoorn,Amstelveen en langs het Amsterdamde Bos,tussen de rijbanen van de A10 ZUID de spoorbaan op gesleept.
o

Dries Molenaar
18 dagen geleden
Antwoord aan  Bert v.d.Bus

via het museumspoortje dat nu langs de Uber gaat? Alles op eigen wielen?

Bert v.d.Bus
16 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Yes! Tussen de rijbanen van de A10 ZUID was voldoende ruimte om een sleuf te graven waardoor de twee treinstellen vanaf maaiveld in een bocht omhoog getrokken konden worden richting Schinkelbruggen.

Dries Molenaar
18 dagen geleden
Antwoord aan  Frans E.R.

Ja, hoogwaardige woningbouw levert echte treinreizigers op. Hoogstens voor de 1e klas met Eurostar, die er niet vertrekt.

Wim Lubbers
20 dagen geleden

Even tussendoor een andere spoorklus:
De regelmatige reiziger ziet dat dit weekend door werkzaamheden tussen Eindhoven en Boxtel de trein uit Maastricht richting Amsterdam vanaf Eindhoven flink wat minuten vertraging oploopt Wie dat niet doorheeft staat bij een overstap mooi te kijken. En waarom schrijf ik dat nou? Bij de geplande werkzaamheden en in de planner wordt hier niets over vermeld.
Volgend weekend dezelfde dienstregeling, maar dat wordt wel vermeld bij de geplande werkzaamheden. Maar dan staat erbij ‘Geen extra reistijd’. O nee? Het kan je toch echt een halfuur extra kosten. Erg onzorgvuldig allemaal.

Frans E.R.
20 dagen geleden
Antwoord aan  Wim Lubbers

Bedankt voor de tip en reisinfo vooral omdat ik regelmatig gebruik maak van deze route.

Veen
20 dagen geleden

Tot het randje volbouwen en geen ruimte vrij laten voor uitbreiding wegen en spoor.
Daardoor wordt de uitbreiding peperduur en gaat die met veel overlast gepaard..
Men zou bijna menen dat aannemersbonzen te veel invloed hadden op planners en politici.
Wat de Betuwekrommelijn en de Lepe Snelheids Lijn (“HSL”) betreft, lijkt het steeds duidelijker, zelfs op de afdeling bestuursrechtspraak van de raad van state..

Daan
20 dagen geleden
Antwoord aan  Veen

Tja de vvd is aan de macht, dus voor elke spooruitbreiding moet er een snelweg (nu de a10) ook verbreed worden.

Blijft krankzinnig dat de twee grootste steden in nederland (rotterdam en amsterdam) zo ongeveer de twee autovriendelijkste steden zijn in nederland.

Dries Molenaar
18 dagen geleden

Zoals eerder betoogd zou het toch mogelijk moeten zijn om een NS dienst met rondgaande Sprinters te doen. Dwz Schiphol-Centraal-via de achterdeur naar Duivendrecht en zo Zuid-Schiphol. Die achterdeur kan zo gebruikt worden en kan ook makkelijk dubbelsporig gemaakt worden talud en viaduct zijn al gereed. De wisselaansluiting zal misschien versoepeld moeten worden.
Vanzelf keren de treinen dan op Hoofddorp of op het opstelterrein daar. De trein zal toch zo 1,5 uur onderweg zijn.

Laatst bewerkt op 18 dagen geleden door Dries Molenaar