Met Arriva-app zonder Duits kaartje met de trein naar Keulen
15 okt 2024 13:27
Arrivareizigers in Limburg kunnen straks tot aan Keulen in Duitsland reizen zonder een Duits treinkaartje te hoeven kopen. Door een afspraak met de vervoersautoriteit voor Nordrhein-Westfalen is de glimble smartphone-app van Arriva ook geldig op alle regionale treinen tussen Aken en Keulen.
De glimble-app van Arriva werkt al voor alle treinen en bussen van Arriva in Limburg en ook in de Drielandentrein tussen Maastricht en Aken. Arriva werkt samen met de vervoerregio van Aken, het Aachener Verkehrsverbund, waardoor de app nu ook werkt in alle regionale treinen tussen Aken en Keulen en vice versa. Dit geldt zowel voor de treinen van Deutsche Bahn als National Express. Reizigers hoeven niet meer apart een kaartje te kopen als ze uit de Arrivatrein in Aken stappen en door willen reizen naar Keulen.
Ook Duitsers met app naar Nederland
Ook reizigers uit Duitsland kunnen zonder een kaartje voor het Nederlandse spoor te kopen naar Limburg reizen. Zij doen dit met de naveo-app. Naveo is de Duitse variant van glimble en werkt voor al het openbaar vervoer in de vervoerregio Aken. En nu dus ook in de treinen van Arriva in Limburg.
In en uit ‘swipen’
De glimble-app is een chipkaart en in- en uitcheckpaal ineen. De app maakt gebruik van gps en weet zo waar de gebruiker is. In- en uitchecken doe je door te ’swipen’. Als je vergeet uit te checken dan detecteert de app dit en word je alsnog automatisch uitgecheckt. De app is gekoppeld aan een creditcard. Na de reis worden de kosten afgeschreven. Binnenkort hoopt Arriva ook betalingen op andere wijzen, zoals iDeal, toe te voegen aan de app.
Uitbreiden
Arriva zegt al te werken aan uitbreiding van de app en de internationale kaartverkoop. Regiodirecteur Michiel Cusell van Arriva Limburg spreekt over een ’belangrijke mijlpaal’. ’’Met de introductie van deze innovatieve manier van in- en uitchecken via onze glimble-app, zetten we een grote stap richting een zorgeloze (internationale) reiservaring voor onze reizigers. Door simpelweg te swipen, maken we het reizen met het openbaar vervoer niet alleen eenvoudiger, maar ook leuker en toegankelijker, ook over de grens.’’
Verbindingen met buitenland verbeteren
De Limburgse gedeputeerde voor mobiliteit, Jasper Kuntzelaers, zei maandag bij de presentatie blij te zijn met de nieuwe ontwikkeling. De provincie wil graag de verbindingen met het buitenland verbeteren. ’’Reizen met het openbaar vervoer over de grens kan lastig zijn voor mensen. Deze nieuwe manier van reizen maakt het makkelijker én leuker om voor werk of plezier de grens over te gaan. Dat is geweldig voor de Limburgers’’, aldus Kuntzelaers.
De glimble-app van Arriva bestaat al langer en is ook in de rest van Nederland te gebruiken. De locatiebepaling met gps is nieuw. Volgens Arriva worden de locatiegegevens alleen gebruikt voor het afrekenen van de reis en worden deze niet gedeeld.
© Treinreiziger.nl
Wil je helpen Treinreiziger.nl te verbeteren en te vernieuwen? Beantwoord hier 6 vragen.
“Volgens Arriva worden de locatiegegevens alleen gebruikt voor het afrekenen van de reis en worden deze niet gedeeld.”
Dan weet hun PR afdeling niet wat ze zeggen, want volgens de voorwaarden van Glimble worden de locatie gegevens gebruikt om, naast de benodigde handelingen uit te voeren, ritanalyse en trendanalyse uit te voeren. Dit geldt ook als je alleen maar de ‘vereiste’ GPS gegevens deelt.
https://glimble.nl/onze-voorwaarden
“Het bijhouden van activiteits- en locatiegegevens door de applicatie eindigt uiterlijk vijf minuten na het uit-swipen. Deze uitgestelde deactivering van de tracking is nodig voor fraudepreventie en helpt bij de voortdurende verbetering van de uit-swipe waarschuwingen. De locatiegegevens die Arriva na het uit-swipen verkrijgt, worden uitsluitend in anonieme vorm geanalyseerd.”
Daarnaast wordt je data ook direct gebruikt voor fraudesignalering, wat een grijs gebied is op het gebied van dataverwerking in deze situatie.
https://glimble.nl/privacy
“Jouw gegevens worden tevens gebruikt om mogelijke fraude te signaleren, bijvoorbeeld als je vaak bewust te vroeg uit swipet.”
Je kunt ook gewoon bij NS of DB een kaartje Maastricht – Keulen kopen dat geldig is in de treinen van alle vervoerders. Ook voor de ICE als je dat wenst.
