fbpx

Getest: Aanbieding Spoordeelwinkel Keukenhof

Deze actie is voorbij. Vind een alternatief via onze prijsvergelijker

Iedere maand heeft de Spoordeelwinkel van NS tientallen treinaanbiedingen. Maar zijn ze ook echt de moeite waard? En hoeveel bespaar je nu daadwerkelijk? Voor Treinreiziger.nl reden om de proef op de som te nemen en de Keukenhof-aanbieding te testen.

Bestellen

Deze review is geschreven in 2015. Ook t/m 13 mei 2018 verkoopt de Spoordeelwinkel weer dezelfde aanbieding.

Wat is de aanbieding?

NS biedt voor 33 euro per persoon een dagje Keukenhof aan. Daarbij is niet alleen de toegang tot de Keukenhof inbegrepen, maar ook de trein en de bus naar de attractie. Dat wil zeggen: een retourtje vanaf een treinstation naar keuze naar Haarlem, Leiden of Schiphol en vervolgens een busretour vanaf het gekozen station naar de Keukenhof.

Is de Keukenhof de moeite waard?

In twee maanden tijd komen er bijna een miljoen bezoekers vanuit de hele wereld naar deze attractie. Maar in Nederland lijkt de Keukenhof ondergewaardeerd te worden. En om eerlijk te zijn stond het park ook nooit bovenaan het verlanglijstje van redacteur Hildebrand van Kuijeren. “Maar het is indrukwekkender dan ik dacht. Het is best leuk om Nederland eens te zien zoals toeristen dat zien. Samen met mijn vrouw, zoon en schoonvader hebben we zonder verveling vier uur rond gewandeld,” zegt hij na afloop. Op onze testdag, 21 april, was het bovendien aangenaam mooi lenteweer. Op een regenachtige dag zou het oordeel heel anders geweest zijn, al zijn er ook overdekte hallen met bloembollen. 

Hoe voordelig is de aanbieding?

Wij gingen vanuit Rotterdam naar de Keukenhof. Ik ben vaste klant bij NS. Had ik beter een los ticket kunnen kopen? Of ben ik voordeliger uit met deze combinatie aanbieding. Als vaste klant had ik 8,80 euro voor de trein betaald, 10 euro voor de bus en 18 euro voor de entree kwijt gewees: in totaal 36,80 euro. Het Combinatieticket is dus ook al vanuit Rotterdam voordeliger. Wie geen vaste klant van NS is, bespaart meer.
En vooral: hoe verder weg je van de Keukenhof woont, hoe aantrekkelijker de aanbieding wordt. Vaste klanten uit Zwolle besparen bijvoorbeeld 20 euro. En wie normaal het volle tarief moet betalen, bespaart uit Zwolle zelfs 34 euro per persoon. Was een AH treinkaartje voordeliger geweest? Nee. Dan hadden we immers nog een buskaartje moeten kopen, waardoor je toch al snel meer dan 40 euro kwijt bent.

Hoe verloopt de reis naar de Keukenhof?

Vanuit Leiden, Schiphol en Haarlem rijden er zeer frequent bussen naar de Keukenhof (minimaal 4x per uur). Vanuit Rotterdam rijden er ook frequent treinen naar Leiden, dus voor ons reden om niet vooraf de reis in detail uit te stippelen. Van deur tot deur zou de reis ongeveer 2 uur moeten duren. In de praktijk doen we er een kwartier langer over. Nee, niet omdat de trein of de bus te laat is, maar omdat de reisinformatie op station Leiden voor ons niet duidelijk was. Op Leiden staat namelijk een groot digitaal bord waar alle vertrekkende bussen worden aangekondigd, inclusief vertrekperron. Althans, bijna alle bussen: de bus naar de Keukenhof blijkt als enige te ontbreken. Daar kwamen we pas achter toen we al even zaten te wachten en opeens een vertrekkende bus naar de Keukenhof zagen passeren. Verder viel het ons op dat er bij de Keukenhof een gigantische rij stond voor de bus naar Schiphol. Die stroom was zo groot dat veel reizigers eerst meerdere bussen aan zich voorbij moesten laten gaan voordat ze meekonden. Op dit traject rijden de bussen echter wel het vaakst.

De auto of de trein?

Als we met de auto waren gegaan, waren we behoorlijk wat sneller geweest (circa een uur). We waren dan met drie volwassenen 54 euro kwijt geweest aan de toegang, 6 euro voor parkeren en circa 48 euro voor de reis (we rekenen 0,38 euro per kilometer). In onze samenstelling zou dat dus totaal op 108 euro uitgekomen zijn, nu zijn we iets goedkoper uit: 99 euro. Als we slechts met twee volwassenen waren gereisd, was de trein zelfs veel goedkoper. Bovendien geldt ook hier: hoe verder weg je van de Keukenhof woont, hoe aantrekkelijker de treinaanbieding wordt.

Beperkte keuze

We vinden het jammer dat je in de Spoordeelwinkel vooraf moet kiezen via welk station je naar de Keukenhof moet reizen. Vanuit ons adres in Rotterdam kunnen we soms sneller via Schiphol reizen, en soms sneller via Leiden, afhankelijk van het tijdstip. En ook op de terugweg moet je via die route. De extra reistijd die daardoor ontstaat is te overzien, maar het is jammer dat daar geen oplossing voor is.

Voldoende beschikbaar

We zien soms dat treinaanbiedingen uitverkocht raken. Het avondretour was daar een voorbeeld van. Bij de trein + attractie-aanbiedingen speelt dat probleem gelukkig minder. Zo is de Keukenhof-aanbieding bijna altijd gedurende de gehele periode beschikbaar. De kans dat dit soort aanbiedingen snel uitverkocht raken, lijkt klein.

Bespaartool 

We hebben nu zelf uitgerekend hoeveel we met een aanbieding kunnen besparen. Het was handig geweest als er op de Spoordeelwinkel een tool beschikbaar was geweest waarmee we dat snel hadden kunnen zien. Vooraf vonden we 33 euro per persoon behoorlijk prijzig. Dat komt doordat we ons verkeken in de reguliere kosten van de bus naar de Keukenhof. Toen we gingen rekenen bleek het voordeliger dan we dachten.

Eindoordeel:

Al met al beoordelen we deze aanbieding met een 7,5. Het was een leuk dagje uit, waar we ons beter konden vermaken dan we vooraf hadden verwacht. Goed weer is wel een vereiste. De reistijd met het openbaar vervoer viel tegen en het is jammer dat we er op de heenweg onnodig lang over gedaan hebben. Met de aanbieding kan je behoorlijk besparen als je van buiten de Randstad naar de Keukenhof wilt. Binnen de Randstad kan de aanbieding soms ook aantrekkelijk zijn, maar is het voordeel vaak kleiner.

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
adri boer
7 jaren geleden

Handige Tip