fbpx

HTM bestelt 40 nieuwe trams bij Siemens

Den Haag heeft veertig nieuwe trams besteld bij Siemens en een optie genomen op nog eens veertig stuks. Dat laat het bedrijf vrijdag weten. Met de aankoop is ruim honderd miljoen euro gemoeid.

Het gaat om lagevloertrams van het type Avenio. Den Haag is de eerste stad ter wereld die kiest voor de nieuwe generatie Avenio-trams. De Avenio wordt gebouwd in de Siemens-fabriek in Wenen, die aan zo’n negenhonderd medewerkers werkgelegenheid biedt. Met de leveringen aan Den Haag zal naar verwachting in de februari 2014 worden gestart. De laatste tram moet  ongeveer een jaar later worden afgeleverd.

Vervanging
Belangrijke criteria voor de gunning van de opdracht aan Siemens waren voor HTM naast de koopprijs en de kwaliteit ook de exploitatiekosten en de duurzaamheid van de Avenio. De trams dienen onder andere  ter vervanging van de huidige oudere voertuigen. De opdracht voor 40 voertuigen, inclusief bestuurderstraining, documentatie en onderdelen, vertegenwoordigt een waarde van ruim EUR 100 miljoen. Daarnaast is Siemens met de HTM een optie voor nog eens maximaal 40 Avenio-trams overeengekomen.

Voertuigen
Elke Avenio voor Den Haag is 35 meter lang en biedt 70 zit- en 168 staplaatsen. Het gangpad heeft geen treden, aangezien de Avenio een 100 procent lagevloertram is. De Avenio is gebaseerd op de enkel gelede voertuigen die sinds 2005 in Almada (Portugaal) en sinds 2006 in Budapest (Hongarije) met succes voor het transport van reizigers worden toegepast. 

Technische gegevens Avenio

Aantal wielen (totaal / aangedreven) 16 / 12
Aandrijfvermogen 6 x 120 kW
Spoorbreedte 1435 mm
Bovenleidingsspanning 600
Aantal plaatsen (zitten / staan) 70 / 168 (bij 4/m²)
Aanzetversnelling 1,2 m/s²
Maximale snelheid 80 km/u
Wielafstand 1800 mm
Wieldiameter 600 mm
Leeg gewicht 49,4t