fbpx
De historische TEE-trein in Nieuw-Vennep. Foto Quintus Vosman / Stichting Trans Europ Express

Historische TEE-trein gered door nieuwe stichting

13 mei 2025 13:39

De enig overgebleven Nederlandse Trans Europ Expresstrein is gered. De kersverse Stichting Trans Europ Express neemt de legendarische trein over van het Nederlands Transport Museum (NTM) in Nieuw-Vennep. De nieuwe stichting wil de trein uiteindelijk weer op het spoor laten rijden.

Nadat het NTM in februari bekendmaakte dat het museum definitief stopt, is de Stichting Trans Europ Express opgericht met als doel het oude TEE-treinstel met vijf rijtuigen, dat in het bezit is van het museum, te redden. De stichting heeft inmiddels overeenstemming met het NTM over de overname van de trein en is nu druk bezig met het regelen van het transport naar een locatie in Leek.

Nog financieel gat voor transport van trein

Van de 100.000 euro die nodig is voor het transport van de trein en bijhorende containers, komt de stichting nog 25.000 euro tekort. Er is al 50.000 euro aan donaties binnen en het Cultuurfonds gaf 25.000 euro. Enige haast om het resterende geld bij elkaar te krijgen is er wel bij, zegt voorzitter Quintus Vosman van de Stichting Trans Europ Express. Voor 1 juli moet het terrein van het NTM in Nieuw Vennep leeg zijn.

Uiteindelijk moet de trein gerestaureerd worden en weer op het spoor gaan rijden. Maar hoe en wanneer dit gaat gebeuren is niet bekend. ’’Alles is nu gericht op het behoud van de trein’’, zegt Vosman. ’’We zitten in fase 1 en dat is een reddingsoperatie. Dat is een reusachtige inspanning, ook financieel.’’

Museum dicht door ontbreken huisvesting

De TEE-trein was een van de pronkstukken van het NTM. ’’Het museum heeft zijn deuren gesloten, maar ik ben verheugd dat de toekomst van de beroemde TEE-trein is verzekerd. Ik wens de Stichting Trans Europ Express veel succes in haar ambities om de trein te restaureren en rijvaardig te maken’’, zegt directeur Arno Holst van het NTM. Het NTM sloot de deuren wegens de aanstaande sloop van het gebouw. Omdat er geen nieuwe locatie werd gevonden, werd dit jaar besloten het museum op te doeken.

Trein belangrijk onderdeel spoorweggeschiedenis

Volgens Vosman is de TEE-trein ’een belangrijk onderdeel van de Nederlandse en Europese spoorweggeschiedenis’. De dieseltrein met zijn kenmerkende ronde kop werd in 1954 voor de NS ontworpen door vormgeefster Elsebeth van Blerkom die bij Werkspoor werkte waar de trein werd gebouwd. De latere Hondekoptrein is gebaseerd op het ontwerp van de TEE-trein.

De Trans Europ Express was een samenwerking tussen de NS en de Zwitserse treinmaatschappij SBB. Onder de TEE-naam reden vanaf 1957 internationale treinen door heel Europa. De Trans Europ Express was de voorloper van de EuroCity-treinen.

TEE-trein is sinds 2006 terug in Nederland

De TEE-trein in Nieuw-Vennep is de enig overgebleven Nederlandse TEE-trein en heeft de hoogste beschermstatus voor mobiel erfgoed. De trein reed tot mei 1974 op de route tussen Zürich en Amsterdam. In 1977 werden de TEE-treinen van de NS naar Canada gebracht waar ze diensten gingen rijden. Alle motorwagens werden daar gesloopt. In 1997 werden vijf rijtuigen, waaronder twee stuurstand-rijtuigen, teruggehaald naar Europa en in 2006 kwamen de rijtuigen weer terug in Nederland. Maar ondanks plannen hiervoor is de trein nooit meer op het spoor gaan rijden. In 2021 kwam de TEE bij het NTM in Nieuw-Vennep terecht.

NTM- directeur Arno van der Holst (links) draagt een model van de historische TEE-trein symbolisch over aan de voorzitter van de Stichting Trans Europ Express, Quintus Vosman. Foto Stichting Trans Europ Express

Om het transport van de TEE-trein mogelijk te maken zoekt de nieuwe Stichting Trans Europ Express naar donateurs. Er is nog 25.000 euro nodig voor het redden van de trein. Donaties kunnen gestuurd worden naar:
STICHTING TRANS EUROP EXPRESS
IBAN: NL84 RABO 0109 4741 98
BIC/SWIFT: RABONL2U
De nieuwe stichting is nog bezig met het verwerven van de ANBI-status die donaties belastingaftrekbaar maakt.