Ik gruwel bij de verapping van het OV en andere maatschappelijke dienstverleners en dat bepaalde arrangementen alleen verkrijgbaar zijn op de app. Allerlei mooie woorden over privacy, maar klik eens op je maps app en je ziet dat 10 jaar aan lokatie data bij Google op de server staat en dan nog wat meer. Hoe ik hier achter ben gekomen was toen iemand met haar mobiel aan het spelen was en ineens alle lokatiedata eruit rolde. Persoonlijk ben ik hier niet van gediend en daarom gebruik ikzelf een zgn privacy smartphone met GrapheneOS erop en ik haal mijn apps met Fdroid en Obtainium.
De oplossing is wat mij betreft eenvoudigere automaten met soortgelijke interfaces en structren in de 3 landen. Enige standarisatie in automaten en afrekenmethoden lijkt me geen overbodige luxe.
Weet uit ervaring hoe lastig het is om een kaartje Duitsland in een Keolis Eurobahn trein te kopen is. Gelukkig was er iemand, die me kon uitleggen hoe dat apparaat in de trein werkt.
IK gruwel bij de verapping van alle aspecten van t leven. Wil je ergens parkeren? App downloaden. Wil je naar n concert toe? App downloaden. Er komt ooit n tijd dat je een app nodig heb om je reet af te vegen. <gruwel>
Goede opmerking.
Het is ook nog eens een flinke kostenpost die er ongemerkt bij is gekomen. Zo’n smartphone is behoorlijk duur, zeker omdat het apparaat regelmatig vervangen moet worden omdat de software na verloop van tijd niet meer op een ouder apparaat werkt. Daarbij komen dan ook nog eens de kosten voor mobiel internet.
Maar zoals ik al schreef; deze kosten zijn er ongemerkt bijgekomen. “Die telefoon heb ik toch al” denken veel mensen. Maar waarom heb je die telefoon toch al? Juist voor al die dingen waarvoor je die telefoon toch al hebt. Dingen die je worden opgedrongen om er aan mee te doen.
En wat als de locatiebepaling niet goed werkt? Ik zit nu in de trein in de buurt van Staphorst. De vergeten check-out service meldt nog vrolijk dat ik op station Utrecht Centraal ben. Je bent dan wel heel erg veel afhankelijk van techniek. En van Android en iOS.
Ja ik ben betatester geweest voor een app die nu door Arriva wordt voorgesteld maar daar is gestopt met het verdere testen. Translink de gene van de test en de beheerder OV chipkaart liep dus precies tegen dat probleem. Ik en nog 49 andere hebben hier ook uitgebreid contact over gehad en dat was dus niet simpel op te lossen. De app meldde zonder reden dat je niet meer in de trein zat en sommige werden vanzelf gemeld u reis is beëindigd door het missen van de locatie. Dit systeem was dus afgeketst en Arriva heeft er bewust voor gekozen dit wel door te zetten. Duitsland heeft een veel beroerder internet en gps netwerk dus ik zeg succes en kans dat je problemen krijgt.
Vraag me ook af of een Duitser hiervoor warm loopt, omdat een Duitser over het algemeen veel privacybewuster is dan de Nederlander. Daarbij moet voor aGPS wel de data wel verbinding kunnen maken met de mobiele telefoon centrale en als er geen bereik is en binnen in een trein zit heb je zowel geen verbinding met je GPS en als je op een plek bent waar geen bereik is met je telecom operator is deze app feitelijk onbruikbaar.
Als een OV Pay/Chip zuil of een kaartenautomaat niet naar behoren werkt weet de vervoerder of zelfs Transdev dat iets kapot is en dit is ondanks dat ook dit een complex systeem is nog veel overzichtelijker.
GPS heeft geen dataverbinding via het GSM-netwerk nodig. Sommige apps die GPS gebruiken hebben dat nodig om een plattegrond te downloaden van de lokatie waar je bent. Maar als de plattegrond van het OV-gebied waar de app geldig is al in de app zit is alleen nog GPS nodig om de coördinaten van je lokatie te verkrijgen.
Mijn ervaring is dat de GPS-ontvangst van mijn telefoon in de trein vrij slecht is. Je zit toch in een metalen constructie met aspecten van een Faradaykooi.
Of onderweg gaat je accu leeg.
Anderzijds zijn mensen ook wel kaartjes kwijt of hun portemonnee alles kan gebeuren
“Je bent dan wel heel erg veel afhankelijk van techniek. En van Android en iOS.”
Ja! Dat is het grote gevaar.
Misschien een ludiek idee om de treinen eerst betrouwbaar te laten rijden.
Gewoon voor heel Europa dezelfde kaartjes met een app.
Geen gedoe met toeslagen en dure tarieven en reserveren.
Gewoon vrij verkeer en makkelijk reizen met ov door heel Europa!!!!!!!!!
Ja, reizen over de grens zou net zo simpel kunnen zijn als met een boemeltje van Bussum naar Bodegraven. Zo bijzonder is het toch niet, reizen over de grens. Het is allemaal emotie dat er zo ingewikkeld over wordt gedacht.