fbpx

HappyRail moet internationale treinreis makkelijker maken

22 jun 2016 12:00

De Treinreiswinkel hoopt binnen enkele maanden een nieuwe boekingssite te lanceren, HappyRail.com. Op die site kunnen straks vrijwel alle tickets in heel West-Europa geboekt worden. Uiteindelijk wil de website wereldwijd worden, zodat een treinticket waar ook ter wereld net zo eenvoudig gekocht kan worden als een vliegticket.

Het idee van HappyRail komt van Lasse Brall. "Het is voor mij altijd een frustratie dat er niet één website is waar je alle tickets kan boeken." Toen duidelijk werd dat geen enkele andere partij het initiatief nam, besloot Lasse het zelf proberen. En dat bleek geen gemakkelijke opgave. Na veel praten kreeg hij het voor elkaar dat hij werd aansluiting kreeg op de belangrijkste systemen van de Europese spoorwegmaatschappijen.

"Maar ieder systeem zat weer anders in elkaar, dat hebben we allemaal aan elkaar moeten koppelen", legt Lasse uit. Maar na twee jaar van praten en ontwikkelen is HappyRail bijna af. “We zijn nu bezig met de laatste dingen, zodat we over een paar maanden live kunnen met een Beta-versie."

Treinreiswinkel heeft toegang tot 12 verschillende boekingssystemen. Nog niet allemaal zullen ze vanaf het begin aangesloten zijn op HappyRail. "Maar het is wel de bedoeling dat je in West-Europa vrijwel alle treinen kan boeken. In Oost-Europa, bijvoorbeeld in Roemenië, hebben we nog geen toegang tot de reserveringssystemen." Toch wil dat niet zeggen dat Oost-Europese bestemmingen niet online boekbaar zullen zijn. Sommige internationale treinen zijn bijvoorbeeld wel te boeken bij maatschappijen die wel aangesloten worden.

In het boekingssysteem zullen ook alle treintijden staan van de Hafas reisplanner. Die reisplanner wordt onder andere door Deutsche Bahn gebruikt. "Als een trein dan toch nog niet boekbaar is wordt het mogelijk om een offerte aan te vragen."

Uiteindelijk is het de bedoeling dat het reserveringssysteem van HappyRail ook wordt aangesloten op Treinreiswinkel. Maar HappyRail krijgt ook een eigen website, in eerste instantie in Nederlands en Engels. "We zullen in eerste instantie de focus op Nederland leggen, op bijvoorbeeld zakelijke reizigers, maar ook op potentiële nieuwe klanten. Vanuit daar willen we groeien naar andere markten."

Dat er een behoefte is aan een goede boekingswebsite blijkt nu al. Op Treinreiswinkel zijn nu al bestemmingen online te boeken die niet elders verkrijgbaar zijn. Zoals bijvoorbeeld Boedapest. "We zien dat het aantal boekingen explosief toeneemt. Ook krijgen we via de website steeds meer offerteaanvragen." Buiten Nederland zijn er al een aantal boekingswebsites, toch denkt Lasse dat HappyRail iets kan toevoegen. "Onze kracht is dat wij ook de expertise van de Treinreiswinkel hebben kunnen gebruiken, terwijl andere partijen zijn gemaakt door mensen die vooral een technische achtergrond hebben."

Nog voordat de website van start is gegaan, is het initiatief al beloond met een prijs. Gisteren presenteerden verschillende partijen tijdens de internationale Spoortop in Rotterdam initiatieven hoe het reizen met de trein door Europa gemakkelijker gemaakt kan worden. Volgens Train2EU, die de partijen had uitgedaagd, is HappyRail het beste initiatief dat op korte termijn aankomt dat internationale treinreizen makkelijker maakt.

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anna Tonnaer
6 jaren geleden

Een gouden greep voor reizigers die op “eigen wijze” willen reizen.
Zeer benieuwd naar jullie website en werkwijze.
Hoop op gebruikersvriendelijkheid.
Lots of succes gewenst.