Een oude Trans Europ Express-poster van de NS.

(c) Treinreiziger.nl 

4.4 7 stemmen
Artikel waardering
23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bert Sitters
1 maand geleden

Hoe gaat deze historische trein rijden zonder motorrijtuig?

Johan
30 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Door een motorrijtuig te herbouwen.

Baardstaart
30 dagen geleden
Antwoord aan  Johan

Als ik het onderstel zo bekijk lijkt die veel van een 1200 loc, alleen wat verlengd. En ware het niet dat er plannen waren voor een 1200 diesel (NS 2700) versie, die nooit van de tekentafel af is geraakt.

https://www.nicospilt.com/index_Diesel_2600.htm

Ik weet niet hoeveel 1200 locs er nog zijn – waarvan er een wellicht als donor kan dienen (uiteraard niet een die nog zelfstandig kan rijden) – en nog belangrijker onderdelen ervan, want mij lijkt dit een goede basis voor een reconstructie en dan een diesel, HVO of evt een waterstofmotor in ipv omvorm electronica van een electrische loc. Dus welk soort dieselmotoren etc nodig zijn en wat de verschillen tussen de 1200 e-loc en de geplande 1200 diesel aka 2700 loc weet ik niet. Uiteraard moet de bovenbouw – liefst van Canadeze kop volledig opnieuw opgebouwd worden.

Let wel dit is wel een erg duur geintje en ik denk dat menigeen ook niet blij is om hiervoor ander museum materieel voor te gebruiken. (Ook is het een pluk loc)

Rudy
29 dagen geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Qua techniek hangt de TEE tussen de DE5 en DE3 (plan U) in. De DE5 had ook een 6-assige motorwagen. De TEE motorwagen heeft twee Werkspoor type RUHB 1616, 16 cilinders, motoren. Een DE3 had een halve motorwagen met één RUHB 1616. Dus in theorie kan je van twee DE3 motorwagens één TEE motorwagen bouwen.
Ik denk dat je beter een compleet nieuwe replica kan bouwen met nieuwe techniek. Een moderne dieselloc uit een serie levering gemodelleeerd tot een TEE motorwagen.

Arjan krabbenbos
30 dagen geleden

Het eerste wat nu belangrijk is , is een goede overdekte stalling, Anders wordt het weer gesloopt wanneer het buiten op een zijspoor staat, dat gebeurde met de Plan U treinstellen van de HIJSM te Haarlem ook. Ook de DE 2 180 die eigenlijk uit twee delen bestaat nr 174 en 180 onderging dat laatste trieste lot ook weer in Twekkelerveld. Ik hoop dat dit imposante treinstel een mooie centrale rol krijgt met een mooie expositie over de geschiedenis van deze internationale treindiensten welke toen allen Eerste Klasse treinstellen waren. Zonder motor rijtuig is het inderdaad lastig rijden, maar met misschien een elektrische in TEE getooide locomotief zal dat ding wel kunnen rijden. Laten we maar eerst afwachten waar de nieuwe locatie van dit iconische treinstel komt.

Dries Molenaar
30 dagen geleden

Op de foto ziet hij er een stuk beter uit dan eerder op het terrein vij Amsterdam CS waar hij ook zwaar gevandaliseerd werd. Toen kon het ding al niet meer over de rails. Nu staat hij zonder railaansluiting en zal weer per vrachtwagen verder moeten.
Die locs zou men beter even laten zitten en zorgen dat het spul weer als wagon de rails op kan. Dan kan men met een locje duwen en zo rijden.

Omdat hij er wel goed uit ziet zal hij in een museum wel een tijdje statisch getoond worden.

NB zaten er ook delen van hout in de restauratie?

Laatst bewerkt op 30 dagen geleden door Dries Molenaar
Haagse Harry
30 dagen geleden

Ik denk dat als dit treinstel ooit ‘rijvaardig’ wordt gemaakt, dat t getrokken/geduwd wordt door een aparte locomotief. Wil niet weten wat t gaat kosten om een koprijtuig te verbouwen tot motorrijtuig.

Dries Molenaar
30 dagen geleden
Antwoord aan  Haagse Harry

Misschien is het wat om een bestaand passend model loctje te vinden en daar gewoon het koetswerk van een TEE overheen te zetten. Dan ziet het er toch uit als TEE 🙂
Je kan ook een TEE voorkant nabouwen en op zo’n loc zetten. Wel zo makkelijk.

