fbpx

Mansveld wikt over extra geld ProRail

Spoorbeheerder ProRail moet eerst in kaart brengen welke seinen versneld moeten worden voorzien van het veiligheidssysteem ATB-vv, voordat staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) een besluit neemt over de gevraagde investering van 100 miljoen euro extra. Dat zei Mansveld woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

ATB-vv is een toevoeging op het huidige spoorbeveiligingssysteem ATB-EG. Met ATB-EG kunnen treinen met een lagere snelheid dan 40 kilometer per uur nog een rood sein passeren, zonder dat het systeem ingrijpt. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij het treinbotsing van vorig jaar april in Amsterdam. Bij ATB-vv grijpt het systeem ook in als er met lage snelheid een rood sein wordt gepasseerd.

Het systeem zal de komende jaren echter langzaam maar zeker worden vervangen door een Europees systeem met de naam ERTMS. Mansveld vraagt zich daarom af of het verstandig is om nog in ATB-vv te investeren nu ERTMS eraan komt. Tegelijkertijd wil ze niet besparen op veiligheid.

ProRail heeft inmiddels toegezegd om een risicoanalyse te maken voor de seinen die de organisatie op het oog heeft. ProRail-directeur Marion Gout-van Sinderen zei eerder in een interview dat ze 100 miljoen euro nodig heeft om voor 2015 in totaal 5000 van de 12.500 seinen te voorzien van ATB-vv.

Mansveld benadrukte nog dat ATB-vv een vangnet is. "Het voorkomt niet dat een trein door een rood sein rijdt´´, zei ze. Daarvoor moeten volgens de staatssecretaris andere maatregelen worden genomen, zoals een groene golf voor treinen en zorgen dat de machinist fris aan het werk gaat.

De staatssecretaris heeft inmiddels 2 miljard euro gereserveerd voor het invoeren van ERTMS. De Tweede Kamer is het eens met de keuze voor het systeem, maar is wel kritisch over het bedrag. "Dit is echt een mega-bedrag, dat de staatssecretaris beter moet onderbouwen´´, vindt Sander de Rouwe van het CDA. Ook D66 en de ChristenUnie vroegen naar meer informatie over het bedrag.

Sommige spoorlijnen, zoals de nieuwe Hanzelijn, zijn al uitgerust met ERTMS. Op de Hanzelijn kunnen treinen met ERTMS zelfs 200 kilometer per uur rijden. ERTMS zorgt er ook voor dat treinen dichter achter elkaar kunnen rijden. Doordat vrijwel alle treinen van NS nog niet voorzien zijn van ERTMS, worden de voordelen nog niet benut. Ook de hoge snelheid op de Hanzelijn wordt voorlopig niet benut omdat NS geen hogesnelheidstreinen voor de lijn heeft besteld.

(c) ANP / Treinreiziger.nl