fbpx

Gemakskaartje Amsterdam – Schiphol regelmatig duurder

De Nederlandse Spoorwegen hebben deze maand een nieuw kaartje geïntroduceerd, waarmee reizigers van ieder Amsterdams station tegen een tarief van vier euro naar Schiphol kunnen reizen. Reizigers die niet van of naar Amsterdam Centraal reizen zijn vaak door het nieuwe kaartje duurder uit. 

Dat meldde AT5 eerder deze week. Reizigers van of naar Amsterdam RAI, Amsterdam Zuid, Amsterdam Bijlmer, Amsterdan Lelylaan, Amsterdam Amstel of Amsterdam Holendrecht zijn met het gemakskaartje duurder uit dan met een gewoon kaartje. Zo´n dertig procent van de toeristen is door het nieuwe kaartje duurder uit.

Het tarief van vier euro is gebaseerd op een kaartje naar Amsterdam Centraal, dat kost normaal ook vier euro. "Omdat meer dan zeventig procent van de reizigers reist tussen Schiphol en CS, is het een bewuste keuze geweest dat we dat tarief hanteren" zegt een NS-woordvoerder. Die benadrukt dat het gemakskaartje bedoeld is om het de buitenlandse toerist makkelijker te maken. "Nederlanders reizen al op de OV-chipkaart. Voor buitenlanders is het Nederlandse kaartsysteem vaak ingewikkeld, daarom hebben we dit kaartje geïntroduceerd."

Het kaartje bestond al tussen Amsterdam Centraal en Schiphol. Maar juist naar aanleiding van vragen van toeristen is het kaartje nu ook geldig naar andere stations. Met het gemakskaartje zijn alleen reizigers naar Amsterdam Science Park tien cent goedkoper uit. Naar Amsterdam Zuid is het juist 1,30 euro duurder.

Rover kraakt het vernieuwde gemakskaartje, en wil dat reizigers niet meer gaan betalen dan nodig is. NS zegt dat het zeker niet de bedoeling is om toeristen te benadelen en wil met de vereniging het gesprek aan gaan.

Volgens AT5 gaat het gemakskaartje vanaf 9 juli vijf euro kosten. Dit omdat het papieren treinkaartje dan een chip krijgt, waarmee verplicht moet worden in- en uitgecheckt. Een woordvoerder van NS wil niet bevestigen of de toeslag van een euro ook voor het gemakskaartje gaat gelden. Ze benadrukt dat dit onderdeel is van de gesprekken die NS met Rover zal voeren. 

Foto: Mart Hopman