Rob Ellerman
30 dagen geleden

Goed te lezen dat de vijf bakken gered zijn. Belangrijk nu om alles veilig te stellen op een plek waar ze beschut staan en waar er aan gewerkt/geconserveerd en gerestaureerd kan worden. Zodanig dat bij het 70 jarig jubileum van het stel in 2027 er in ieder geval wat van in het Spoorwegmuseum getoond kan worden (want ik neem toch aan dat dit jubileum toch gepast gevierd moet worden, omdat de TEE eigenlijk de voorloper van het ‘hogesnelheidsnet’ in Europa geweest is geweest, ook al was het toen nog alleen 1e klasse)

treingraag
30 dagen geleden

Gesloopt! Zijn ze maf daar met hun esdoornblad?

Bert Sitters
29 dagen geleden
Antwoord aan  treingraag

Slechts een zeer klein deel van de treinen uit 1957 is niet gesloopt.

Ab Normaal
30 dagen geleden

Vanaf het moment dat de rijtuigen in Nederland zijn wordt er gesproken over het weer rijvaardig maken van een volledig stel. Indertijd is hiervoor toen een Plan U achtergehouden die gekannibaliseerd kon worden voor de reden. Technisch liggen de diesel TEE en de Plan U niet uit elkaar.

Kenneth Tharmaratnam
30 dagen geleden
Antwoord aan  Ab Normaal

Een van de grootste verschilen tussen deze TEE trein en plan U (en Hondekop/Apekop) was toch dat de kenmerkende Scharfenberg koppeling een afwijkende hoogte heeft bij de TEE trein?

Ariën
30 dagen geleden
Antwoord aan  Kenneth Tharmaratnam

Voor zover ik weet ging het puur om de motor van de Plan U.

Martijn
30 dagen geleden
Antwoord aan  Ariën

Klopt. Die motoren hebben lange tijd bij de rijtuigen in Nieuw-Vennep gestaan. Maar ze zijn inmiddels doorverkocht 🙂

Martijn
30 dagen geleden
Antwoord aan  Martijn

Excuses, ze zijn 2 maanden geleden weer naar de opslag van de 2454 Crew gebracht (dus niet doorverkocht).

Ab Normaal
29 dagen geleden
Antwoord aan  Ariën

Ik meende ook dat het onder stel van de Plan U motorwagen nodig was. Om eerlijk te zijn, toen ik de kosten voor de verbouwing zag heb ik het idee niet meer gevolgd. Het is een verspilling van geld.

Ab Normaal
29 dagen geleden
Antwoord aan  Kenneth Tharmaratnam

Plan V en T kregen juist een afwijkende hoogte van de koppeling om te voorkomen dat de met ouder materieel gekoppeld konden worden. Tijdens de proeven van de Plan TT bleek dat de aanzetsnelheid te hoog was voor de oudere modellen.

Rudy
29 dagen geleden
Antwoord aan  Ab Normaal

Ik weet het niet zeker. Ik meen dat internationale afspraken over de hoogte van automatische koppelingen ook een rold speelden.

Dries Molenaar
30 dagen geleden

Het gebouwtje op de foto is ook al gerepareerd met een paar platen multiplex.

Stokbosveen
30 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Waarom zou je dat goed herstellen? Komende zomer gaat alles plat en dat is ook de reden waarom het transportmuseum daar niet kan blijven.

Stokbosveen
30 dagen geleden

Kennelijk heeft het Spoorwegmuseum geen interesse (gehad) in dit treinstel. Ik vind dat onbegrijpelijk, vooral omdat dit het enig overgebleven exemplaar is. Ook al ontbreekt het motorrijtuig.

visseling
27 dagen geleden
Antwoord aan  Stokbosveen

Of ze hadden domweg geen plek over voor zo´n groot ding?
Terzijde, zelfde thema, ander ding: zit nu in een gele RegioJet trein van CZ naar SK, vond een stukje duitse krant en daarin stond een geheel vergelijkbaar verhaal over ´redding/behoud´ van wat de DDR-ICE wordt genoemd, een ook diesel sneltrein stel ex- Vindobona. ICE kwam pas veel later, vergelijk met deze TEE zou meer treffend zijn. Ook daarvoor werd de huur opgezegd en zij vonden een nieuwe plek bij een hulpvaardige fabriek met spooraansluting en er werd met plastic/platen een schuilplaats vervaardigd. Is geheel met hekwerk afgesloten ter voorkoming vandalisme.